Ζει, ζει ο Αλέξης ζει

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια χθες από την ημέρα που ο αστυνομικόςΕπαμεινώνδας Κορκονέας πάτησε τη σκανδάλη εναντίον του 16χρονου μαθητήΑλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, προκαλώντας μία μαζική καιπανελλαδικήέκρηξη οργής και βίας, που αποτέλεσε το ξέσπασμα μιας ολόκληρης γενιάςκαιαποτέλεσε συμβολισμό διεκδικήσεων και αγώνα για τα γεγονότα πουακολούθησαν καιεπικράτησαν ως ‘Δεκεμβριανά’. Τότε, μαζί με το ξέσπασμα της νεολαίας,στο φωςβγήκε και ένας νέος κύκλος βίας, φωτιάς και αίματος εναντίον τηςεξουσίας καιτης αστυνομικής καταστολής.
Κι ύστερα… τα φώτα έσβησαν και οι φωνές σώπασαν. Δύο χρόνια μετά οιίδιοι μαθητές και φοιτητές έχουν κλειστεί ξανά στα σπίτια τους και ηοργή τουΔεκέμβρη έγινε ‘μια παλιά ιστορία’. Φόβος, για το τι μπορεί νααντιμετωπίσουν;Αδιαφορία,  γιατίτώρα έχουν άλλαπροβλήματα; Απογοήτευση, γιατί τίποτα δεν έγινε; Ή απλά συνέχιση μιαςζωής,στην οποία απλά σαν έκρηξη εντάχθηκαν οι διαδηλώσεις το Δεκέμβρη του2008; Ανμη τι άλλο, εκείνες τις ημέρες οι νέοι απέδειξαν ότι σκέφτονται καινιώθουν,ότι θέλουν κι αυτοί να έχουν λόγο και ότι βρήκαν τρόπο να εκφράσουν μεμαζικότητα και ένταση όλες τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς πουέχουν γιατο δικό τους αύριο.
Στην Ξάνθη, χθες, μαθητές από κάποια λύκεια και γυμνάσια της πόληςπραγματοποίησαν στις 12.30 πορεία από την πλατεία Ελευθερίας με πανόκαισύνθημα ‘θυμήσου την 6η Δεκεμβρίου’ (που στααγγλικά κάνε και ρίμα: rememberdecember) και μεάλλα συνθήματα κατά τηςαστυνομίας. Μαζί τους ήταν και ελάχιστοι εκπαιδευτικοί, αν και η ΕΛΜΕαποφάσισε3ωρη στάση εργασίας για συμπαράσταση στην κινητοποίηση των μαθητών.
Για το απόγευμα της ίδιας ημέρας ήταν προγραμματισμένη η πορεία τωνφοιτητών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ανατροπή» με Μπεκτές αντιδήμαρχο

Μπορεί να μην έκανε μεγάλες αλλαγές στους αντιδημάρχους του ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Σ…