Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Νέο «χαστούκι» στα ελληνικά τσιγάρα

Νέο «χαστούκι» στα ελληνικά τσιγάρα

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Το τσιγάρο… τσιγαράκι θα πούνε οι Έλληνες καπνιστές μετά τη νέααύξηση στις τιμές των φθηνών τσιγάρων που δε μεταβάλει συνολικά τηντιμή τωνπακέτων σε όλες τις μάρκες, αλλά βάζει πλαφόν στα φθηνά τσιγάρα, τοοποίοδιαμορφώνεται στα 3 ευρώ. Αιτία της αύξησης αποτελεί η –αιφνιδιαστικήκατά τηνκαπνοβιομηχανία- απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να αυξήσει στο 100%τονελάχιστον φόρο κατανάλωσης από 95%. Μέχρι πρόσφατα ο φόρος κατανάλωσηςήταν στα75% και υπολογιζόταν ότι με την αύξηση του 20% που αναμενόταν οι τιμέςτωνφθηνών τσιγάρων θα έφταναν στα 2.80 ευρώ.
Από την άλλη πλευρά όμως, δεν θίγονται, προς το παρόν τουλάχιστον τατσιγάρα με «μεσαίες» και «ακριβές» τιμές. Όπως φάνηκε το υπουργείο,λαμβάνονταςυπόψη ότι αυξήθηκε (από 50% σε 56%) ο αριθμός των καπνιστών πουπροτιμούν ταοικονομικότερα τσιγάρα, προσπαθεί να επιτύχει άμεσα έσοδα που στηνπαρούσα φάσηθεωρούνται αποφασιστικής σημασίας.
Η άλλη όψη του «νομίσματος» ωστόσο, αποτυπώνει το πλήγμα στηνεγχώρια καπνοβιομηχανία, η οποία είναι κατά κύριο λόγο αυτή που μέχριτώρααξιοποιεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της χαμηλής τιμής των τσιγάρων καιλαμβάνειτα μικρά έστω οφέλη της αύξησης του μεριδίου της αγοράς από την πώλησητωνφθηνών τσιγάρων.
 
Το οριστικό «καρφί» για την ελληνική καπνοβιομηχανία
«Ταφόπλακα» για την εγχώρια καπνοβιομηχανία χαρακτηρίζει οδιευθυντής της ΣΕΚΑΠ Χρίστος Πούλιος την αύξηση και βάζει οριστικότέλος στηνεγχώρια παραγωγή. Επιχειρηματολογώντας αναφορικά με αυτή του τηνεκτίμηση,εξηγεί ότι όχι μόνο πλήττεται η ελληνική καπνοβιομηχανία, αλλάμειώνεται και ηψαλίδα με τα «ακριβά» σήματα, στα περίπου 10-20 λ., ποσό που θα παίξεικαθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του «μοιράσματος» της αγοράς. Σε αυτήτηνεξέλιξη, προστίθεται και η μείωση των ημερών πίστωσης για τις εταιρίες,δηλαδήεκεί που η απόδοση του φόρου γινόταν την 56ημέρα, τώρα θα γίνεταιτην 28η. «Αυτό στερεί πολύτιμη ρευστότητα»,σημειώνει ο κ. Πούλιος,προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα η ΣΕΚΑΠ έχει απορροφήσει όλες τις αυξήσειςΦΠΑ,πράγμα που προκάλεσε ήδη ζημίες.
Ο νέος νόμος τέθηκε σε εφαρμογή από την κατάθεσή του στη Βουλή (27Ιουνίου) και όχι από την ψήφισή του. Η ΣΕΚΑΠ για τις επόμενες 15 ημέρεςκρατάτις τιμές για να εξαντλήσει το αποθεματικό της, επιβαρυνόμενη ωστόσο μετηναύξηση του ελάχιστου φόρου κατανάλωσης που ήδη ισχύει.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δημιουργικά και οικονομικά Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα καταφτάνουν και όσο κι αν είναι η ψυχολογία πεσμένηκαι τα οικονομικά στενά…