Πρόσωπα 10/01/2012

0

Αγαπούλα, αν δε κόψεις την κουκούλα…έρχεται αγωγούλα      

Ρεπορτάζ  
Συγκλονιστικό το χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας για το λουκέτο σε 654 ξανθιώτικες επιχειρήσεις μόνο το 2011.
Μάλιστα για το 2012, το ισοζύγιο είναι αρνητικό κατά 212 επιχειρήσεις!
Το αναλυτικό ρεπορτάζ περιέχει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία μάλιστα είναι αξιόπιστα διότι προέρχονται από το ίδιο το ΕΒΕ.
Κατά την εκτίμησή μας, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα διότι αρκετοί που κλείνουν δεν ενημερώνουν τις υπηρεσίες του Επιμελητηρίου.
Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να ληφθούν μέτρα. Να γίνει αντιστροφή του κλίματος και να ξαναρχίσει σιγά-σιγά η οικονομία του τόπου να κινείται με καλύτερους ρυθμούς από δω και πέρα.
«Ε»    

Πασοκικό  
Σε επτά ημέρες αποφασίστηκε στο ΠΑΣΟΚ, το Εθνικό Συμβούλιο να πάρει οριστική απόφαση για τον χρόνο εκλογής προέδρου.
Από την άλλη, υπάρχει η δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ ή την πρωθυπουργία. Πρότεινε όμως η εκλογή του νέου προέδρου του Κινήματος να πραγματοποιηθεί μετά τις επερχόμενες εκλογές, κάτι που προκάλεσε εντάσεις στο Πολιτικό Συμβούλιο.
«Ε»    

Ευχές  
Πολλές ευχές δέχτηκε για την ονομαστική του γιορτή ο ιδρυτής της Εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ στις 7 Ιανουαρίου.
Ευχές από φίλους, συγγενείς και βέβαια τους δεκάδες συμπολίτες της πολιτικής ζωής του τόπου.  Μέχρι αργά το τηλέφωνο και τα μηνύματα ήταν στο φόρτε τους.
Έτσι, για άλλη μια φορά με συγκίνηση ο ιδρυτής μας εκφράζει τις ευχαριστίες του προς όλους.
-Να’ ναι όλοι τους καλά!
«Ε»    

Αισιόδοξα μηνύματα  
Ύστερα από τρία χρόνια ύφεσης, το 2012 έχει αρκετές από τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2011 έχουν καταγραφεί οι δυνατότητες εξόδου από την κρίση και επιστροφής σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με το ΕΛΣΤΑΤ, κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 4,9% στις χερσαίες μεταφορές κατά 14,2%, στις πλωτές μεταφορές κατά 2,9% και στις αεροπορικές μεταφορές κατά 4,5%, ενώ καταγράφηκε και άνοδος των εξαγωγών.
Μάλιστα, όπως τονίζουν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank, στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που εκδίδει η τράπεζα, η «ανάκαμψη της οικονομίας θα ήταν πραγματικότητα από το τρίτο τρίμηνο του 2011 αν είχε ήδη δραστηριοποιηθεί και ο δημόσιος τομέας στους τομείς των επενδύσεων που εξαρτώνται από το κράτος».
Αυτό αναμένεται να γίνει το 2012. Με την βοήθεια των εταίρων μας και υπό την «καθοδήγηση» του γερμανού επικεφαλής της task force Χορς Ράιχενμπαχ, σχεδιάζεται η επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων και η υλοποίηση των επιλεγμένων 180 έργων του ΕΣΠΑ.
Αυτά, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των επενδύσεων στην Ενέργεια και την έναρξη των ΣΔΙΤ στα λιμάνια και τα αεροδρόμια, εκτιμάται ότι ενδέχεται να συμβάλουν στη σταθεροποίηση των επενδύσεων το 2012 και σε αύξησή τους το 2012.
Προς την ίδια κατεύθυνση θα λειτουργήσει και η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.
«Γ.Π.»    

«Παρά την κρίση προτιμούμε τους Έλληνες»  
Αισιόδοξα μηνύματα από την Αυστρία για τον τουρισμό αλλά και το ηθικό της χώρας καταγράφει μεγάλη αυστριακή εφημερίδα σε άρθρο της με τίτλο: «Παρά την κρίση, προτιμούμε τους Έλληνες» όπου αναφέρει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει ο πρώτος καλοκαιρινός προορισμός των Αυστριακών παρά την κρίση και την άσχημη εικόνα της χώρας μας το τελευταίο διάστημα.
Στους τουριστικούς προορισμούς για ολόκληρο το χρόνο η Ελλάδα είναι δεύτερη, με πρώτη την Ισπανία. Οι αφίξεις Αυστριακών στη χώρα μας σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 10% το 2011, μέσα στη χρονιά της ελληνικής κρίσης.
Κι αυτό, παρά το γεγονός της έντονης, επί πολλούς μήνες, αρνητικής ειδησεογραφίας για τη χώρα, σχεδόν στο σύνολο των αυστριακών μέσων ενημέρωσης, όπως τονίστηκε σε ειδική εκδήλωση-απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς, την οποία διοργάνωσε, παραμονές της αλλαγής του έτους, το Γραφείο Αυστρίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στη Βιέννη.
«Ε»    

Εφοριακοί με βίλες και offshore  
Ομάδα πρώην και νυν εφοριακών με βίλες και offshore έχει μπει στο στόχαστρο του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπονή.
Μετά τον “καυτό” φάκελο που έχει στα χέρια του ξεκίνησε μεγάλη δικαστική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο πλούτος αυτός αποκτήθηκε νόμιμα ή αποτελεί προϊόν διαφθοράς και χρηματισμού από υποθέσεις που έλεγξαν οι εμπλεκόμενοι τα προηγούμενα χρόνια.
Έχει ήδη δοθεί παραγγελία σε εισαγγελέα Πρωτοδικών, προκειμένου να διενεργηθεί εξονυχιστική έρευνα, ενώ και οι φάκελοι των υποθέσεων που χειρίστηκαν οι εφοριακοί θα γίνουν φύλλο και φτερό.
Αναμένεται να πραγματοποιηθεί έλεγχος σε πόθεν έσχες ακόμα και συγγενικών τους προσώπων και κυρίως εκείνων που εμφανίζονται με περιουσία που δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους, ενώ θα γίνει έρευνα σε υποθηκοφυλακεία χωρίς να αποκλείεται και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.
«Ε»    

Ζεστό χρήμα…
θα δοθεί μέσα στο Φλεβάρη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται όπως είπε ο Άρης Γιαννακίδης  στην εκδήλωση κοπής πίτας του Επιμελητηρίου αλλά και ο Σωκράτης Ξυνίδης στη συνέντευξη Τύπου  στην Ξάνθη(Δευτέρα 9/1/2012) για ένα πρόγραμμα  από τον άξονα 6 «Ψηφιακή σύγκλιση και επιχειρηματικότητα», προϋπολογισμού 25 εκ. ευρώ για τους 5 νομούς της περιφέρειας. Αλλά για να τρέξει προαπαιτείται αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και γι αυτό προσδιορίζεται χρονικά μέσα στο Φλεβάρη σύμφωνα με πληροφορίες. Το αξιοσημείωτο είναι ότι το πρόγραμμα αυτό θα το διαχειριστεί η περιφέρεια με την επιμελητηριακή ένωση «ΔΕΣΜΟΣ» και έτσι θ βγουν από την μέση οι τράπεζες. Αυτό επεσήμανε  και ο Σωκράτης Ξυνίδης,  ότι δηλαδή οι τράπεζες προκαλούν αφαίμαξη των χρημάτων λόγω των χρεών των επιχειρήσεων και με λίγα λόγια τα …λεφτά κάνουν φτερά. Έτσι άλλωστε δεν έχουν πάει …υπέρ τραπεζών πολλά προγράμματα;
Μ.Ξ.    

Τι άλλο θ’ ακούσουμε…
Βγήκε ΦΕΚ του υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με το οποίο θεωρούνται ανάπηροι οι παιδόφιλοι, οι πυρομανείς ,οι τζογαδόροι, οι επιδειξιομανείς, οι ηδονοβλεψίες, οι σαδομαζοχιστές. Τα ποσοστά αναπηρίες για τις … «συμπαθείς» αυτές ομάδες κυμαίνονται από 20 – 35%. Να τους δώσουν και επίδομα αναπηρίας…
Το ότι θα έφτανε το υπουργείο Εργασίας αντί να κοιτά να διασφαλίσει τον κατώτερο μισθό στον ιδιωτικό τομέα από τα «δόντια» της τρόικας να βγάζει ΦΕΚ για τους παιδόφιλους και τους σαδομαζοχιστές και να προσδιορίζει την αναπηρία τους… ε τι άλλο να περιμένεις…
Σόδομα και Γόμορα!!!
Μ.Ξ.    

Έκλεισαν τα Bodyline στην Ξάνθη…
αθόρυβα και σιωπηλά και ένας αριθμός εργαζομένων έμεινε χωρίς δουλειά και μάλιστα όπως έμαθα η επιχείρηση τους χρωστά πολλών μηνών δεδουλευμένα. Επιπρόσθετα όμως  και ένας σεβαστός αριθμός πελατισσών τους έχασαν τα προγράμματα αδυνατίσματος είτε περιποίησης προσώπου,  που κάποιες απ’ αυτές είχαν πληρώσει. Άλλη μια επιχείρηση που κλείνει μιας και στην εποχή της κρίσης …που λεφτά για καλλωπισμό! Όσο για το αδυνάτισμα σε λίγο θα μπούμε σε υποχρεωτικό και μάλιστα εντατικό πρόγραμμα ….αδυνατίσματος με τόσους φόρους που μας έχουν βάλει να πληρώσουμε…
Μ.Ξ.    

Το τελωνείο κλείνει, οι υπηρεσίες παραμένουν  
Τις αντιδράσεις για το κλείσιμο του τελωνείου Πόρτο Λάγος υποσκέλισε ο Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος εξήγησε ότι δε χρειάζονται δύο τελωνεία στο νομό Ξάνθης, πράγμα που χαρακτήρισε και «πολυτέλεια». Ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχουν δύο λύσεις καθότι όντως κρίνονται σημαντικές οι τελωνειακές υπηρεσίες στο λιμάνι. Ανέφερε δηλαδή ότι ή θα δημιουργηθεί γραφείο του τελωνείου Ξάνθης και στο Λάγος ή η κεντρική υπηρεσία θα μεταφερθεί στο δήμο Αβδήρων. Εκτίμησε δε ότι η πρώτη θα είναι και η προτιμητέα, εξέλιξη που έχει ήδη συζητήσει με τον Παντελή Οικονόμου.
Αυτό σημαίνει ότι ο Καλλικράτης των οικονομικών υπηρεσιών, όπως φαίνεται, δε μειώνει υπηρεσίες, αλλά περισσότερο αξιώματα δημοσίων υπαλλήλων.
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…