Σχόλια 08/02/2012

0
xionia_01

Αυτό το χειμώνα αν δε φαλιρίσουμε, άλλα χίλια χρόνια θα επιβιώσουμε!      

 

Πω, πω χειμώνας!  
Το’ χουμε πει όλοι: Τι Χειμώνας ο φετινός! Τι κρύο, τι βροχές, τι αέρας, τι χιόνια…
Όλα τα έχει φέτος, όλα τα είδαμε τελικά. Μέχρι και χαλάζι χειμωνιάτικα, παρότι δεν συνηθίζεται. Τέλος πάντων, υπομονή και αισιοδοξία. Μπροστά μας είναι η Άνοιξη και το Καλοκαίρι…
«Ε»    

Έφυγε ένας καλός άνθρωπος  
Σε ηλικία 67 χρόνων έφυγε ξαφνικά από τους οικείους του, τους συγγενείς και φίλους, ο Γιώργος Μακέδης, συνταξιούχος Πυροσβέστης.
Ζούσε ήσυχα με την οικογένειά του, τη Γεωργία και τα δύο του αγόρια. Άνθρωπος καλός και αγαπητός.
Ένα ξαφνικό εγκεφαλικό το βράδυ της Δευτέρας τον οδήγησε στο Νοσοκομείο. Εκεί άντεξε μέχρι το ξημέρωμα. Έφυγε στις 2:30 για το μεγάλο ταξίδι ήρεμος, χωρίς πόνους, με την αγάπη όλων στο προσκεφάλι του.
Στο γείτονα πολλών χρόνων  Γιώργο αφιερώνονται αυτές οι γραμμές. Στους δε οικείους του, τους αγαπητούς Γεωργία, Βασίλη και Μπάμπη, από καρδιάς τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.
«Ε»  

Έφυγε και ο παπα-Γρηγόρης  
Οι παλιοί αναγνώστες του ΕΜΠΡΟΣ θα θυμούνται τον παπα-Γρηγόρη με το σημαντικό κοινωνικό έργο στο νομό μας.
Ήταν από τους πρώτους που είχε ξεκινήσει τη συλλογή χαρτιού για ανακύκλωση και με τα χρήματα αυτά βοηθούσε φτωχές οικογένειες.
Ο παπα-Γρηγόρης Καράνταης άφησε το μάταιο τούτο κόσμο τη Δευτέρα. Η κηδεία του έγινε την Τρίτη το μεσημέρι στους Τοξότες.
Έπασχε εδώ και χρόνια από άσθμα. Τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του.
Τον γνωρίζαμε πολλά χρόνια.
«Ε»    

Σοβαρότης πού είσαι;  
Δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ .Σαμαράς ότι «πάλεψε να σωθούν 13ος και 14ος μισθός».
Από κοντά και ο Καρατζαφέρης της ίδιας πολυκατοικίας να δηλώνει τα ίδια, για να μην κατηγορηθεί ότι αυτός δεν…πάλεψε!
Μικροκομματικά τερτίπια που μειώνουν αυτούς που τα χρησιμοποιούν. Γι’ αυτό και αποκτά ιδιαίτερη σημασία αυτό που ρώτησε ο Βενιζέλος: «Με ποιον πάλευε ο Αντώνης;»
-Λίγη σοβαρότητα αυτές τις δύσκολες μέρες που περνά ο τόπος από τους πολιτικούς…
«Ε»    

Ρωτούν να μάθουν  
Δεν είναι άγνωστο ότι το φυσικό αέριο είναι πιο φθηνή πηγή ενέργειας έναντι του πετρελαίου.
Όσοι μάλιστα το έχουν γνωρίσει στη Θεσσαλονίκη, στα εκεί σπίτια και μαγαζιά, μπορούν να το βεβαιώσουν ότι όντως είναι πιο οικονομικό.
Γι’ αυτό και ρωτούν οι συμπολίτες να μάθουν πότε με το καλό θα ξεκινήσει η δημιουργία του εσωτερικού δικτύου διανομής στην πόλη της Ξάνθης. Για να αποκτήσουν μια σχετικά φθηνή ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέρμανση, στους θερμοσίφωνες αλλά και στην κουζίνα και τους φούρνους.
«Ε»    

Έκλεισε τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου η Τουρκία  
Σε διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ελλάδα προχώρησε την Τρίτη η Τουρκία, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανώτατους Τούρκους αξιωματούχους. Οι αξιωματούχοι δηλώνουν στο πρακτορείο ότι η εμπλοκή αποδίδεται στις κινήσεις της Τεχεράνης αλλά και του Αζερμπαϊτζάν που έχουν προκαλέσει ευρύτερα εμπόδια στην αγορά φυσικού αερίου.
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι “Τεχνικά προβλήματα είναι η αιτία για τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν”.
Επισημαίνεται ότι η Τουρκία εισάγει 6,6 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το Αζερμπαϊτζάν, που αντιστοιχεί στο 16% της εγχώριας κατανάλωσης. Επίσης, εισάγει 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Ιράν. Η Άγκυρα και η Τεχεράνη, όμως, αυτήν τη στιγμή έχουν εμπλακεί σε διένεξη ως προς την τιμή του φυσικού αερίου.    

«Φτάνει πια»: Ξεσηκώθηκαν οι δήμαρχοι  
Έτοιμοι να παραδώσουν τα κλειδιά των δήμων που, σύμφωνα με την έκφραση κορυφαίου αυτοδιοικητικού, «ούτως ή άλλως θα κλείσουν στην περίπτωση που μειωθούν κι άλλο τα έσοδά τους», δηλώνουν οι δήμαρχοι όλης της χώρας. Αυτό που «ξεχείλισε το ποτήρι» είναι η πρόθεση της κυβέρνησης μετά τη σχετική συμφωνία τρόικας-κυβέρνησης-πολιτικών αρχηγών να περικόψει κατά 300+100 εκατ. ευρώ τις δαπάνες της Αυτοδιοίκησης, ενώ την ίδια ώρα ακόμη δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό τα 450 εκατ. ευρώ για τα οποία δεσμεύθηκε στην πρόσφατη συνάντηση ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.
Χαρακτηριστική της αγανάκτησης των δημάρχων, που βλέπουν τα έσοδα των δήμων τους την τελευταία τετραετία (2009-2012) να μειώνονται δραματικά (πάνω από 50%), είναι η δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη, ο οποίος καταλήγοντας υπογραμμίζει: «Φτάνει πια!!!».
Ο Κ. Ασκούνης, με τη δήλωσή του, ξεκαθαρίζει πως «οι προβλέψεις και συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για περαιτέρω περικοπές στα έσοδα των δήμων της χώρας κατά 400 εκατ. ευρώ βρίσκει σύσσωμη την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατηγορηματικά αντίθετη».  

 
Επόμενο βήμα στην Υγεία  
Μετριοπαθείς κύκλοι του χώρου της Υγείας λένε ότι ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί ένα σύστημα που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά έχει πολλά κενά με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η σωστή εφαρμογή του, αλλά και ο περιορισμός προβλημάτων του παρελθόντος. Με λίγα λόγια αποτελεί προχειροδουλειά, ενώ αφορά σε ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα.
Πάντως, απ’ ότι φαίνεται η κατεύθυνση του υπουργείου είναι ο ΕΟΠΥΥ να αναλάβει σε επόμενο στάδιο καθ’ ολοκληρίαν την πρωτοβάθμια υγεία, έχοντας υπό την εποπτεία του περιφερειακά ιατρεία, ώστε το ΕΣΥ να απεμπλακεί εντελώς από την πρωτοβάθμια υγεία. Με αυτό τον τρόπο, ο γιατρός του ΕΟΠΥΥ θα αναλαμβάνει να «στέλνει» τον ασθενή στο ΕΣΥ και εκτιμάται ότι αυτό θα περιορίσει και τις συμφωνίες του περιβόητου «φακελακίου». Τώρα, βέβαια, τις ενδεχόμενες συμφωνίες «πρωτοβάθμιου» και «δευτεροβάθμιου» γιατρού ποιος θα τις εμποδίσει;
Ε.Δ.    

ΔΗΜΑΡ και Σαρία  
Με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά απαντά στις δηλώσεις Ξυνίδη για τη Σαρία, όπως αυτές είχαν εκφραστεί από τον υπουργό και στη συνέντευξή του στην Ξάνθη. Η ΔΗΜ.ΑΡ. τάσσεται ξεκάθαρα κατά του καθεστώτος της εφαρμογής του ισλαμικού νόμου στην Θράκη και ζητά την άμεση κατάργησή της.
Συνδέεται αυτή η κίνηση με τις πρόσφατες επισκέψεις Κουβέλη στην περιοχή; Ο Κώστας Δέλκος ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι ουδεμία πρόταση για υποψηφιότητα έγινε από τη ΔΗΜ.ΑΡ. σε παράγοντα της μειονότητας. Περισσότερα στο αυριανό φύλλο του «Ε».
Ε.Δ.    

Ήρθαν λύκοι στο Πετροχώρι

Κρίση… χτύπησε και τους λύκους που λόγω της έλλειψη τροφής άφησαν το βουνό και έκαναν την …επίσκεψή τους στα πεδινά. Και συγκεκριμένα επέλεξαν το πεδίο βολής στο Στρατόπεδο του Πετροχωρίου. Ο Στρατός ενημέρωσε άμεσα την Π.Ε. Ξάνθης η οποία με την σειρά της το Δασαρχείο όμως δεν υπάρχουν και πολλές δυνατότητες …δράσεων και στις δυο υπηρεσίες (τι κάνουν δηλαδή να πιάσουν τα ντουφέκια και να τους κυνηγούν;). Οπότε μάλλον θα περιμένουν να φύγουν από μόνοι τους αρκεί βέβαια να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές καθώς όλοι γνωρίζουν ότι ιδιαίτερα ο λύκος γίνεται πολύ επιθετικός και επικίνδυνος όταν πεινάει(και οι άνθρωποι βεβαίως βεβαίως και καλά θα κάνουν να το λάβουν κάποιοι της ξένης και της εγχώριας τρόικας υπ’ όψιν)!!!
Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Ο ευεργετισμός στην Ξάνθη συνεχίζεται Η πρόσφατη οικονομική προσφορά προς το Γηροκομείο Ξά…