Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Σε δυνητική αργία υπάλληλος του ΙΚΑ Ξάνθης

Σε δυνητική αργία υπάλληλος του ΙΚΑ Ξάνθης

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr
 
 
Σε δύο επίπεδα γίνεται ο έλεγχος στο ΙΚΑ αναφορικά με το θέμα τωνεικονικών ενσήμων που βρέθηκαν σε συνταξιούχους των συνεταιριστικών τηςΞάνθης.Σε πρώτο επίπεδο οι ελεγκτές κάνουν «φύλλο και φτερό» τα ένσημα με βάσηταοποία δόθηκαν συντάξεις σε πλέον από 300 συνταξιούχους της δεκαετίας(από το2000 όπως μας έχει πληροφορήσει ο υποδιοικητής του ΙΚΑ κ. ΔιονύσηςΠατσούρης)και σε δεύτερο επίπεδο ο έλεγχος είναι «εσωτερικός» και αφοράυπαλλήλους τουΙΚΑ προς ανεύρεση στοιχείων που τους εμπλέκουν στην υπόθεση. Και στημεν πρώτηπερίπτωση που αφορά τους συνταξιούχους η διαδικασία του ελέγχουσυνεχίζεται καιμετά την ταυτοποίηση ο φάκελος αποστέλλεται για κάθε περίπτωσηξεχωριστά στονεισαγγελέα – σημειώνουμε ότι ο έλεγχος γίνεται από τα κεντρικά του ΙΚΑκαι οφάκελος μεταβιβάζεται σε εισαγγελέα των Αθηνών – στη δε δεύτερηπερίπτωση,σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, έχειολοκληρωθεί η πρώτη ΕΔΕ για υπάλληλο του ΙΚΑ Ξάνθης.
 
«Δυνητική αργία» για υπάλληλο του ΙΚΑ Ξάνθης
Το πόρισμα της πρώτης ΕΔΕ που διενεργήθηκε από το ΙΚΑ για υπάλληλοτου ΙΚΑ Ξάνθης, αναφορικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση, τον θέτει σεδυνητική αργία με μείωση του μισθού του κατά 50%, όπως προβλέπεται απότοσχετικό νόμο. Την τελική απόφαση για την εργασιακή «τύχη» τουσυγκεκριμένουυπαλλήλου θα την κρίνει η δεύτερη ΕΔΕ που θ’ ακολουθήσει και στην οποίαθαεξεταστεί διοικητικά η «ποινή» του. Αν δηλαδή η δυνητική αργίαμεταβληθεί σεαπόλυση και πιθανότατα μαζί με τις πειθαρχικές κυρώσεις ν’αντιμετωπίσει καιποινική δίωξη είτε από το ΙΚΑ είτε αυτεπαγγέλτως από τον εισαγγελέα.   
 
Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του «Ε»
Οι εξελίξεις σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει εμπλοκή υπαλλήλου καιπιθανότατα και όχι μόνο ενός έρχονται να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίεςτου «Ε»αφού δίνουν μια απάντηση σε ένα από μια σειρά ερωτημάτων που έθεσε σερεπορτάζτου στο φύλλο της (1 – 9 – 2011) με τίτλο: «Παλεύουν να κερδίσουνχρόνο…». Ταερωτήματα ήταν: «Γιατί αυτά (τα ένσημα) έγιναν αποδεκτά από το ΙΚΑ τότεπου οιενδιαφερόμενοι τα υπέβαλλαν  γιανασυνταξιοδοτηθούν; Τότε δεν υπήρξε έλεγχος; Έγινε στο «πόδι» ή κάποιοιαπό τοΙΚΑ έκαναν τα «στραβά μάτια»;
 
Πήγε «καρφωτή»;
Ωστόσο μένει αναπάντητο το ερώτημα αν ο έλεγχος ήταν ελλιπής απόαμέλεια ή από σκοπιμότητα και αν οι ευθύνες βαρύνουν μόνο τονσυγκεκριμένουπάλληλο ή και  ιεραρχικάτον αρμόδιοτότε προϊστάμενο που όφειλε να ελέγξει πριν υπογράψει. Επίσης μένει αναπάντητο το ερώτημα: Γιατίτόσα χρόνια το  ΙΚΑέδινε τις συντάξειςκανονικά χωρίς να μπει στη διαδικασία του επανελέγχου αν υπήρχε ηπραγματικήέστω υπόνοια και το έκανε τώρα; Μήπως υπήρξε καταγγελία και κινήθηκαν οι  μηχανισμοί του;
 
Θα «συρθεί» έως και …δέκα χρόνια στα δικαστήρια
Το γεγονός του πλημμελούς ελέγχου πάντως (είτε από αμέλεια είτε απόσκοπιμότητα με σημάδια διαπλοκής) αποτελεί ένα αξιοποιήσιμουπερασπιστικάεπιχείρημα της πλευράς των συνταξιούχων. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους ηυπόθεσηθα «συρθεί»  έως και10 χρόνια σταδικαστήρια αφού γίνονται ενστάσεις επί ενστάσεων και είναι γνωστό τοπόσοχρονοβόρες είναι αυτές οι διαδικασίες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δημιουργικά και οικονομικά Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα καταφτάνουν και όσο κι αν είναι η ψυχολογία πεσμένηκαι τα οικονομικά στενά…