Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Νέα διεύρυνση στο ωράριο των φαρμακείων

Νέα διεύρυνση στο ωράριο των φαρμακείων

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Με νέα, 3η κατά σειρά εγκύκλιο, αλλάζει ξανά τοσύστημαορισμού διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων φαρμακείων ο υπουργός ΥγείαςΑνδρέαςΛοβέρδος, καθιστώντας ακόμη πιο ευέλικτο το ωράριο λειτουργίας τους καιδίνοντας ακόμη περισσότερες δυνατότητες από αυτές που όριζε ηπροηγούμενη,πρόσφατη, εγκύκλιος.
 
Δυνατότητα να ανοίγουν όποτε θέλουν εφόσον το δηλώσουν
Με βάση όσα ίσχυαν, οι φαρμακοποιοί κλήθηκαν να δηλώσουν ανεπιθυμούν να διευρύνουν το ωράριο λειτουργίας τους, διατηρώντας ταφαρμακείατους ανοιχτά τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης και τα Σάββατα. Δενείχανδιαζευκτική επιλογή και στην Ξάνθη δεν υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον γιαυπαγωγή στοσύστημα.
Σύμφωνα λοιπόν με το νέο σύστημα το υπουργείο Υγείας δίνει τηδυνατότητα στους φαρμακοποιούς να ανοίγουν οποιαδήποτε ημέρα τηςεβδομάδας ήκαι όλες μαζί αν το επιθυμούν, αλλάζοντας τις αιτήσεις που είχανυποβάλει ήυποβάλλοντας νέες αιτήσεις, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ώστε στις 10Δεκεμβρίου ναανακοινωθούν οι νέοι πίνακες εφημεριών. Στις επιλογές τουςσυγκαταλέγεται ηδυνατότητα να ανοίγουν οποιαδήποτε ημέρα από Δευτέρα έως Σάββατο ή καιόλες τιςημέρες, εφόσον τηρούν το ωράριο διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων τουοικείουΦαρμακευτικού Συλλόγου. Δηλαδή, στην Ξάνθη θα πρέπει να παραμένουνανοιχτοί 8πμ με 11 μμ, αν διημερεύσουν ή 8 πμ με 8 πμ της επόμενης ημέρας ανδιανυκτερεύουν (έχοντας βέβαια τη δυνατότητα των ωρών ανάπαυσης πουορίζει οσχετικός νόμος).
Η Κυριακή παραμένει αργία, επομένως δεν επιτρέπεται δήλωση ένταξηςστις εφημερίες της Κυριακής, τις οποίες ορίζει κατά την κρίση του οοικείοςΦαρμακευτικός Σύλλογος.
Οι αιτήσεις που θα κατατεθούν θα ισχύουν για όλο το χρόνο.
 
Ξάνθη: Αναμένεται ενδιαφέρον για τα Σάββατο, όχι για τιςδιανυκτερεύσεις
Οι κατά τόπους Φαρμακευτικοί Σύλλογοι καλούνται να ενημερώσουν τουςενδιαφερόμενους, προκειμένου αυτοί -εφόσον επιθυμούν- να υποβάλουν νέεςδηλώσεις ένταξης. Η κ. Δέσποινα Κάλφα, πρόεδρος των φαρμακοποιών τηςΞάνθηςεκτιμά ότι στα 38 περιφερειακά φαρμακεία της υπαίθρου και της ορεινήςζώνης δεναναμένεται να σημειωθούν αλλαγές, αφού παραμένουν ανοιχτά 10 ώρεςκαθημερινάεπί 6ήμερο. Από τα δε 45 που λειτουργούν στη δημοτική κοινότητα Ξάνθηςαναμένεται εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα Σάββατα, και ίσως μειωμένο γιατιςυπόλοιπες ημέρες, μιας και με το νέο σύστημα η επιλογή είναιδιαζευκτική.Πάντως, για τις διανυκτερεύσεις δεν αναμένονται αλλαγές στις ισχύουσεςεφημερίες. Σίγουρα μεγαλύτερο θα είναι το ενδιαφέρον από τασυστεγασμέναφαρμακεία (4-5 λειτουργούν στην Ξάνθη), όπου θα μπορεί να υποστηριχτείτο ευέλικτοωράριο.
Πάντως, με βάση το γεγονός ότι ο φαρμακοποιός θα πρέπει ναπαρίσταται στο φαρμακείο όσο αυτό μένει ανοιχτό είναι αναπόφευκτο ναενταθεί οέλεγχος μεταξύ των φαρμακοποιών, εφόσον κάποιοι επιλέξουν να διευρύνουντιςώρες λειτουργίας τους, για να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός.
Η κ. Κάλφα διευκρινίζει: «ο νόμος απαιτεί να λειτουργούν με το νέοωράριο κάτοχοι άδειας φαρμακείου και επομένως ο φαρμακοποιός δεν έχειτηδυνατότητα να προσλάβει άλλο φαρμακοποιό ως υπάλληλο για να στηρίξει τοδιευρυμένοωράριο», πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και στα συστεγασμένα φαρμακεία ήτιςαλυσίδες φαρμακείων τις επιπλέον ώρες λειτουργίες δεν μπορούν να τιςκαλύψουνφαρμακοποιοί με εργασιακή σχέση.
 
Δ. Κάλφα: «Ο κ. Λοβέρδος θέλει να εξαφανίσει το παραδοσιακόφαρμακείο»
«Η εγκύκλιος έχει σκοπό να εξουθενώσει τον φαρμακοποιό, ώστε νακαταρρίψει τη σχέση του παραδοσιακού φαρμακοποιού με τον πελάτη, όπου οπρώτοςξέρει καλύτερα και από τον ίδιο τον ασθενή τα φάρμακά του, δίνεισυμβουλές καιξέρει το ιστορικό του καθενός», σημειώνει η κ. Κάλφα, η οποία προσθέτειότι «τομέτρο θα πλήξει το εισόδημα των φαρμακοποιών το οποίο έχει ήδη πληγείκατά 15%,ενώ επιβαρύνεται εξαιτίας της άρνησης των εταιριών να προμηθεύουνφάρμακα μεμεγάλη πίστωση (το 3μηνο περιθώριο των επιταγών έγινε ένας μήνας ή καικαθόλου)αλλά και λόγω των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων. «Δυστυχώς δενμπορούμε ναπούμε πόση είναι η επιβάρυνση στα φαρμακεία της Ξάνθης, διότι ο καθέναςστέλνειτα παραστατικά κεντρικά και δεν αποστέλλεται στον τοπικό σύλλογοδιανεμητικόςπίνακας ώστε να έχει μια εικόνα».
Πάντως, αναφορικά με το διευρυμένο ωράριο και τις δυνατότητες πουδίνονται στους φαρμακοποιούς σχολιάζει χαρακτηριστικά: «όποιοςαποφασίζει ότιθέλει να… ‘παντρευτεί’ το φαρμακείο του ας το κάνει»!
 
Αίτηση αναστολής από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με αίτηση αναστολής που υπέβαλεστο Συμβούλιο Επικρατείας επιδιώκει το «πάγωμα» των μέτρων που πήρε τουπουργείο Υγείας για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων,ζητώνταςπαράλληλα να εκδοθεί προσωρινή δικαστική διαταγή που να «μπλοκάρει» τηνεφαρμογή της εγκυκλίου που εξέδωσε στις 9-11-11 το υπουργείο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…