Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το «σύννεφο έφερε…χιόνι» και στις παραλίες μας

Το «σύννεφο έφερε…χιόνι» και στις παραλίες μας

0
xionia_ekxionistiko-empros

«Πλάκωσε» βαρυχειμωνιά απ’ τον Οκτώβριο. Από -6 έως 4 βαθμούς η θερμοκρασία τις επόμενες μέρες

Ανοιχτοί οι δρόμοι σ’ όλο το νομό με παρέμβαση της Π.Ε. Ξάνθης και των δήμων Αβδήρων και Τοπείρου  ανοιχτά και τα σχολεία στους παραλιακούς δήμους

Το σύννεφο που ήρθε απ’ τη θάλασσα  έφερε …χιόνι και έντυσε στα λευκά όλη την παραλιακή ζώνη του νομού μας και μέχρι έξω από την Ξάνθη στο ύψος της ΣΕΒΑΘ.
Κι ενώ θα πίστευε κανείς ότι το χιόνι …προτιμά την ορεινή ζώνη αυτή τη φορά επέλεξε και την παραλιακή και απλά χιόνισε το Σάββατο στα πολύ ορεινά χωριά του νομού. Παράλληλα όμως ο χειμώνας έδειξε τα δόντια του και στην πόλη της Ξάνθης που όλο το Σαββατοκύριακο επεκράτησαν και θα συνεχίσουν να επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αφού σύμφωνα με προγνώσεις της ΕΜΥ ο υδράργυρος για τις επόμενες μέρες δεν αναμένεται να ξεπεράσει του 4 βαθμούς ενώ πολύ πρωί και το βράδυ θα πέφτει έως και στους -6 και ότι η ηλιοφάνεια που επικρατεί είναι  «ήλιος με δόντια»! Για του λόγου το αληθές, είναι χαρακτηριστικό ότι στις 12  η ώρα της Δευτέρας και ενώ η μέρα ήταν ηλιόλουστη το θερμόμετρο έδειχνε 3 βαθμούς και λίγο μετά το μεσημέρι άρχισε ένα πέφτουν οι πρώτες νιφάδες του χιονιού και στην Ξάνθη, ενώ η θερμοκρασία έπεσε αισθητά.

«Είδαν άσπρη μέρα» στα Άβδηρα και στα χωριά του Τοπείρου
Την πρώτη τους «άσπρη μέρα» είδαν οι κάτοικοι των χωριών Άβδηρα – Μάντρα – Μυρωδάτο  – Πεζούλα  – Γκιώνα και Γενισέα έως το ύψος της ΣΕΒΑΘ σ’ ότι αφορά στον Δήμο Αβδήρων αλλά και στα παραλιακά χωριά του δήμου Τοπείρου : Μάγγανα – Εράσμιο, Όλβιο αφού είδαν το πρώτο χιόνι του χειμώνα και πριν ακόμη πέσει στην Ξάνθη. Το χιόνι άρχισε να πέφτει πυκνό  από τις 6 το απόγευμα της Κυριακής και σε  λίγο χρονικό διάστημα «το’ στρωσε» στις στέγες των σπιτιών αλλά και στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο φτάνοντας περίπου στους 5 πόντους , ενώ στα Άβδηρα έφτασε στους 10 πόντους.  Η θερμοκρασία ήταν – 4 βαθμούς και προκειμένου να μην παγώσει και αυξηθεί επικίνδυνα η ολισθηρότητα του δρόμου βγήκαν 2 αλατιέρες της Π.Ε. Ξάνθης καθώς επίσης και τα εκχιονιστικά των δήμων Αβδήρων και Τοπείρου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η Π.Ε. Ξάνθης έχει εφοδιαστεί με 200 τόνους αλάτι και είναι προετοιμασμένη για κάθε φαινόμενο κακοκαιρίας.  Και οι μεν αλατιέρες της Αντιπεριφέρειας έριξαν αλάτι και διατήρησαν ανοιχτό το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο, μέχρι και στο δρόμο στο ύψος του εργοστασίου Ζάχαρης όπου υπήρχε χιονόπτωση που έχουν ως αρμοδιότητα, τα δε εκχιονιστικά των δήμων φρόντισαν να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι εντός των οικισμών. Όπως μας πληροφόρησαν τόσο από το γραφείο  Πολιτικής Προστασίας όσο και ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσολακίδης δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα και γι’ αυτό το λόγο με απόφαση του δημάρχου τα σχολεία παρέμειναν ανοιχτά και λειτούργησαν κανονικά χθες αφού δεν υπήρχε αντικειμενικό πρόβλημα μεταφοράς των μαθητών.

Πλάκωσε …βαρυχειμωνιά
Όπως φαίνεται και ο καιρός μας πάει κόντρα αφού φέτος τον χειμώνα του 2011 – 2012 που πολλά νοικοκυριά έχουν διακόψει τη θέρμανσή τους, λόγω κρίσης,  ο χειμώνας …πλάκωσε βαρύς. Σύμφωνα με το γραφείο Πολιτικής Προστασίας απ’ το Οκτώβριο μπήκε κατευθείαν ο χειμώνας προσπερνώντας το Φθινόπωρο και  το κρύο είναι τσουχτερό αφού οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές  και οι μόνες «καλές μέρες» ήταν στα μέσα του Δεκέμβρη , σε αντίθεση με άλλες χρονιές που μέχρι τα Χριστούγεννα ο καιρός ήταν σχεδόν φθινοπωρινός.


Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…