Αρχική ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Η τήρηση των δεσμεύσεων & η συμμόρφωση

Η τήρηση των δεσμεύσεων & η συμμόρφωση

0

«Να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της η Ελλάδα», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ. «Η Ευρώπη είναι ένας χώρος όπου ο καθένας έχει δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις», πρόσθεσε στην από κοινού συνέντευξη τύπου με τον Νικολά Σαρκοζί. Οι κουμανταδόροι της ευρωζώνης, όπως φαίνεται, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και η χώρα μας καλείται εκ νέου να τηρήσει τις υποσχέσεις της αναφορικά με την καταβολή της δανεικής δόσης, την ίδια στιγμή που ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τονίζει πως «η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο» και πως από εμάς εξαρτάται το μέλλον.
Οι συστάσεις, καθώς βλέπουμε, παραείναι αυστηρές και οι προειδοποιήσεις για το αύριο άκρως αποκαλυπτικές. Οι μεγαλομέτοχοι της ευρωζώνης όμως δεν σταματούν εκεί. Αξιώνουν πλήρη και απόλυτη συμμόρφωση της Ελλάδας στις συμφωνίες της με την τρόικα και σκέπτονται από τώρα το νέο παραστράτημα της χώρας, προκειμένου να υψώσουν για μια ακόμη φορά τους τόνους. Από δηλώσεις λοιπόν και συστάσεις έχουμε προ πολλού χορτάσει, από τότε που η κυβέρνηση Παπανδρέου δέχθηκε την μνημονιακή συμφωνία και η χώρα χορεύει στους ρυθμούς του δανεισμού. Όχι πως όλα τα προηγούμενα χρόνια σταμάτησε η καταβολή των χρημάτων στους εταίρους, αλλά υποτίθεται πως από δω και στο εξής θα καταβάλλονται οι μεγάλες δόσεις και το παιχνίδι μόλις ξεκινά.
Και ενώ οι κοινωνικοί εταίροι υψώνουν την φωνή τους, ενώ όλα δείχνουν πως για άλλη μια φορά θα βάλει ο κόσμος το χέρι στην τσέπη, οι κυβερνώντες συσκέπτονται μαζί με όλους αυτούς που στηρίζουν την κυβέρνηση γύρω από το πώς και με ποιο τρόπο θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που δόθηκαν και που κάνουν Γάλλους και Γερμανούς να ωρύονται για τον χρόνο συμμόρφωσής μας προς τας υποδείξεις. Οι συσκέψεις αυτές είναι πυρετώδεις και ενώ ούτε λόγος για τις πολυθρύλητες εκλογές. Οι εκάστοτε διαβουλεύσεις γίνονται πιθανόν και για την παράταση αυτής της κυβέρνησης, αφού τελικά όλους τους βολεύει σχετικά με την δυναμική των λαϊκών αντιδράσεων.
Σεβασμός λοιπόν στις δεσμεύσεις μας και πλήρης υποταγή στις εντολές της τρόικα. Αυτό διαμηνύουν οι μεγαλομέτοχοι της ευρωζώνης, πληροφορώντας το ελληνικό κοινό πως το επόμενο χρονικό διάστημα μόνο ανώδυνο δεν θα είναι. Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, τα σενάρια για αποβολή από την ευρωζώνη και επιστροφή στην δραχμή ολοένα και περισσότερο βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τρομοκρατώντας στην κυριολεξία τους πολίτες και καθιστώντας τους παράλληλα αμήχανους γύρω από το αν θα πρέπει να σηκώσουν τις καταθέσεις τους λόγω της διαφοράς χρηματικής αξίας σε σχέση με το ευρώ σε περίπτωση που συμβεί αυτή η ομολογουμένως βίαιη μετατροπή.
Τα σενάρια αυτά που δεν είναι τωρινά, όπως είπα τρομοκρατούν τους πολίτες και δεν συμβάλλουν καθόλου στην δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης. Τουναντίον οι πολίτες αισθάνονται μέρα με την μέρα περισσότερο εκτεθειμένοι λόγω του τιμήματος που καλούνται να καταβάλλουν, μετά και τα νέα μέτρα που ούτως ή άλλως έχουν δρομολογηθεί. Οι δε δηλώσεις των μεγαλομετόχων της ευρωζώνης περί άμεσης υλοποίησης των δεσμεύσεων λειτουργούν όλο και πιο εκβιαστικά, με δεδομένο ότι οι  κοινωνικοί εταίροι είναι σίγουρο ότι θα απαιτήσουν περισσότερες θυσίες μετά τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις. «Η μπάλα στο δικό μας γήπεδο», λοιπόν, και ας αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για νέα λιτότητα, που αυτή την φορά θα στηριχθεί από κοινού από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ.
Είναι άραγε αυτή η άτυπη συμφωνία για παράταση της κυβέρνησης συνεργασίας ένα ακόμη εχέγγυο περί της σύναψης νέων συμφωνιών με την τρόικα και κατ΄ επέκταση δήλωση υποταγής σε ΕΚΤ και ΔΝΤ; Τι άλλο θα μπορούσε κανείς να υποθέσει για τις κινήσεις της κυβέρνησης συνεργασίας, πέραν της χωρίς αναστολές αποδοχής παλαιών και νέων δεσμεύσεων αναφορικά με την πορεία και το εύρος του δανεισμού; Ένα είναι σίγουρο: η κυβέρνηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παραστρατήσει από το δρόμο της υποτέλειας και της στο έπακρο στήριξης των συμφωνιών με τους εταίρους και την τρόικα, με οποιοδήποτε κόστος και τίμημα για τους πολίτες.
Ακολουθείται, λοιπόν, κατά γράμμα το πρόγραμμα χρηματοοικονομικής στήριξης της Ελλάδας, που συνοδεύεται ενίοτε από τις κατά περίσταση ενστάσεις, συμβουλές ή ωμούς εκβιασμούς περί της συνολικής συμμόρφωσης της χώρας στο μνημόνιο. Αυτό το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες του κόσμου είναι προγραμματισμένο και άκρως προκλητικό.«Σεβασμός στις υποχρεώσεις σας», διαμηνύει η Μέρκελ, υπενθυμίζοντας σε όλους μας ότι είμαστε υπό στενή επιτήρηση. Και ασφαλώς θα ξέρετε ήδη τι σημαίνει αυτό: στερήσεις, φτώχεια και απομύζηση και των τελευταίων ικμάδων οικονομικής αποταμίευσης. Οι κουμανταδόροι της ευρωζώνης τα τακτοποίησαν όλα κατά γράμμα. Απομένει μονάχα η ανταπόκριση του κόσμου απέναντι στη νέα λιτότητα και τα μέτρα. Ανταπόκριση ή συνολική απόρριψη; Η μπάλα είναι στο γήπεδό μας.

Φίλιππος Ζάχαρης
(phil.zaharis@gmail.com)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Φίλιππος Ζάχαρης
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…