«Περονόσπορος» στην αγροτιά μας

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
«Χτυπούν»… το κεφάλιτους φέτος όσοι αγρότες στο νομό μας ακολούθησαν την πεπατημένη καιπαραδοσιακήκαλλιέργεια των σιτηρών! Χρονιά… ισχνών σιταριών η φετινή, η σοδειάμικρή καιοι τιμές χαμηλές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Για όλαέφταιξε οκαιρός καθώς το βροχερό φθινόπωρο επέφερε ανάπτυξη στα σιτάρια που όμωςηπαγωνιά του  – 10του Γενάρη τα πάγωσεκαι μετά υπήρξε αναβλάστηση, με αποτέλεσμα να είναι περιορισμένη ηπαραγωγή.«Τρίβουν τα χέρια τους» όμως οι πιο «προοδευτικοί» που έκαναν συμβάσειςμεεταιρείες και έσπειραν ηλίανθο και ελαιοκράμβη καθώς οι τιμές που«έκλεισαν» μετους εμπόρους είναι τετραπλάσιες από τις τιμές των σιτηρών.
Σε απόγνωση όμως είναιόσοι τοματοπαραγωγοί αποτόλμησαν ξανά να καλλιεργήσουν βιομηχανικήτομάτα μιαςκαι παραμένουν απλήρωτοι από πέρσι!
 
Φθίνουσα ηκαλλιέργεια των σιτηρών
Γεμάτες είναι οι αποθήκες της ΕΑΣ Ξάνθης με σιτηρά όμωςακόμη δεν πουλήθηκε σπυρί μιας και οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ κ. ΚώσταςΧατζηελευθεριάδης επισημαίνει ότι η ΕΑΣ περιμένει να δει πωςθα κινηθεί ηαγορά στα σιτηρά και μετά να πουλήσει: «Φέτοςείναι μια κακή χρονιά. Υπάρχει μόνο ένα ενδιαφέρον για τα μαλακάσιτάρια. Τασκληρά είναι στα αζήτητα. Οι τιμές είναι χαμηλές. Οι έμποροι αγοράζουνμε 10λεπτά το κιλό. Σοδειά δεν υπάρχει …Ένας παραγωγός δεν μπορεί να βγάλειτοκόστος. Πέρσι το σκληρό πήγαινε 15 λεπτά το κιλό και φέτος δεν υπάρχειενδιαφέρον για το σκληρό. Παρακολουθούμε την ξένη αγορά και περιμένουμεκάτικαλύτερο». 
Να σημειώσουμε ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμήσχετίζονται άμεσα με την ποιότητα. Για παράδειγμα αν λόγω των δυσμενώνκαιρικώνσυνθηκών το σιτάρι χάσει γλουτένη χάνει σε τιμή καθώς ανεβαίνει τοκόστος στιςβιομηχανίες που το χρησιμοποιούν (προσθέτοντας γλουτένη) για τηνπαραγωγήαρτοσκευασμάτων.
Για κακή χρόνια στα σιτηρά μιλά και οπρόεδρος της Ένωσης νέων αγροτών κ. Κώστας Δαλάτσης: «Όσοιέσπειραν φέτος σιτηρά είναι απογοητευμένοι. Οι τιμές είναι πολύχαμηλές. Οιέμποροι τα παίρνουν με 10 λεπτά. Δεν βγάζεις το κόστος…»
Στο μεταξύ η καλλιέργεια του καλαμποκιού βρίσκεται ακόμη σταποτίσματα και η περίοδος αλωνισμού θα είναι για τα πρώιμα μετά τονΣεπτέμβριο.Οι πολλές βροχοπτώσεις ευνοούν το καλαμπόκι και μειώνουν το κόστος(λιγότεραποτίσματα) συνεπώς οι παραγωγοί ελπίζουν σε καλή σοδειά και καλέςτιμές. Στιςφθίνουσες καλλιέργειες συμπεριλαμβάνονται, η καπνοκαλλιέργεια, και ητευτλοκαλλιέργεια.
Τα καπνά στο νομό μας έχουν φέτος πρόβλημα καθώς οι πολλέςβροχοπτώσεις αναπτύσσουν πολύ τα φύλλα κάτι που είναι εις βάρος τηςποιότηταςιδίως στον μπασμά και επιπλέον έχουν προσβληθεί από περονόσπορο.Ελάχισταεπίσης είναι και τα τεύτλα από τότε που δεν λειτουργεί το ΕργοστάσιοΖάχαρηςΞάνθης
 
Ανέβηκε …ψηλά ο ήλιος
Μια βόλτα στον κάμπο του νομού μας το επιβεβαιώνει! Γέμισαντα χωράφια ηλίανθο και ελαιοκράμβη. Ο κ. Δαλάτσης εκτιμά ότι φέτοςέχουνκαλλιεργηθεί το 50% της αγροτικής γης με ηλίανθο. Ήτοι 60.000 στρέμματαμεηλίανθο και 10.000 με ελαιοκράμβη. Πρόκειται για τα λεγόμενα ενεργειακάφυτάπου χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοντίζελ και ηλιέλαιου: «Ολοένα και περισσότεροι αγρότες στρέφονταιστις λεγόμενες εναλλακτικές καλλιέργειες. Κυρίως οι νέοι πουενημερώνονται καιβλέπουν ότι από  τιςσυμβατικές δενβγάζουν ούτε το κόστος. Κάνουμε συμβολαιακή γεωργία υπογράφονταςσυμβάσεις μεεταιρείες και κλείνοντας τις τιμές. Φέτος κλείσαμε με 37 – 40 λεπτά σεηλίανθοκαι ελαιοκράμβη», επισημαίνει ο κ. Δαλάτσης.
Το ίδιο επιβεβαιώνει ο κ. Χατζηελευθεριάδης και προτρέπειτους αγρότες να στραφούν σε αποδοτικές καλλιέργειες όπως τα ενεργειακάφυτάαλλά και την δενδροκαλλιέργεια: «Και ταενεργειακά φυτά και η δενδροκαλλιέργεια όπως τα ρόδια ή επιτραπέζιαροδάκινακαι νεκταρίνια είναι αποδοτικές καλλιέργειες. Μπορεί ο παραγωγός ναβγάλει από2,5 έως και 5 τόνους. Οι τιμές είναι πάνω από 40 λεπτά. Αφήνουν ένα καλό εισόδημα! Με τα 10 και τα 14λεπτά σε στάρι και καλαμπόκι μπαίνει μέσα…».
Φέτος έχουν καλλιεργηθεί 300 στρέμματα με ροδακινιές , 3.000στρέμματα με ακτινίδια και 1.000 στρέμματα με ρόδια.
 
Απλήρωτοι από πέρσιοι  τοματοπαραγωγοί
Σε απόγνωση βρίσκονται οι τοματοπαργαγωγοί του νομού μας(περίπου 30 – 40- άτομα) αφού παραμένουν από πέρσι απλήρωτοι από τιςβιομηχανίες που παρέδωσαν τη σοδειά τους (εργοστάσια Σερρών καιΔράμας). Οιτοματοπαραγωγοί δελεάστηκαν από την ανοδική τιμή της βιομηχανικήςτομάτας καικαλλιέργησαν πέρσι. Αλλά η οικονομική κρίση έφερε την έλλειψηρευστότητας καιτην μείωση της κατανάλωσης και τώρα δεν ξέρουν αν πρέπει ν’ αφήσουν τησοδειάνα σαπίσει στα χωράφια τους ή να επιβαρυνθούν με το κόστος συγκομιδής.Τουπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης παρενέβη δίνοντας εγγύηση του ελληνικούδημοσίουσε δάνεια στις βιομηχανίες τοματοπολτού για να εξοφλήσουν τα χρέη τουςστουςαγρότες όμως μέχρι στιγμής …ευρώ δεν έχουν δει στην τσέπη τους.
 
Προβληματισμός γιατις βιολογικές καλλιέργειες
Διαφημίστηκαν ως οι καλλιέργειες του μέλλοντος όμως ακόμη οιαγρότες του νομού μας δεν έχουν πεισθεί. Ο λόγος είναι ότι μιαβιολογικήκαλλιέργεια για παράδειγμα στα κηπευτικά βγάζει κατά 30 – 70% μικρότερηπαραγωγή απ’ ότι η συμβατική και επιπλέον οι τιμές συμπιέζονται για ναείναιανταγωνιστικές στην αγορά. Επιπρόσθετα μια βιολογική καλλιέργεια είναιεκτεθειμένη στις αρρώστιες πολύ περισσότερο απ’ ότι η συμβατική όπουγίνονται ψεκασμοίενώ οι τιμές των βιολογικών προϊόντων στο ράφι είναι πιο ακριβές και οκαταναλωτής εν μέσω οικονομικής κρίσης είναι διστακτικός. Έτσι είναιπολύμειωμένη η βιοκαλλιέργεια απ’  τηστιγμήπου δεν τρέχουν και τα προγράμματα επιδότησης είναι αμελητέα στο νομόμας αλλάυπάρχει μια στροφή …στους μπαξέδες.
 
«Θα σε ξανάβρω στουςμπαξέδες…»
 Παρότι τα χωριά μαςέχουν ερημώσει αφού υπάρχει μια μεγάλη αστικοποίηση του πληθυσμού ηοικονομικήκρίση ξαναγυρνά τον κόσμο στους μπαξέδες του χωριού του. Και ολοένασυχνότεραβλέπουμε να καλλιεργούνται κηπευτικά καλοκαιρινά και χειμωνιάτικα απόάλλοτεκατοίκους των χωριών που τώρα μένουν στην Ξάνθη: «Περιφρονήσαμετα χωριά μας…Τα αδειάσαμε, ερήμωσαν τα σχολειά…γίναμεόλοι αστοί! Μεγάλο λάθος. Ήτανε ευκαιρία τότε που δόθηκαν δάνεια γιασπίτια ναασκηθεί μια πολιτική ώστε να δημιουργηθούν μεγάλα χωριά. Στην πόλημπορεί ναπεινάσεις στο χωριό ποτέ…Τώρα με την οικονομική κρίση όλο καιπερισσότεροιάρχισαν να καλλιεργούν τους μπαξέδες στα χωριά τους…»,σημειώνει ο κ.Χατζηελευθεριάδης.
 
«Χτυπούν»… το κεφάλι τους φέτος όσοι αγρότες στο νομό μας ακολούθησαν την πεπατημένη και παραδοσιακή καλλιέργεια των σιτηρών! Χρονιά… ισχνών σιταριών η φετινή, η σοδειά μικρή και οι τιμές χαμηλές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Για όλα έφταιξε ο καιρός καθώς το βροχερό φθινόπωρο επέφερε ανάπτυξη στα σιτάρια που όμως η παγωνιά του – 10 του Γενάρη τα πάγωσε και μετά υπήρξε αναβλάστηση, με αποτέλεσμα να είναι περιορισμένη η παραγωγή. «Τρίβουν τα χέρια τους» όμως οι πιο «προοδευτικοί» που έκαναν συμβάσεις με εταιρείες και έσπειραν ηλίανθο και ελαιοκράμβη καθώς οι τιμές που «έκλεισαν» με τους εμπόρους είναι τετραπλάσιες από τις τιμές των σιτηρών. Ανησυχία στοναγροτικό κόσμο για ενδεχόμενη πώληση της ΑΤΕ
Ανήσυχοι είναι οι αγρότες από το ενδεχόμενο πώλησης της ΑΤΕκυρίως αυτοί που έχουν δάνεια: «Πρέπει ναυπάρξει πολιτική βούληση να ασκηθεί μια φιλοαγροτική πολιτική. Αν η ΑΤΕιδιωτικοποιηθεί τι θα γίνουν αυτοί που έχουν δάνεια. Πως θααντιμετωπιστούν απότον ιδιώτη; Παρότι τα τελευταία χρόνια η ΑΤΕ δεν ήταν πολύ φιλική μετουςαγρότες ωστόσο και επιδοτούμενα επιτόκια έδινε και επιδοτήσεις για τηναγοράχωραφιών. Αν πωληθεί ποια τράπεζα θα υποκαταστήσει όλα αυτά»,επισημαίνει οκ. Δαλάτσης.
Πολύ προβληματισμένο και ο κ. Χατζηελευθεριάδης: «Θα είναιμια κακή εξέλιξη για τους αγρότες. Το 40% της αγροτικής γης είναιυποθηκευμένο.Η ΑΤΕ πρέπει να είναι κρατική για να ασκεί φιλοαγροτική πολιτική».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Και τα Ξανθιώτικα προϊόντα μέσα στο «καλάθι της ΑΜΘ»

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr     Μια πολύ σημαντική αν…