Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Σ. Ξυνίδης: «η οικονομική σταθεροποίηση θα φέρει την ανάπτυξη»

Σ. Ξυνίδης: «η οικονομική σταθεροποίηση θα φέρει την ανάπτυξη»

0
xynidis_synenteyxi_No_2-empros

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του ξανθιώτη αναπληρωτή υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης

Οι περιστάσεις και οι αποφάσεις θα καθορίσουν το πολιτικό του μέλλον. Αποτίμηση, παρεμβάσεις, τοπικές προτεραιότητες, σχέδια, προτάσεις, στόχευση, κριτική και αιχμές σε 2,5 ώρες με τα τοπικά ΜΜΕ


Πολύ καλά προετοιμασμένος (και ψυχολογικά) εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στα τοπικά ΜΜΕ ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, μετά από μακρά περίοδο δημόσιας σιωπής από τα τεκταινόμενα τοπικού ενδιαφέροντος, πράγμα για το οποίο και ο ίδιος επέλεξε να μιλήσει στην αρχή της συνέντευξής του με λεπτομέρειες, αλλά και σαφείς αιχμές για τις επιθέσεις που δέχθηκε. Αυτός προφανώς ήταν και ο λόγος που επί 2,5 σχεδόν ώρες δέχθηκε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, οι οποίες αφορούσαν τις εξελίξεις σχετικά με τη δανειακή σύμβαση, την κεντρική πολιτική σκηνή, τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, την οικονομία της περιοχής, τρέχοντα τοπικά ζητήματα, εξελίξεις στα μειονοτικά θέματα, αλλά και το δικό του πολιτικό μέλλον.  
«Κατανοώ τα παράπονα για ενημέρωση, αλλά μπήκα κατευθείαν ‘στα βαθιά’»
Στην ανέλπιστη πολιτική του εξέλιξη απέδωσε ο Σωκράτης Ξυνίδης την έλλειψη ενημέρωσης προς τα τοπικά ΜΜΕ, σημειώνοντας ότι ανέλαβε καθήκοντα στρατηγικής σημασίας πρώτα ως γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια ως υπουργός, από την αρχή  κιόλας της βουλευτικής του θητείας. Παραδέχθηκε ότι δεν μπόρεσε να είναι συνεπής στην προεκλογική του δέσμευση για μηνιαία λογοδοσία, ωστόσο εξήγησε ότι διοργάνωσε τη δομή της δραστηριότητάς του πιστεύοντας ότι θα είναι βουλευτής. Σημείωσε ότι: «η κοινωνία δε θέλει να ακούει σκέψεις και υποσχέσεις, αλλά αποτελέσματα και μάλιστα τεκμηριωμένα» και τόνισε ότι: «δεν υπολήφθηκα στα ζητήματα της Ξάνθης, αλλά επέλεξα την πληροφόρηση στο επίπεδο των αποτελεσμάτων και όχι των ενεργειών. Μπορεί εσείς να μάθατε αλλιώς, αλλά θέλω να γίνει σεβαστό ότι εγώ λειτουργώ διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση αποδέχομαι την κριτική», αντιστρέφοντας ωστόσο τον αποδέκτη της κριτικής, λέγοντας: «δεν ξέρω κατά πόσο υπήρχαν στην Ξάνθη οι προϋποθέσεις μιας λογικής διαδικασίας λογοδοσίας», αφήνοντας υπονοούμενα για τους χειρισμούς τοπικών θεμάτων, αλλά και της δικής του δραστηριότητας από μερίδα των τοπικών ΜΜΕ.  
Κεφαλαιοποίηση της προσωπικής προσπάθειας: Γεωθερμία, «Ορεινή Ροδόπη», κάθετος άξονας
Εκτενώς αναφέρθηκε ο Σωκράτης Ξυνίδης στο θεσμικό πλαίσιο τόσο για τη βαθιά όσο και την αβαθή γεωθερμία, υπογραμμίζοντας ότι δίνεται ώθηση στον πρωτογενή τομέα, πράγμα που αποτελεί και μία από τις προτεραιότητες των προεκλογικών του δεσμεύσεων. Στην επιτυχή έκβαση του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου Καρβάλης- Ξάνθης- Πόρτο Λάγος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ταυτόχρονη εγκατάσταση τουρμπίνας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο σημείο που θα τοποθετείται το γεωτρύπανο, ενώ όσον αφορά στην αβαθή γεωθερμία τόνισε τη δυνατότητα κατάτμησης των ευρύτερων γεωθερμικών πεδίων (με ξεχωριστή προκήρυξη και απόφαση του Γ. Γ. ΑΔΜΘ, σχολιάζοντας παράλληλα ότι πρέπει να υπάρξει και σχετική ετοιμότητα από την πλευρά των παραγωγών. Σε αυτό το πλαίσιο, ενημέρωσε και για την τροπολογία που ψηφίζεται το αργότερο έως τον Φεβρουάριο και σύμφωνα με την οποία οι αγροκτηνοτροφικές και μεταποιητικές δραστηριότητες εντάσσονται ως ειδική κατηγορία στα γεωθερμικά επιχειρηματικά πάρκα και κατέληξε λέγοντας: «ολοκληρώθηκε το κεφάλαιο Α’ και μπαίνουμε στο κεφάλαιο Β’ με την πρακτική υποστήριξη της αξιοποίησης των πεδίων. Με αυτό, που αποτέλεσε ένα πάγιο όραμα του τοπικού ΠΑΣΟΚ, αλλάζει συνολικά η δυναμική του νομού».
Στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης της Ορεινής Ροδόπης, οι μελέτες θα αποτελέσουν τον άξονα των προτεραιοτήτων για την αξιοποίηση της ορεινής περιοχής, σε κάθε στάδιο που θα προκύπτει χρηματοδότηση, έδωσε επίσης βαρύτητα ο αναπληρωτής υπουργός, εξηγώντας ότι αυτό αποτελεί έναν οργανωμένο τρόπο παρέμβασης για την ορεινή περιοχή, που χρειάζεται βασικές υποδομές για να ξεφύγει από την απομόνωση.
Σε συνδυασμό με αυτό, ο ίδιος επεσήμανε επίσης τη στρατηγική σημασία του κάθετου άξονα της Εγνατίας προς Βουλγαρία, περιγράφοντας αρχικά την παντελή απουσία μελετών και την υπερπήδηση των εμποδίων, μέσω της αξιοποίησης του Interreg Ελλάδα- Βουλγαρία, που έφερε προ ημερών τα πρώτα αποτελέσματα με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με την ‘Εγνατία Οδός ΑΕ’ για την εκπόνηση της μελέτης από το 8ο χλμ έως το Δημάριο, ύψους 8,9 εκ. ευρώ περίπου.
Στο τέλος της τοποθέτησής του και πριν ξεκινήσουν οι ερωτήσεις χαρακτήρισε «δευτερεύοντα, αλλά πάντως καλά νέα», αυτές τις εξελίξεις για το νομό.  
«Εθνική η προσπάθεια της κυβέρνησης Παπαδήμου. Η χώρα δεν έχει άλλη ευκαιρία»
Σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα και τη δημιουργία της κυβέρνησης υπό το Λουκά Παπαδήμο, ο Σωκράτης Ξυνίδης χαρακτήρισε τεράστια την ευθύνη όσων συμμετέχουν και έλλειψη τιμιότητας την απροθυμία αυτών που θα επιλέξουν να μη δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. «Είναι μία εθνική προσπάθεια, η χώρα δεν έχει άλλη ευκαιρία είμαι βέβαιος γι’ αυτό».
Όσον αφορά το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, αρκέστηκε να μεταφέρει την τοποθέτηση Παπαδήμου ότι δε θα επιβληθούν νέα μέτρα, συμπληρώνοντας ωστόσο την προϋπόθεση της στοιχειώδους κάλυψης των στόχων της δανειακής σύμβασης. Μάλιστα, άσκησε κριτικής σε όλους τους «δεν πληρώνω», εξαιρώντας αυτούς που οικονομικά αδυνατούν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους εκβιασμούς που αναπόφευκτα θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα, αν δεν καταφέρει να συλλέξει έσοδα.  
«Το πολιτικό κεφάλαιο Παπανδρέου δεν τελείωσε. Εγώ μπορεί να συνεχίσω τη ζωή μου»
Ο Σωκράτης Ξυνίδης, που παραδέχθηκε και ο ίδιος ότι ταυτίστηκε στο νομό με την πολιτική στάση και τη νοοτροπία του Γιώργου Παπανδρέου, αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε την άποψη ότι: «το πολιτικό κεφάλαιο ‘Παπανδρέου’ δεν έχει τελειώσει. Και να θέλει να παραιτηθεί από τη συμμετοχή στα κοινά, πάρα πολλοί άνθρωποι δε θα το επιτρέψουν γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχουμε πολλούς άλλους τέτοιους στην πολιτική». Ωστόσο, για το δικό του πολιτικό μέλλον άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εσωκομματικές, κυρίως, εξελίξεις θα καθορίσουν την απόφασή του. «Όνειρό μου δεν ήταν να γίνω βουλευτής, υπουργός ή γραμματέας. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να συνεχίσω τη ζωή μου εκεί που την άφησα. Αν και εφόσον υπάρχει στη χώρα διήγηση που δίνει νόημα σε μια συλλογική προσπάθεια, θα είμαι με αυτό. Εάν δεν υπάρχει δεν θα είμαι. Σε αυτή την προσπάθεια μπήκα γιατί πίστεψα και πιστεύω, εάν δεν πιστεύω δεν θα είμαι», είπε χαρακτηριστικά.  
«Τι ΠΑΣΟΚ θέλω» και τι είδους φιλοδοξίες αποστρέφεται
Απαντώντας στην ερώτηση του «Ε» ο Σωκράτης Ξυνίδης σημείωσε: «Θεωρώ ότι με τη δομή και τη μορφή του το ΠΑΣΟΚ υπηρέτησε τον ιστορικό του ρόλο. Αλλά μαζί με τη μεταπολίτευση που λέμε ότι τελείωσε, τελείωσαν και τα κόμματά της. Το ΠΑΣΟΚ έχει σήμερα μία ευκαιρία. Θα είναι λάθος αν με ενέργειες τύπου αλλάζουμε αρχηγό- κάνουμε συνέδριο σαν τα’ άλλα αναπαράξουμε μία μορφή αφυδατωμένη. Πρέπει να ανοίξει μια βαθιά συζήτηση χωρίς ηγεμονισμό του ΠΑΣΟΚ. Να διερευνηθεί τι είναι χρήσιμο για τον τόπο με ένα διάλογο που θα περιλαμβάνει όλες τις δυνάμεις από το κέντρο ως την αριστερά και θα εκφράζει τη σοσιαλδημοκρατία και ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα, που δεν είναι σήμερα το ΠΑΣΟΚ».
Σχετικά με τους δελφίνους και τη διάδοχη κατάσταση στο κόμμα ανέφερε: «Ο καθένας μπορεί να έχει φιλοδοξία και να κάνει ό,τι επιθυμεί. Εκείνο που δε μ’ αρέσει είναι ότι βλέπω βιασύνη και άγχος. Αυτό δεν είναι καλό εχέγγυο για όποιον θέλει να ηγηθεί».  
«Η ανάπτυξη θα πρέπει να περιμένει την οικονομική σταθεροποίηση της χώρας»
Ο Σωκράτης Ξυνίδης, μίλησε επεξηγηματικά και για διάφορά θέματα που άπτονται του τοπικού ενδιαφέροντος και υπάγονται στις δικές του αρμοδιότητες ως υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης. Εκτίμησε ότι όσο υπάρχει οικονομική και δημοσιονομική αστάθεια δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. «Τώρα οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να είναι η χώρα έτοιμη να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες», είπε.
Εξήγησε ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν ήταν ήδη προβληματικές και στηρίζονταν στον υπερδανεισμό, αλλά παραδέχθηκε ότι η κρίση έκανε να χαθεί και ένα υγιές κομμάτι της επιχειρηματικότητας της χώρας. Κι επειδή έχει στερέψει το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων, εξήγησε ότι γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθεί το ΕΣΠΑ, αλλά με τρόπο που θα ενισχύει τις επιχειρήσεις με ασφάλεια και ταχύτητα. «Σε 4 μήνες το 2010 δόθηκαν 550 εκ. ευρώ για πληρωμές παλιών επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου, αλλά δεν ήρθε ανάπτυξη στις επιχειρήσεις γιατί υπήρχαν εκχωρημένες απαιτήσεις σε τράπεζες». Γι’ αυτό θεώρησε ιδιαίτερα θετικά σημεία τη μείωση στο 5% της ίδιας συμμετοχής στο ΕΣΠΑ, αλλά και την ένταξη του κεφαλαίου κίνησης ως αντίποδα της έλλειψης ρευστότητας για την εκκίνηση των επιχειρήσεων. Όταν του ζητήθηκε να κάνει μία εκτίμηση για το πότε αναμένεται η αξιολόγηση της κατάσταση για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη, ανήγαγε σε κομβική ημερομηνία τη 15η Ιανουαρίου και την μετέπειτα εφαρμογή του PSI.  
Μειονότητα: «προχωρούμε λαμβάνοντας υπόψη την ετοιμότητά της»
Ο Σωκράτης Ξυνίδης έδωσε βαρύτητα στο ζήτημα της εκλογής μουφτήδων, αναφορικά με τα μειονοτικά θέματα. Εξήγησε ότι το θέμα πρέπει να λυθεί με παρέμβαση της Πολιτείας που θα καθορίζει το ρόλο, τον τρόπο ανάδειξης και τις αρμοδιότητες του μουφτή, ενώ επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι ο ίδιος, ως δικηγόρος και ως ευρωπαίος πολίτης είναι κατά της ανάθεσης δικαστικών αρμοδιοτήτων στο μουφτή, όπως αυτές έχουν καθοριστεί από τον ισλαμικό νόμο που έχει εφαρμογή στην περιοχή της Θράκης. Ωστόσο, αναρωτήθηκε τι νόημα θα έχει η προώθηση μεταρρυθμίσεων που δεν βρίσκονται σε αντιστοιχία με την ετοιμότητα της μειονότητας. «Θα αποτελέσει ακόμη ένα κενό γράμμα», σημείωσε, προσθέτοντας: «όπου δεν τίθενται ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρωπαϊκού κεκτημένου θα μπορούσε να υπάρξει μία συζήτηση για τις δικαστικές αρμοδιότητες του μουφτή, ως δέον, αλλά σαν ‘γέφυρα’ για την προετοιμασία της κοινωνίας». Ο Σωκράτης Ξυνίδης δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «τραβηγμένη» τη συμπεριφορά του Τσετίν Μάντατζη αναφορικά με τα παράπονα που εξέφρασε για τη μη ενημέρωσή του όσον αφορά την πραγματοποίηση και τα αποτελέσματα της Διυπουργικής σύσκεψης για τα μειονοτικά.  
«Αυτά για την ΕΟΖ τ’ ακούω βερεσέ»
Διάσταση που δεν όφειλε πήρε το θέμα της δημιουργίας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στη Θράκη, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, ο οποίος εξήγησε ότι σε επίπεδο υπουργείου Ανάπτυξης έγινε μόνο μία κουβέντα κατά την επίσκεψη του κ. Ρέσλερ στην Αθήνα και αποτέλεσε μία ιδέα μεταξύ άλλων που έπεσε στο τραπέζι. Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός σχεδιασμός και σχολίασε: «αυτά για το φόρουμ και την ΕΟΖ τ’ ακούω βερεσέ. Αν υπάρξουν οι συνθήκες θα μπει το θέμα σε διάλογο χωρίς αιφνιδιασμούς».  
Εκλογές ΕΒΕ: «θεωρώ ανήθικη τη στάση των μειονοτικών συμβούλων»
Αναφορικά με τις εκλογές στο Επιμελητήριο ο Σωκράτης Ξυνίδης σημείωσε ότι θεώρησε ηθική υποχρέωση να στηρίξει το Γιάννη Αθανασιάδη, ο οποίος μπήκε μπροστά στις προηγούμενες εκλογές απέναντι στο 80% του Παναγιώτη Ανδρικόπουλου. «Κάποιοι που ήθελαν τότε να τα ‘χουν καλά, ούτε στήριξαν το συνδυασμό», είπε προσθέτοντας ότι δεν είχε καμία άλλη παρέμβαση. Ο ίδιος χαρακτήρισε ανήθικη τη στάση των μειονοτικών συμβούλων που «τη μία μέρα είναι με έναν επικεφαλής και την άλλη τον αδειάζουν». «Αλλά τι ψάχνεις; Ηθική στην πολιτική…», σχολίασε.
Ο Σωκράτης Ξυνίδης επειδή το θέμα των Επιμελητηρίων άπτεται των αρμοδιοτήτων του συμπλήρωσε επίσης ότι εφόσον δεν πάμε σύντομα σε εκλογές, θα «ανοίξει» τη συζήτηση σχετικά με τον Καλλικράτη των Επιμελητηρίων, αλλά και την αλλαγή της επιμελητηριακής νομοθεσίας.  
Δευκαλίων: «Να αφήνει η Ξάνθη ανοιχτή την πόρτα για τέτοιες προκλήσεις»
Δεν διευκρίνισε αλλά άφησε να εννοηθεί ότι τίποτα νεότερο δεν έχει προκύψει σε επίπεδο υπουργείου Ανάπτυξης αναφορικά με την πράσινη επένδυση της εταιρίας Defkalion Green Technologies στην Ξάνθη. Ο ξανθιώτης υπουργός ωστόσο, σημείωσε ότι πρόκειται για επαναστατική τεχνολογία, για την οποία έχει γίνει μεγάλη κουβέντα και, όσο την παρακολουθεί, δεν υπάρχει ουσιαστικός αντίλογος, πράγμα που σημαίνει ότι επιστημονικά θεωρείται αξιόλογη. Σχετικά όμως με το «πάγωμα» των εξελίξεων από την εταιρία σημείωσε: «Φαντάζομαι ότι αντιμετωπίζει προβλήματα χρηματοδότησης όπως όλες οι επιχειρήσεις. Άλλωστε μιλάμε για πολύ μεγάλο κεφάλαιο. Θεωρώ ότι η Ξάνθης πρέπει να αφήνει ανοιχτή την πόρτα σε τέτοιες προκλήσεις».    
Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…