Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αποκαθίστανται οι ζημιές στην Αρχιτεκτονική

Αποκαθίστανται οι ζημιές στην Αρχιτεκτονική

0
arxitektoniki_zimia_1-empros

Κακοτεχνίες στην κατασκευή η αιτία που υποχώρησε μέρος της ψευδοροφής

Κανονικά έγιναν τα μαθήματα χθες. «Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, αλλά ελπίζουμε να βρεθεί σύντομα οριστική λύση για τη στέγαση του τμήματος», λέει ο πρόεδρος της Αρχιτεκτονικής ΔΠΘ

Σε κακοτεχνίες και συγκεκριμένα στην απορρόφηση υδάτων από τους αρμούς κατά τη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων οφείλεται η υποχώρηση τμήματος της ψευδοροφής, στο χώρο όπου στεγάζεται το τμήμα Αρχιτεκτονικής, στη βιβλιοθήκη του ΔΠΘ. Την Τρίτη το μεσημέρι, με απόφαση του προέδρου του τμήματος Γιώργου Προφυλλίδη, εκκενώθηκε το κτίριο για την ασφάλεια των φοιτητών, προκειμένου να εκτελεστούν οι εργασίες επισκευής, αλλά χθες τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν κανονικά. Όπως εξηγεί ο κ. Προφυλλίδης, οι εργασίες αποκατάστασης έπρεπε να εκτελεστούν γρήγορα, καθώς αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας. Ωστόσο, τονίζει ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και δεν εγκυμονεί κινδύνους.

Προσωρινή η φιλοξενία της Αρχιτεκτονικής στο κτίριο
«Η ζημιά οφείλεται σε τεχνικά προβλήματα για τα οποία βέβαια δεν ευθυνόμαστε εμείς», σημειώνει ο πρόεδρος του τμήματος, προσθέτοντας: «ο χώρος άλλωστε, δεν χτίστηκε γι’ αυτό το λόγο και η φιλοξενία του τμήματος είναι προσωρινή. Εξαιτίας όμως, των αναγκών των φοιτητών για τη λειτουργία του τμήματος και της ιδιαίτερης φύσης των εργασιών τους, η παραμονή συναντά προβλήματα. Ο χώρος είναι σχεδιασμένος για χαμηλότερες θερμοκρασίες, αλλά η σχολή λειτουργεί μέχρι αργά το βράδυ, με αποτέλεσμα να πέφτει συνεχώς η ασφάλεια του ηλεκτρικού ρεύματος». Ο ίδιος υπογραμμίζει: «κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μία δύσκολη κατάσταση, ωστόσο είναι πλέον διαχειρίσιμη» και σπεύδει να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη θετική στάση φοιτητών και προσωπικού, που συνέχισαν κανονικά τις εργασίες τους, χωρίς διαμαρτυρία και επιβάρυνση της κατάστασης.
Για τις δαπάνες που θα αναγκαστεί να προβεί το πανεπιστήμιο, το θέμα χειρίζεται ο κοσμήτορας.

Ευελπιστούμε σε οριστική λύση για τη στέγαση
Ο κ. Προφυλλίδης εξηγεί ακόμη ότι, μετά την αποκατάσταση των ζημιών, η οποία και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στις προθέσεις της σχολής είναι να βρεθεί μία οριστική λύση. «Ελπίζουμε του χρόνου να έχει μεταστεγαστεί το τμήμα», συμπληρώνει και προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, κάνει μία λακωνική αναφορά στις δυνατότητες που υπάρχουν και μπορούν να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. «Ίσως θα έπρεπε σε επίπεδο πόλης να τεθεί το θέμα της στέγασης της Αρχιτεκτονικής σε μία από τις καπναποθήκες της πόλης. Το προσωπικό και οι φοιτητές της σχολής έχουν τη γνώση και το υπόβαθρο να προβούν σε μελέτες, αναστύλωση κλπ. Εξάλλου και το ΕΣΠΑ, με τη μειωμένη πλέον συμμετοχή του δημοσίου στο 5% βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση. Ο χώρος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για τις ανάγκες του δήμου. Είναι βέβαια, μία συζήτηση που καλύτερα είναι να γίνει σε επόμενο στάδιο ωστόσο αποτελεί ένα τρόπο να τονωθεί η αμφίδρομη σχέση της πόλης με το τμήμα Αρχιτεκτονικής», σημειώνει ο πρόεδρος του τμήματος δίνοντας το έναυσμα για έναν ενδιαφέροντα διάλογο που είναι ικανός να φέρει πιο κοντά την τοπική αυτοδιοίκηση με το επιστημονικό δυναμικό της πόλης, που με τη γεωμορφολογία της Ξάνθης μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως με όφελος και για τους φοιτητές του πανεπιστημίου, αλλά και για τους πολίτες και το δήμο.

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…