«Τονωτική ένεση» στην κτηματαγορά

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Με  αίσθημαικανοποίησηςχαιρετίστηκε από τους παράγοντες της κτηματαγοράς αλλά και πολίτες πουπροσπαθούν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία η εξαγγελία της κυβέρνησης γιααναστολήδύο χρόνων του «πόθεν έσχες» στην αγορά πρώτης κατοικίας. Το μέτρο είχε χαρακτηριστεί «άδικο»καθώς όπως είναιγνωστό στην πράξη για την αγορά πρώτης κατοικίας συμβάλλουν και οιγονείς καισυνεπώς η επιβολή του «πόθεν έσχες» δεν αντικατοπτρίζει την περιουσιακήκατάσταση των αγοραστών και δεν έχει φοροεισπρακτική αξία όμωςπαράλληλαδημιουργούσε συνθήκες περαιτέρω στασιμότητας της κτηματαγοράς καθώςαυτό σε συνδυασμόμε το …κλείσιμο της στρόφιγγας των δανείων από τις τράπεζες μπλόκαρετην αγοράκατοικίας.  Έτσι ηαναστολή του θεωρείται«ανάσα» και «φιλί της ζωής» και δημιουργείται το απαραίτητο κλίμα γιαανάκαμψητης κτηματαγοράς.
 
Περιμένουν αναθέρμανση στην αγορά κατοικίας
Ενδεικτικό είναι ότι  -σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς – ενώ στο 10μηνο του 2009 έγιναν 85.000αγοραπωλησίες κατοικιών, φέτος το ίδιο διάστημα η αγορά «κάθισε» καθώςοιπωλήσεις μετά βίας έφτασαν τις 12.000, και πλέον, με την αναστολή του«πόθενέσχες», οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το 2011 οι πωλήσειςκατοικιώναναμένεται να φτάσουν τις 70.000.
«Ίσως είναι το πιο θετικό μέτρο που βλέπουμε την τελευταία 5ετία.Ήταν απαράδεκτη η επιβολή του πόθεν έσχες στην πρώτη κατοικία. Τώρα οιπολίτεςμε τις οικονομίες τους με κάποιο δάνειο ή με τη βοήθεια των γονέωνμπορούν νακάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα αγοράζοντας το σπίτι τους και σετιμέςκαλές μιας και υπάρχουν πολλά απούλητα σπίτια και η χαμηλή ζήτησημειώνει τιςτιμές», επισημαίνει ο κτηματομεσίτης κ. Νίκος Χατζηνικολάου.
 
Αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων καιστηνΞάνθη
Επιπρόσθετα στα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών κατάτην κατάθεση του προϋπολογισμού συμπεριλαμβάνεται και η μετάθεση για τοδεύτεροεξάμηνο του 2011 η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλητη χώρα.Ωστόσο, από την 1η Ιανουαρίου 2011 το αντικειμενικό σύστημα υπολογισμούτηςαξίας των ακινήτων επεκτείνεται σε 5.000 οικισμούς των νομών Ροδόπης,Ξάνθης,Καβάλας, Δράμας, Χαλκιδικής, Πιερίας, Πέλλας, Κοζάνης, Ιωαννίνων,Λάρισας,Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Αττικής,Αργολίδας,Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Λέσβου, Κυκλάδων, Χανίων, Ρεθύμνου,Ηρακλείουκαι Λασιθίου. Με την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος τοοικονομικόεπιτελείο φιλοδοξεί να εισπράξει περισσότερους φόρους από τιςμεταβιβάσειςακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές) και απότον ΦόροΑκίνητης Περιουσίας.
Επ’ αυτού ο κ. Χατζηνικολάου εκτιμά: «Το ν’ αλλάξει το αντικειμενικόσύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων είναι θετικό όταν ο τρόποςπροσδιορισμού της αντικειμενικής είναι τέτοιος που να είναι σε συνάφειαμε τηνεμπορική αξία. Αλλά η αύξηση των αντικειμενικών αξιών είναι έγκλημα καιταφόπλακα για την κτηματαγορά ιδιαίτερα στην παρούσα δυσμενή οικονομικάσυγκυρία».
 
Αγοράζουν γη
Σ’ ότι αφορά την γενικότερη κίνηση της κτηματαγοράς στην Ξάνθη ο κ.Χατζηνικολάου επισημαίνει ότι η αγορά κατοικίας είναι υποτονική καιπεσμένη ενώυπάρχει αναθέρμανση σε αγορά γης: «Η επένδυση σε γη είναι ότι πιοασφαλές σετέτοια εποχή». Ιδιαίτερα σ’ ότι αφορά τα διαμερίσματα τονίζει ότι οιτιμέςξεκινούν από 900  -1.300 ευρώ το τ.μ.ανάλογα με την κατασκευή και την περιοχή, και ότι υπάρχουν πολλάαπούλητα κατάσυνέπεια πολλές ευκαιρίες. Να σημειώσουμε ότι αυτή την περίοδο στηνπόλη τηςΞάνθης δεν κτίζονται παραπάνω από 5 – 6 οικοδομές., γεγονός πουκαταδεικνύειτην κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της οικοδομικής δραστηριότητας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μάνος Χατζιδάκις: επίκαιρος παρά ποτέ

Επιμέλεια: Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com  «Η ευρωπαϊκή ενότητα τι νομίζετε ότι ε…