Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Τρελάθηκε κόσμος» με τον ΦΠΑ

«Τρελάθηκε κόσμος» με τον ΦΠΑ

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Κομφούζιο επικρατεί στα μαγαζιάεστίασης από τον  …ΦΠΑ23%! Ιδιαίτερα σταμπουγατσατζίδικα επικρατεί αλαλούμ αφού για παράδειγμα αν κάποιος πάρειμπουγάτσα με τυρί θα πληρώσει ΦΠΑ 23%, ενώ στην μπουγάτσα με κρέμαεπιβάλλεταιΦΠΑ 13% διότι θεωρείται γλυκό. Με την εγκύκλιο του υπουργείουΟικονομικών ανάχείρας θα πρέπει πλέον να κυκλοφορούν οι πολίτες σε εστιατόρια καικαφετέριεςγια να γνωρίζουν πόσο «καπέλο» σε ΦΠΑ θα μπαίνει σε καθετί πουκαταναλώνουν!
 
Η Διευκρινιστική εγκύκλιο ταμπέρδεψε περισσότερο
Προκειμένου να ξεκαθαρίσει τοτοπίο γιατο πότε ακριβώς εξακολουθεί να εφαρμόζεται ο μειωμένοςσυντελεστής ΦΠΑ13% και πότε ο αυξημένος στο 23% συντελεστής, η ηγεσία του υπουργείουΟικονομικών αναγκάστηκε να εκδώσει νέα διευκρινιστική εγκύκλιο, η οποίαωστόσομπερδεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα επιτείνοντας τη σύγχυση τωνεπιχειρήσεων και των καταναλωτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα μετη νέαεγκύκλιο, οι τυρόπιτες και τα λοιπά… σφολιατοειδή που διατίθενταιψημένα στουςκαταναλωτές θα φορολογούνται σε κάθε περίπτωση με τον αυξημένοσυντελεστή ΦΠΑ23%, αλλά εάν έχουν γλυκαντικές ύλες και… ομοιάζουν με γλυκά καιταυτόχρονακαταναλώνονται εκτός των καταστημάτων από τα οποία έχουν πωληθεί θαπρέπει ναεπιβαρύνονται με ΦΠΑ 13%! Έτσι, για παράδειγμα, μια… μπουγάτσα μετυρί πουκαταναλώνεται εκτός μπουγατσατζίδικου θα χρεώνεται με ΦΠΑ 23%, ενώ μιαμπουγάτσα με κρέμα, επειδή είναι γλυκιά (!), θα χρεώνεται με ΦΠΑ 13% ανκαταναλώνεται εκτός του μπουγατσατζίδικου!
 
Ο καφές, τα αναψυκτικά και τονερό 23% εκτός αν…
Επιπλέον, σύμφωνα με τη νέαεγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, τα μη αλκοολούχα ποτά καιροφήματα, όπωςοι χυμοί, τα αναψυκτικά, ο καφές και τα ανθρακούχα νερά, πρέπει ναχρεώνονταιμε ΦΠΑ 23%, εκτός εάν προσφέρονται από μίνι μπαρ ξενοδοχείων ήπροσφέρονται συσκευασμένακαι μη έτοιμα προς κατανάλωση! Αν όμως περιλαμβάνονται σε γεύμα πουπαρέχεταιαπό υπηρεσία εξυπηρέτησης δωματίου ξενοδοχείου, τότε θα χρεώνονται με23%!
Ήδη από την εφαρμογή τουαυξημένου συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης κατά τον μήναΣεπτέμβριοχιλιάδες καταναλωτές έχουν υπερχρεωθεί με τιμές προϊόντων αυξημένεςκατά 9%,ακόμη και σε περιπτώσεις που κανονικά θα έπρεπε να είχαν χρεωθεί με ΦΠΑμειωμένο στο 13%, δεδομένων των πολλών ασαφειών και της μεγάληςπολυπλοκότηταςτων εξαιρούμενων περιπτώσεων.
 
Τσιακίρογλου: «Τιπεριμένουν;  Να μηνμείνει τίποτεανοιχτό;»
Όλα αυτά δημιουργούν …νευρικήκρίση στους καταστηματάρχες που βιώνουν ήδη τις επιπτώσεις της αύξησηςτου ΦΠΑστο 23%. Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου κάνει λόγογιαπολλά λουκέτα που ετοιμάζονται αφού έχει μειωθεί ο τζίρος και οκαταστηματάρχηςείναι αναγκασμένος να αποδίδει το 23%. Μάλιστα ανέφερε ότι η ΓΕΣΕΒΕ καιη ΠΟΕΣΕοι δύο πανελλήνιες Ομοσπονδίες των καταστημάτων υγειονομικούενδιαφέροντος καιεστίασης έχουν  κάνειαπό κοινού 8παραστάσεις στον υφυπουργό Οικονομικών ζητώντας μείωση του ΦΠΑ με τηναιτιολογία ότι δεν αντέχουν άλλο όμως μέχρι στιγμής δεν έγινε τίποτεπαρά μόνοη διευκρινιστική εγκύκλιος: «¨Έχουμε μόνο τη διαβεβαίωση του υφυπουργού Οικονομικών ότι ο…κανονικός ΦΠΑ(23%) θα μειωθεί στο 19 ή 20%. Την ίδια στιγμή στη Γαλλία ήταν 18,5%και ηκυβέρνηση τον μείωσε σε 6,5% γιατί έκλειναν μαγαζιά. Οι δικοί μας τιπεριμένουν; Να μην μείνει τίποτε ανοιχτό; Ήδη οι τζίροι έχουν μειωθείδραματικά, υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε ν’ αυξήσουμε τις τιμέςκαιπληρώνουμε και 23% ΦΠΑ! Πόσο ν’ αντέξουμε;», διερωτάται ο κ.Τσιακίρογλου
 
Ο ΦΠΑ στην Ευρώπη
Στις 15 από τις 30 χώρες τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης ο συντελεστής ΦΠΑ εστίασης είναι ο ακόλουθος:
Λουξεμβούργο: εστίαση 3% (βασικόςσυντελεστής 15%)
Γαλλία : εστίαση 5,5% (βασικόςσυντελεστής 19,6%)
Ολλανδία: εστίαση 6% (βασικόςσυντελεστής 19%)
Ισλανδία: εστίαση 7% (βασικόςσυντελεστής 25,5%)
Πολωνία: εστίαση 8% (βασικόςσυντελεστής 23%)
Ελβετία: εστίαση 8% (βασικός συντελεστής8%)
Ισπανία: εστίαση 8% (βασικόςσυντελεστής 18%)
Κύπρος: εστίαση 8% (βασικόςσυντελεστής 15%)
Σλοβακία: εστίαση 8,5% (βασικόςσυντελεστής 20%)
Ιρλανδία: εστίαση 9% (βασικόςσυντελεστής 21%)
Αυστρία: εστίαση 10% (βασικόςσυντελεστής 20%)
Ιταλία: εστίαση 10% (βασικόςσυντελεστής 20%)
Βέλγιο: εστίαση 12% (βασικόςσυντελεστής 21%)
Πορτογαλία: εστίαση 13% (βασικόςσυντελεστής 23%)
Φινλανδία: εστίαση 13% (βασικόςσυντελεστής 23%)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…