Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ακρίβεια μας οδηγεί στη βουλγάρικη βενζίνη

Η ακρίβεια μας οδηγεί στη βουλγάρικη βενζίνη

0
kanoula_venzinis-empros

Απάντηση Ξυνίδη στην αθρόα διαρροή καταναλωτών σε γειτονικές χώρες

Η τσουχτερή τιμή σε σχέση με το μέσο όρο τιμής της αμόλυβδης στην ΕΕ οφείλεται στη διαφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και τον συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα μας, λέει ο αν. υπουργός

Για την ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την αθρόα διαρροή καταναλωτών σε γειτονικές χώρες απέστειλε έγγραφο στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης, ως αρμόδιος επί των θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, επικεντρώνοντας την απάντησή του στην προσπάθεια του υπουργείου να σταθεί αρωγός στην προσπάθειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αναφέροντας τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά και τις δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης προς αυτή την κατεύθυνση. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στη νέα νομοθετική ρύθμιση για την επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών μισθώσεων και στις δράσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.
Επισταμένως δε, αναφέρθηκε στο θέμα της διαφοράς της τιμής της βενζίνης ανάμεσα σε Ελλάδα και Βουλγαρία, που αποτελεί και για την περιοχή μας ένα σοβαρό πρόβλημα, αφού δεκάδες καταναλωτές προμηθεύονται βενζίνη από τη γειτονική χώρα, «στεγνώνοντας» τις κάνουλες των ντόπιων πρατηρίων καυσίμων και δημιουργώντας ακόμη περισσότερες δυσκολίες στην τοπική αγορά.
Το έγγραφο του αν. υπουργού διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Όλγας Ρενταρή, Μιχάλη Τσελέπη, Βασίλη Γιουματζίδη, Θεόδωρου Παραστατίδη και Χαράς Κεφαλίδου, οι οποίοι έχουν επισημάνει ότι στις παραμεθόριες περιοχές το φαινόμενο της μετανάστευσης καταναλωτών της μίας ημέρας, προκαλεί ακατάσχετη αιμορραγία στην τοπική αγορά και πως η εύκολη πρόσβαση ιδίως προς Βουλγαρία και Σκόπια έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο, ακόμη και για προϊόντα πρώτης κατανάλωσης όπως το γάλα και το ψωμί.

Η πιο ακριβή βενζίνη της ΕΕ
«Η Ελλάδα βρίσκεται υψηλότερα από το μέσο όρο της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης στις 27 χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη διαφορά κοντά στα 23 λεπτά ανά λίτρο να οφείλεται στη διαφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και τον συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα μας». Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Σωκράτη Ξυνίδη, η οποία και εξηγεί την προτίμηση των πολιτών στη βουλγάρικη βενζίνη και το «μπαράζ λουκέτων σε βενζινάδικα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διότι στα γειτονικά παραμεθόρια πρατήρια η βενζίνη κοστίζει τουλάχιστον 0,50 ευρώ το λίτρο φθηνότερα από όσο κοστίζει στη χώρα μας».
Όπως σημειώνει ο Σ.. Ξυνίδης, «η τιμή λιανικής στη Βουλγαρία, συγκαταλέγεται στις τρεις πιο χαμηλές της ΕΕ και σε σύγκριση με την Ελλάδα είναι χαμηλότερη περίπου κατά 43 λεπτά ανά λίτρο». Ωστόσο αναφέρει ότι, ενώ η τιμή αγοράς του αργού πετρελαίου είναι σχεδόν ίδια και στις δύο χώρες, η τελική διαφορά της τιμής οφείλεται στη διαφορά του ΕΦΚ και του ΦΠΑ μεταξύ των δύο χωρών.
Παίρνοντας ως ενδεικτική ημερομηνία την 16η Νοεμβρίου 2011, στο έγγραφο παρατίθενται τα στοιχεία για την τιμή λιανικής της απλής αμόλυβδης βενζίνης στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό Europe’ s Energy Portal, αλλά και οι τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων στα πρατήρια του κάθε νομού.


Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…