Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Δημαρχιακοί διθύραμβοι για τον ισολογισμό

Δημαρχιακοί διθύραμβοι για τον ισολογισμό

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης – τηνΔευτέρα 28 Ιουνίου στις 7 μ.μ. – παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε κατάπλειοψηφία οισολογισμός – απολογισμός κα τα αποτελέσματα χρήσης του δήμου Ξάνθηςγια τοοικονομικό έτος 2009.
 
Ένας αρνητικός αλλά  καλόςισολογισμός…
Εμφανώς ικανοποιημένος από την οικονομική εικόνα του δήμουόπως παρουσιάζεται από τα οικονομικά στοιχεία του ισολογισμού οδήμαρχος Ξάνθηςδήλωσε: «Ο ισολογισμός είναι πάρα πολύ καλός και αυτό μου τοεπιβεβαίωσαν όλοιοι οικονομολόγοι με τους οποίους συζήτησα. Μου είπαν τα καλύτερα …»,τόνισε καιαπευθύνθηκε για μια ακόμη επιβεβαίωση από τον οικονομολόγο κ. Τζαβέλαπουπαραβρίσκονταν στο δημοτικό συμβούλιο ζητώντας την άποψή του: «Είναικαλός»είπε ο κ. Τζαβέλας «…και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι το κεφάλαιοτου δήμουαυξήθηκε κατά 6 εκ. ευρώ». Να σημειώσουμε ότι ο ισολογισμός έχειαρνητικόπρόσημο και παρουσιάζει έλλειμμα που ανέρχεται σε 646.000 ευρώ: «Τοέλλειμμαοφείλεται στις αποσβέσεις ακινήτων…Ουσιαστικά δεν υπάρχει έλλειμμα Ταδιαθέσιματου δήμου είναι 2,5 εκ. ευρώ», εξήγησε ο δήμαρχος προλαβαίνοντας τουςδύσπιστους: «Ο δήμος έχει 50- εκ. έσοδα. Έχουμε υπερβεί τονπροϋπολογισμό κατά 4εκ. στα έσοδα του δήμου…». «Εκπληκτικά» βρήκε τα στοιχεία και ο κ.Κυριακίδηςκαι δήλωσε ότι όλα αυτά αποδεικνύουν ότι το 2009 ήταν μια χρονιά κρίσηςο δήμοςΞάνθης είναι στην καλύτερη κατάσταση. Τα διθυραμβικά όμως σχόλια κι οιέπαινοιδεν φάνηκε να πείθουν την αντιπολίτευση αφού και η κα Πατσίδου από τους«Πολίτες για την Αλλαγή» και ο κ. Μαλκότς και ο κ. Ανταμπούφηςεξέφρασαν τηνδυσπιστία τους και την αντίρρηση τους «περί της μοναδικότητας του δήμουΞάνθης»
Η κα Πατσίδου ρώτησε αν έχει γίνει κατασταλτικός έλεγχοςδαπανών από το εκλεκτικό συνέδριο αλλά και ποια ήταν η εκτίμηση τωνορκωτώνλογιστών για το αντίτιμο αγοράς του νέου δημαρχείου. Ο κ. δήμαρχος είπεότι ηέκθεση των ορκωτών εκτίμησε την αξία του ακινήτου της Τράπεζας τηςΕλλάδος στα7,5 εκ ευρώ και ο δήμος μετά από συμφωνία με την ΤτΕ το αγόρασε στα 6.680.000τιμή πολύ συμφέρουσα. Ο κ. Ανταμπούφης είπε ότι δεν κατανοεί αυτή τηναισιοδοξία για τα οικονομικά του δήμου επισημαίνονται ότι οιεπιχορηγήσειςείναι μεγαλύτερες και τα έσοδα λιγότερα. Ο κ. Μπαντάκ εστίασε τηνκριτική τουστο δημοτικό ραδιόφωνο τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να δίνεταιεπιχορήγηση400.000 ευρώ και να έχει έσοδα μόνο 30.000 ευρώ. Ο ισολογισμόςεγκρίθηκε κατάπλειοψηφία ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση τον καταψήφισε.
 
Ψήφισμα για τοναδικοχαμένο υπασπιστή…
Μετά την έγκριση του ισολογισμού ακολούθησε η τακτικήσυνεδρίαση με 22 θέματα στην ημερήσια διάταξη.
Προηγουμένως όμως το σώμα ενημερώθηκε από τον πρόεδρο κ.Φιλίππου ότι θα γίνει τροποποίηση του καταστατικού λειτουργίας τουΔημοτικούσυμβουλίου και ότι θα συζητηθεί στο Δημοτικό συμβούλιο εν ευθέτω χρόνο.Επίσηςο κ. Φανουράκης στα εκτός ημερησίας κατέθεσε πρόταση να εκδοθεί ψήφισμααπό τοδημοτικό συμβούλιο το οποίο θα αποσταλεί στον υπουργό Προστασίας τουΠολίτη πουθα καταδικάζει την άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια που στοίχισε την ζωήτουυπασπιστή Βασιλάκη, όπως επίσης και θα εκφράζει τα συλλυπητήριά τουστηνοικογένειά του.
Ο κ. Μελισσόπουλος επίσης ενημέρωσε τον κ. Γιαντζόγλου γιατην απαράδεκτη όπως είπε κατάσταση των κάδων στο Λημνίο ζητώντας ναεπιληφθεί.
Στα εντός ημερησίας το πρώτο θέμα αφορούσε την έγκριση γιααπορρόφηση του πλεονάζοντος προσωπικού της ΔΕΑΞ (7 άτομα) από το δήμο.Το θέμαπέρασε ομόφωνα.
 
Οι ισολογισμοί τηςΔΕΑΞ  – ΔημοτικούΡαδιοφώνου – ΚΑΠΗ
 Στη συνέχειαεγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (καταψήφισε η παράταξη Πούλιου και Μαλκότς –λευκόψήφισε ο κ. Ανταμπούφης) ο ισολογισμός της ΔΕΑΞ και ορίστηκαν ελεγκτέςγια τονέλεγχο του ισολογισμού οι κύριοι Παραστατίδης και Ευστρατίου. Εκ νέουεξέφρασετην ένστασή του για το Δημοτικό ραδιόφωνο ο κ. Μπαντάκ και ο πρόεδροςκ.Χρηστίδη ε εξήγησε ότι η επιχορήγηση των 400.000 ευρώ δόθηκε  στους υπαλλήλους μετά απόδικαστικέςαποφάσεις. Η κα Πατσίδου έδωσε τα εύσημα στον κ. Χρηστίδη για τονισολογισμότου Δημοτικού ραδιόφώνου επισημαίνοντας μόνο ότι πρέπει να γίνονται πιοτακτικές συνεδριάσεις του Δ.Σ.
Κατόπιν το θέμα για τον απολογισμό του ΚΑΠΗ και ο κ.Παπασταματίου δέχτηκε τις επικρίσεις από τον κ. Πούλιο αναφορικά με τα«σκοτεινά σημεία» της έκδοσης του Λευκώματος του ΚΑΠΗ. Ο κ.Παπασταματίουεμφανώς φορτισμένος από αρνητικά δημοσιεύματα (όπως τόνισε) είπε ότι τοΛεύκωμαείναι περιουσιακό στοιχείο του ΚΑΠΗ ότι έχουν εκχωρηθεί σε άλλον ταπνευματικάδικαιώματα, ότι ο κ. Πεντζουρίδης δούλεψε εθελοντικά και ότι η έκδοσηστοίχισεπερί τα 25.000 ευρώ
Σ’ ότι αφορά τα υπόλοιπα θέματα την ένστασή του με σθεναρότρόπο εξέφρασε ο κ. Ανταμπούφης που αφορούσε την θέση τοποθέτησης τουρομποτικού κάδου. Ο κ. Ανταμπούφης είπε ότι η θέση που επιλέχτηκε(Ηρώων )είναι άχρηστη και δεν εξυπηρετεί τους πολίτες και τελικά ο ρομποτικόςκάδοςόπως είχε επισημάνει και στη δημαρχιακή δεν αξίζει τα 80.000 που έδωσεο δήμοςγια την αγορά του! Σ’ αυτό το σημείο ο κ. Δήμαρχος είπε με έντονο ύφος:«Ανείναι να εξυπηρετούμε τους δημότες μας και …800.000 ευρώ θα δώσουμε όχιμόνο80.000»!.
Τέλος να σημειώσουμε ότι δόθηκε 90 μέρες παράταση για τοέργο της ενοποίησης των πλατειών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Δεν ξεχνάμε οι ξανθιώτες κ. Κοντέ!»

Αντεπιτίθεται στα ‘κατηγορώ’ του βουλευτή Ξάνθης κ. Α. Κοντού σχετικά με τους χειρισμούς τ…