Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 «Καμπανάκι» Κόκλα για το Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων

«Καμπανάκι» Κόκλα για το Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης έδωσε η γενική γραμματέαςτης Ανατολικής Μακεδονίαςκαι Θράκης κ. Θεοδώρα Κόκλα  τρειςημέρεςπριν την εκπνοή τηςκατάργησης του θεσμούμετη σημερινήτου μορφή.Η κ. Κόκλα αναφέρθηκε στην εξέλιξη όλων των τομέωνμετους οποίους ασχολήθηκε ηΠεριφέρεια στον ένα χρόνο που η ίδια ανέλαβε την ηγεσία της κι έδωσειδιαίτερηβαρύτητα στο Περιβάλλον και την πορεία προς ένα ΟλοκληρωμένοΣύστημαΔιαχείρισηςΑστικώνΑποβλήτων, θέμαστο οποίοεπικεντρώθηκε και το ενδιαφέρον των ΜΜΕ της Περιφέρειας.
Κάνοντας έναν απολογισμόαναφέρθηκε σε μίαχρονιά απότη μιασυμμαζέματοςκαι από την άλλη παραγωγής διακριτών αποτελεσμάτωναφενός σε τομείς,όπου ο χρόνος πίεζε καιαφετέρου σε προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής. Όσον αφορά το μέλλοντης ΑΜΘ μίλησεγια μίαπεριοχή που αν και αποτελούσε την «εσχατιά» τηςΕλλάδος σήμεραμπορείνα έχει άμεσοαναπτυξιακό αποτέλεσμααξιοποιώντας τη γεωστρατηγικήτης θέση, τα ιδιαίτερα πολιτιστικά και πολυπολιτισμικάχαρακτηριστικά, το φυσικό της πλούτο και τηδυνατότητα να αλληλεπιδράσει μετην τουρκική μεγάληκαιαναπτυσσόμενηαγορά.Αναφορικά δε μετον τουρισμόμίλησεγια προβολή μεστρατηγικήκαι οριοθετημένεςομάδεςαναφοράς.
 
Έναςχρόνος στην Περιφέρεια ΑΜΘ: Δράσεις και παρεμβάσεις
Διεξοδικάκαι μελεπτομέρειεςη Γενική Γραμματέαςαναφέρθηκε σε όλους τους τομείςπαρέμβασηςτης Περιφέρειαςκαι στην εξέλιξη των έργων που έχουν ξεκινήσει. Αναφέρθηκε στην πρόοδοκλεισίματοςτου ΠΕΠ ΠΑΜΘ 2000-2006 καιστην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, καθώς και στο ειδικά αναπτυξιακά προγράμματαοροσειράς Ροδόπης  καιπαράκτιας ζώνης, ενώ έδωσε βαρύτητα καιστις δράσεις ενίσχυσης και αρωγής της γυναικείας επιχειρηματικότητας,τόσο μετη συμμετοχήτους στην έκθεση ‘Θράκη 2010’ όσο και με τηνίδρυση του ‘ΔικτύουΓυναικείων ΑγροτουριστικώνΣυνεταιρισμώνΑΜΘ», το οποίομάλισταμεχρηματοδότησητης Περιφέρειας θα έχει τη δική τουανακαινισμένηστέγη στο 8οχλμτης ΕΟ Ξάνθης-Σταυρούπολης. Ακόμη,η κ.Κόκλα αναφέρθηκε στα έργα αντιπλημμυρικήςπροστασίας των παρέμβριωνπεριοχών και στα ευρωπαϊκά προγράμματαπου υλοποιήθηκαν.
Ακόμη,επεσήμανεότι προβλέφθηκε μέριμναγια τα προβλήματαπου έχουνοι κάτοικοι του ορεινού όγκου της Ροδόπης μετο ψηφιακό σήμα,ενημερώνονταςότι υπάρχει κοστολόγησηκαι τεχνικό δελτίο για έργο που μπορείνα ενταχθεί σε μέτροτουπρογράμματος‘ΨηφιακήΣύγκλιση’ όταν αυτό ανοίξει και θα περιλαμβάνεικάλυψη ψηφιακού σήματοςσεποσοστό 85%.
 
Διαχείρισηαπορριμμάτων: 9 χρόνια καθυστέρηση
Ωςτο θέμαστο οποίο η ίδια παραδέχτηκεότι έδωσε τη μεγαλύτερηπροτεραιότητα, ήταν η ολοκλήρωση του συστήματοςδιαχείρισης αστικών αποβλήτων που μέχρισήμεραμετρά9 χρόνια καθυστερήσεων, υπότη σκιά μάλιστατωνευρω-προστίμωνπουκαιροφυλακτούν ‘όσο παραμένειτο ανεξέλεγκτο σύστημαυγειονομικήςταφής.
Η κ. Κόκλα μετους συμβούλουςτης  εξήγησαν τιςπολλές πλευρές και τις πολιτικέςπαλινωδίες του όλου εγχειρήματος.
Ο Περιφερειακός Σχεδιασμόςδιαχείρισης απορριμμάτων(ΠΕΣΔΑ),προβλέπει τηλειτουργία δύο ολοκληρωμένωνεγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων,που η κάθε μιαθα περιλαμβάνειμονάδαεπεξεργασίας απορριμμάτων(ΜΕΑ) και Χώρο ΥγειονομικήςΤαφής Υπολειμμάτων(ΧΥΤΥ). Επίσης από το σχεδιασμόπροβλέπεται η δημιουργίαδικτύου σταθμώνμεταφόρτωσηςαπορριμμάτων(ΣΜΑ) και η κατασκευή έξιΚέντρων ΔιαλογήςΑνακυκλώσιμωνΥλικών (ΚΔΑΥ).
Η ολοκλήρωση του ΠΕΣΔΑθα έχει ως αποτέλεσματηνορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων που περιλαμβάνειτη μείωσητης παραγόμενηςποσότητας,την επανάχρηση, την ανακύκλωση και την αξιοποίηση αυτών. Επίσης θα έχεισαναποτέλεσματη διακοπήλειτουργίας και την αποκατάσταση του συνόλου των χώρων ανεξέλεγκτηςδιάθεσηςαπορριμμάτων(ΧΑΔΑ).
Έχουν εγκριθεί οι ΠΠΕΑ των δύο ολοκληρωμένωνεγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτωνκαι έχουν καταρτισθεί καιυποβληθεί προς έγκριση οι ΜΠΕ.
Σήμεραβρίσκεταισε εξέλιξη το έργο «ΟλοκληρωμένοΣύστημαΔιαχείρισηςΑπορριμμάτων»σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜΘ(ΟΣΔΑ),προϋπολογισμού€22.300.000, συγχρηματοδοτούμενοαπό το ΤαμείοΣυνοχής.
Όσον αφορά την πορεία της υλοποίησης στην Ξάνθη, σε φάση κατασκευήςβρίσκεται το ΣΜΑ- και αναμένεταινα ολοκληρωθεί το α’ εξάμηνοτου 2011, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλα έργα να την Περιφέρεια.
Συνολικά διευκρίνισε ότι η πρώτη φάση της ολοκλήρωσης του ολοκληρωμένουσυστήματοςδιαχείρισης απορριμμάτωνεξελίσσεται ικανοποιητικά αλλά όχι με τουςρυθμούςπου θα θέλανε και επιχειρείται μέχριτην τελική φάση που θαπεριλαμβάνειδύο μονάδεςεπεξεργασίας απορριμμάτωνμεΧΥΤΥ να λειτουργήσει ένα σύστημα σε μίαενδιάμεσηαδειοδοτημένηκατάσταση, ηοποία θα εξασφαλίζει στους πολίτες της ΑΜΘ ότι δε διατρέχουν κανένακίνδυνοόσον αφορά την επιβολή προστίμωναπό τη λειτουργία των ΧΑΔΑ,
Η Γενική Γραμματέαςμίλησεγια ένα έργο πουκαθυστέρησε ιδιαίτερα, πράγμαπου οφείλεται από τη μιαστον τρόπο που οι πολίτες αντιλαμβάνονταιτην αναγκαιότητα δημιουργίαςαυτών των έργων και από την άλλη στην απροθυμίατων εκλεγμένωνεκπροσώπων νααναλάβουν το πολιτικό κόστος. Πάντως, ενημέρωσεγια τη συνάντηση που είχε τον τελευταίο μήναμετους νεοκλεγέντες δημάρχους,προκειμένουνα τους ενημερώσει,αν και έκανε τηδιαπίστωση ότι δεν αντιλαμβάνονταιόλοι μετον ίδιο τρόπο τηνόλη προσπάθεια. «Κάποιοι θεωρούν ότι ακόμαυπάρχει χρόνος και καθυστερούν την επίλυση ζητημάτων,ελπίζουμενα βρεθούν μπροστάσε αυτή την ανάγκη και ναδουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστέρηση», σημείωσεχαρακτηριστικά η κ. Κόκλα.
Μάλιστα, απέδωσε στο έργο τον όρο «πληγή», καθώς στα χαρτιά έπρεπενα έχει ολοκληρωθεί, ενώ η πραγματικότητααπέχει πολύ. Μπροστά στη στάση που κρατούν πολίτες και αιρετοί, σημείωσεότι πρέπει να κάνουν πέρατα μικροσυμφέροντάτους, καθώς η δική τηςάποψη είναι ότι «δε νοείται ευνομούμενηπολιτεία χωρίς ΣΔΑ,καμίακατάσταση ανεξέλεγκτη δεν είναι καλύτερη από έναελεγχόμενοσύστημα.
Ακόμη,σε ερώτησηδημοσιογράφου,παραδέχθηκεότι από τους 300 ΧΑΔΑσε όλητην Ελλάδα, οι 28 βρίσκονται στην ΑΜΘ και ναι μενοι 19 θα κλείσουν, αλλά για κάποιους που θα μείνουνη χώρα απειλείται μεπρόστιμο,το οποίο μάλισταεκτιμάταιστα 34.000 € ημερησίωςανά ΧΑΔΑκαι επιβεβαίωσε ότι και η δικήτης τελευταία ενημέρωσηείναι ποινή παρακράτησης μέρουςτων κεντρικών αυτοτελών πόρων όταν οι δημοτικέςαρχές δε συμμορφώνονται.«Τώρα προσπαθούμενααποφύγουμετο πρόστιμοσαν χώρα και γι’ αυτό πρέπει ναδείχνουμεμιαεικόνα προόδου για ναδιασφαλιστεί η ανοχή», πρόσθεσε η κ. Κόκλα.
 
Το«μαράζι» της γεωθερμίας
Η κ. Κόκλα παραδέχθηκε ότι η γεωθερμίααποτελεί ένα σημαντικόπλούτο για την περιοχή και διευκρίνισε ότι η κατηγορία που έχει άμεσοενδιαφέρον για την Περιφέρειαείναι η γεωθερμίαχαμηλήςενθαλπίας κάτω των 100οC που θα μπορούσενα χρησιμοποιηθείσε γεωργικές εκμεταλλεύσεις,τηλεθερμάνσειςπόλεων και πολλές άλλεςεφαρμογές.«Ξεκίνησε μιαπολύ σημαντικήπροσπάθεια», σημείωσεη κ. Κόκλα θέλοντας να αναφερθεί στις εξελίξεις, «στις οποίες ήταναρωγός οΣωκράτης Ξυνίδηςκαι μετάαπόεπανειλημμένεςσυναντήσεις μετον υφυπουργό ΥΠΕΚΑ ήρθαμεσε συμφωνίαγια τροπολογία, η οποία βρίσκεται στο γραφείοτης υπουργού από το καλοκαίρι και αναμένεταινα κατατεθεί. Μάλιστα, είναι και προσωπική επιθυμίατου πρωθυπουργού να προχωρήσει, αλλά όπως και στο παλαιότερο εγχείρημα στηΝ. Κεσσσάνη μέσωτων μεσογειακώνολοκληρωμένωνπρογραμμάτων,δεν υπάρχει οφορέας διαχείρισης που απαιτείται».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Υπάρχει ζωή» αλλά …υπήρξε και βροχή!

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.grΜε το τραγούδι «Υπάρχει ζωή» του Φοίβου που ήταν γι…