Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 «Πράσινο φως» για φωτοβολταϊκά και ξενοδοχεία στην παραλιακή ζώνη

«Πράσινο φως» για φωτοβολταϊκά και ξενοδοχεία στην παραλιακή ζώνη

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Με επίκεντρο στο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τηνπεριοχή μας και με την απουσία του Νομάρχη κ. Γιώργου Παυλίδη –πουαντικαταστάθηκε από τον αντινομάρχη κ. Περικλή Καρβουνίδη-πραγματοποιήθηκε ηπρώτη μετεκλογική –και προτελευταία του θεσμού- συνεδρίαση τουνομαρχιακούσυμβουλίου Ξάνθης.
 
5 φωτοβολταϊκά συστήματα, 2 ξενοδοχεία και 1 κάμπινγκ στιςξανθιώτικες παραλίες
«Πράσινο φως» με 8 εγκρίσεις επί ισάριθμων μελετών περιβαλλοντικώνερευνών (ΜΠΕ) έδωσε το νομαρχιακό συμβούλιο προκειμένου ναεγκατασταθούν στηνπαραλιακή ζώνη της Ξάνθης 4 φωτοβολταϊκά συστήματα, δύο ξενοδοχεία καιένακάμπινγκ.
Οι τέσσερις –από τις πέντε- μονάδες φωτοβολταϊκών που θαεγκατασταθούν σε περιοχές εκτός σχεδίου του δήμου Αβδήρων θα είναισυμφερόντωντης εταιρίας «ΕΝΕΞΟΝ ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙΠΩΛΗΣΗΣΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΠΕ» και αφορούν σε γήπεδα συνολικής έκτασης 84,7στρεμμάτων, 73,26 στρ., 116,6 στρ. και 103,255 στρ. σε κάθε σύστημα.
Τα αγροτεμάχια έχει νοικιάσει η εταιρία για τουλάχιστον 25 χρόνια.
Το πέμπτο φωτοβολταϊκό σύστημα εγκαθιστά η εταιρία «ΓΕΝΙΣΕΑ ΑΕ» στηΣυνιδή, σε δύο γήπεδα συνολικής έκτασης 169 στρεμμάτων στην περιοχή τουδήμουΒιστονίδας εντός της Γ1 ζώνης του Εθνικού Πάρκου ΑΜΘ.
Ο αναπληρωτής προϊστάμενος κ. Βασίλειος Βλαχόπουλος εισηγήθηκε τηνέγκριση των συστημάτων ισχυριζόμενος ότι αν και γίνονται οι εκσκαφές τοέδαφοςστη συνέχεια επαναφέρεται και δε δημιουργείται πρόβλημα.
Θετικές ήταν οι γνωμοδοτήσεις του οικείου τμήματος και για τις δύοξενοδοχειακές μονάδες στις περιοχές Μυρωδάτου και Μαγγάνων.
Η πρώτη αφορά σε ξενοδοχειακό συγκρότημα πέντε αστέρων, φερόμενηςιδιοκτησίας ‘ΘΡΑΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ», του οποίου οιεγκαταστάσεις θακαταλαμβάνουν τέσσερα στρέμματα του συνολικού γηπέδου του πρώηνδημοτικούκάμπινγκ Μυρωδάτου. Θα έχει δυναμικότητα 230 κλινών που θα διαθέτειπισίνα καιβιολογικό καθαρισμό. Βρίσκεται στη Γ2 ζώνη του Εθνικού Πάρκου ΑΜΘ καιέχειλάβει όλες τις απαραίτητες βεβαιώσεις, συμπεριλαμβανομένων τωνεγκρίσεων τουΕΟΤ και του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Η κ. Τσούλου αναρωτήθηκε αν υπάρχει συναίνεση των κατοίκων τηςπεριοχής για τη δημιουργία του ξενοδοχείου, αλλά ο κ. Καρβουνίδης τηςαπάντησεότι αυτή είναι η ευκαιρία να γίνει μία επένδυση στις παραλίες μας πουσυνεχώςδιαμαρτυρόμαστε ότι μένουν αναξιοποίητες.
Η δεύτερη ξενοδοχειακή μονάδα εγκαθίσταται στο πρώην κάμπινγκΜαγγάνων, όπου σχεδιάστηκε να δημιουργηθεί ένα τουριστικό συγκρότημακλασικούτύπου κατηγορίας πέντε αστέρων με δυναμικότητα 280 κλινών. Ωςιδιοκτήτεςφέρεται ο δήμος Τοπείρου και εντάσσεται και αυτό στη Γ2 ζώνη του Πάρκου.
Ενδιαφέρον για τη δημιουργία κάμπινγκ στο Μυρωδάτο έδειξε ο δήμοςΑβδήρων σε αγροτεμάχιο στη Γ2 ζώνη, 15 στρεμμάτων, σε απόσταση 200μέτρων απότη θάλασσα, χωρητικότητας 200 ατόμων. Το κάμπινγκ ανάμεσα στα άλλαπροβλέπεταινα διαθέτει παιδική χαρά, εστιατόριο, κυλικείο, στελεχωμένο ιατρείο καιΜονάδαΒιολογικού Καθαρισμού.
 
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 25.000 ευρώ ζητά το νομαρχιακόΚΕΚ
Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του νομαρχιακού ΚΕΚ αιτήθηκε ο κ.Ανέστης Καραπαπάζογλου, εξηγώντας ότι το ποσό αυτό θα καλύψειλειτουργικέςδαπάνες, παράβολα ΕΚΕΠΙΣ και μισθούς ΔΣ και εκφράζοντας παράλληλα τηναπορία ανθα συνεχίσει να λειτουργεί το ΚΕΚ μετά τον Δεκέμβρη. Πρόσθεσε δε, ότιστο ΚΕΚοφείλονται 140.000 ευρώ από το υπουργείο Εργασίας για υλοποίησηπρογραμμάτωνκαιενημέρωσε ότι το ΚΕΚ κατέθεσε 5 προτάσεις για ένταξη σε νέαπρογράμματα, σε δύοαπό τα οποία απορρίφθηκε και σε τρία αναμένει.
Η εισήγηση αυτή συνάντησε τις αντιρρήσεις του επικεφαλής τηςαξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Φώτη Καραλίδη, ο οποίος αφενός εξέφρασετησιγουριά ότι θα συνεχίσει η λειτουργία των ΚΕΚ, αφετέρου μίλησε γιααντιδεοντολογική συμπεριφορά αντίθετη στην ηθική τάξη από μέρους τηςδιοίκησηςτου ΚΕΚ διότι ζήτά αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ένα μήνα πριν την εκπνοήτηςθητείας του νομαρχιακού συμβουλίου. «Δεν τις ξέρατε αυτές τις δαπάνεςπιοπριν;», αναρωτήθηκε. Ακόμη, εξέφρασε τη δυσανασχέτησή του σχετικά μετηναπόρριψη του νομαρχιακού ΚΕΚ από την ένταξη σε νέα προγράμματα και τηχαμηλήαξιολόγησή του. «Ένα πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη και ότανολοκληρωθεί, τοΚΕΚ δε θα έχει πεδίο δράσης».
Σχολίασε επίσης στο τέλος ότι δεν αμφισβητεί τις οφειλές ύψους12.500 ευρώ προς τη διοίκηση, αλλά η τελευταία θα μπορούσε να περιμένειμέχριτο 2011 που θα γίνει η αποπληρωμή από το υπουργείο για να τα εισπράξει.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκε ακόμη, το πρόγραμμα εκτέλεσης δασικώνέργων και εργασιών έτους 2011 ύψους 5,3 εκ. ευρώ, το οποίοπαρουσιάστηκε απότον διευθυντή δασών κ. Νίκο Μαραγκό. Στις τοποθετήσεις ο κ. Δουλκέραναρωτήθηκεκαι παραπονέθηκε που δεν προβλέφθηκαν έργα για τα Κιμμέρια και ο κ.Μωραΐτηςρώτησε για την πορεία μιας αναδάσωσης σε έκταση 900 στρ. πουπραγματοποιήθηκεμε 3 εκ. ευρώ, η οποία είδε να καταπατάται από κοπάδια. Ο κ. Μαραγκόςπαραδέχθηκε ότι η παράνομη βοσκή και η παράνομη υλοτομία είναιπροβλήματα πουυφίστατναι αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους οι 4δασοφύλακες καιεξέφρασε την ελπίδα του ότι ο αριθμός των φυλάκων θα αυξηθεί στομέλλον.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη!

Επαναφέρει το μέτρο των αποδείξεων η κυβέρνηση και προκειμένου να ελέγξει τη φοροδιαφυγή κ…