Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αντίδραση εργαζομένων στο νέο Μνημόνιο

Αντίδραση εργαζομένων στο νέο Μνημόνιο

0
apergia_feb1

Απεργιακό διήμερο από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ, Πρωτοβουλία Αντίστασης και ΣΥΡΙΖΑ

Πορείες στην Ξάνθη. Μία από ΕΚΞ-ΑΔΕΔΥ- Πρωτοβουλία Αντίστασης και σε ξεχωριστή οι δυνάμεις του ΚΚΕ. Πολύ περιορισμένη η συμμετοχή

Με απεργιακό διήμερο την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου απάντησαν άμεσα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, αντιδρώντας στα επιπλέον μέτρα λιτότητας του νέου Μνημονίου.
Παρά την οργή και την αντίδραση που εκδήλωσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και στην πορεία του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης με το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και στην πορεία που οργάνωσε το ΠΑΜΕ, η συμμετοχή ήταν περιορισμένη και δεν αντανακλούσε σε καμία περίπτωση το οριακό σημείο που έχει φτάσει η αντοχή και η ψυχραιμία του κόσμου απέναντι στη λαίλαπα των δεινών μέτρων για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά ούτε και τη μαζική έκρηξη διαμαρτυρίας της προηγούμενης περιόδου. Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν δύο πορείες η πρώτη από τους εργαζομένους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μαζί με τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αντίστασης και η δεύτερη από τις δυνάμεις του ΚΚΕ. Για το Σάββατο η ΑΔΕΔΥ οργάνωσε απεργιακή συγκέντρωση το πρωί στην κεντρική πλατεία, κινητοποίηση που ανήγαγε σε στοίχημα για την ενεργοποίηση των πολιτών, καλώντας και το ΕΚΞ να συμμετέχει, ενώ στον ίδιο χώρο οργάνωσαν απεργιακές συγκεντρώσεις την ίδια μέρα το ΠΑΜΕ, η Πρωτοβουλία Αντίστασης και ο ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα.

Μας εξαθλιώνουν
Την ελπίδα ότι έρχονται μαζικότερες κινητοποιήσεις εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΚΞ Άγγελος Μπεμπεκίδης, ο οποίος τόνισε ότι με τα μέτρα που ψηφίζονται από Δευτέρα (σήμερα) ξεκινά η τελική κατάρρευση. «Σήμερα, καταλύεται το Σύνταγμα με αυτά που προτίθενται να ψηφίσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης, με τις δηλώσεις του, επιβεβαίωσε τη σύσκεψη που είχαν τα εργατικά κέντρα ΑΜΘ για τη διαμόρφωση πολιτικής στάσης απέναντι στην ΕΟΖ. «Και σαν εργατικό κέντρο Ξάνθης δε στηρίζουμε τέτοιου είδους προτάσεις. Εμείς στηρίζουμε την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Και σήμερα όμως ήδη, δεν έχουμε οικονομικές ζώνες; Δε ζούμε καινούργιες οικονομικές ζώνες; Οι μισθοί φτάσαν τα 400 ευρώ, η στατιστική ανεργία το 21%, η πραγματική ξεπέρασε το 30%. Μας εξαθλιώνουν. Οι εργοδότες πλέον χωρίς καμία συνεννόηση και διαπραγμάτευση αποφασίζουν από μόνοι τους», ανέφερε ο κ. Μπεμπεκίδης, προσθέτοντας ότι το σύνολο των εργατικών κέντρων της ΑΜΘ εναντιώνονται στη δημιουργία ΕΟΖ και αυτή την άποψη θα μεταφέρουν και στην Περιφέρεια.
Η Αριάνα Παπαϊωάννου, γραμματέας του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κάλεσε τους πολίτες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. «Κάθε μέρα ξημερώνει και κάτι χειρότερο, να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας, να φύγουνε, να σταματήσει η κατρακύλα, έχει γίνει ο εφιάλτης μας», σημείωσε και συμπλήρωσε, αναφερόμενη στην περιορισμένη συμμετοχή ότι: «ο κόσμος είναι μουδιασμένος, σκέφτεται το μεροκάματο. Έτσι κι αλλιώς είχαμε μάθει στον καναπέ μας. Ωστόσο, κάθε κοινωνική ομάδα που «τρώει τη σφαλιάρα» ξεσηκώνεται. Το θέμα είναι να καταλάβουμε ότι «σφαλιάρες» έρχονται για όλους»

Σκληρά λόγια από τον προϊστάμενο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας Ξάνθης για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο των δύο οργανισμών
Την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων, στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης σημαντική θέση στις συζητήσεις των απεργών κατείχε η αιφνιδιαστική απόφαση κατάργησης της Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας. Σημειώνεται ότι, στην περίπτωση της Ξάνθης δεν υπάρχει Εργατική Εστία γιατί έχουν συνταξιοδοτηθεί οι υπάλληλοί της.
Στο χώρο του Εργατικού Κέντρου βρισκόταν ο προϊστάμενος της Εργατικής Κατοικίας Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Κόλιας, ο οποίος περιέγραψε με μελανά χρώματα, αλλά και σκληρά λόγια την εν λόγω απόφαση: «Αυτός ο νόμος που περνάει είναι αρρωστημένος. Βάζει στον αποτεφρωτήρα το συνδικαλιστικό κίνημα και σπάει τον κοινωνικό ιστό, αυτόν που παρείχαν οι ΟΕΚ-ΟΕΕ». Εξήγησε ότι ο κόσμος θα χάσει τις δουλειές του και διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται μόνο στο προσωπικό των δύο οργανισμών, αλλά και σε απώλειες από τον κλάδο του τουρισμού, της οικοδομής, βρεφονηπιοκόμοι κλπ, εξαιτίας των δραστηριοτήτων που επιδιδόταν αυτοί.
Ο κ. Κόλιας άσκησε σκληρή κριτική στον τρόπο που η κυβέρνηση επιχειρεί να «βάλει χέρι» στα αποθεματικά ΟΕΚ-ΟΕΕ, εκτιμώντας ότι τα αποθεματικά του ταμείου ύψους 700 εκ. ευρώ περίπου μπήκαν στο στόχαστρο για να «βουλώσουν» την τρύπα του Μνημονίου. «450 εκ. ευρώ διαθέτει ο ΟΕΚ και άλλα 220 εκ. ευρώ ο ΟΕΕ. Επίσης περιμένουμε άλλα 20 εκ. ευρώ από το ΙΚΑ προς το ταμείο του ΟΕΚ. Συνολικά, οι βεβαιωμένες οφειλές του ΙΚΑ ανέρχονται στα 2,2 δις. Ευρώ. Αυτά δεν είναι λεφτά του κράτους. Είναι λεφτά των εργαζομένων και των εργοδοτών. Είναι περιουσία του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ», τόνισε ο ίδιος.


Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα ραντάρ των Ινδών ελληνικά λιμάνια – Τα σχέδια για Αλεξανδρούπολη

Διαγωνισμοί για την πώληση ή και παραχώρηση υποδομών και ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ Τρεις διαγ…