Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Ναρκωτικά, λαθρομετανάστευση και trafficking οι προτεραιότητες της Α. Δ. Ξάνθης

Ναρκωτικά, λαθρομετανάστευση και trafficking οι προτεραιότητες της Α. Δ. Ξάνθης

0

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (Καπναποθήκη «Π» – Καπνεργατών 9) εκδήλωση που διοργάνωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, με αφορμή την παρουσίαση από τον Διοικητή της, κ. Παναγιώτη Μητσέλο, τόσο των δράσεων που αναλήφθηκαν από το προσωπικό της κατά το έτος 2008, όσο και του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού της υπηρεσίας για το 2009.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. Παντελεήμων, ο Αντιπρύτανης του Δ. Π. Θ., κ. Αθανάσιος Καραμπίνης και ο αντιδήμαρχος Ξάνθης, κ. Λεωνίδας Κωνσταντινίδης, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Ξάνθης, κ. Στυλιανίδη. Στους χαιρετισμούς τους όλοι ανεξαιρέτως οι προαναφερθέντες αναφέρθηκαν στην σημασία του ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας για την διαφύλαξη των ελευθεριών των πολιτών της χώρας μας και εξήραν το έργο που αυτή επιτελεί, χωρίς να παραλείψουν να επισημάνουν την απαραίτητη συνεργασία σε αυτή την κατεύθυνση όλων των πολιτών.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υποστράτηγος Χρήστος Νικολόπουλος, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη της παρουσίασης. Στην ομιλία του ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε στην εφαρμογή, από το έτος 2007, μίας νέας φιλοσοφίας στη χάραξη και εφαρμογή του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας με στόχο την ουσιαστικότερη ανταπόκριση της στην καταπολέμηση του εγκλήματος, στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και στην εξασφάλιση της ελεύθερης και απρόσκοπτης κοινωνικοοικονομικής ζωής της Χώρας μας. Αναφέρθηκε επίσης σε νέα στοχευμένα και εξειδικευμένα επιχειρησιακά σχέδια αστυνομικής δράσης, προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε Νομού και στις ιδιαίτερες γεωγραφικές περιοχές αυτών, που στηρίζονται στο τρίπτυχο της πρόληψης του εγκλήματος, της συνεργασίας με πολίτες και φορείς και της καταστολής. «Καλούμαστε πλέον να ανταποκριθούμε στο στόχο της ανάδειξης και της προαγωγής μιας ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής – συναίνεσης στην προληπτική και κατασταλτική μας δράση σε τοπικό επίπεδο» τόνισε ο κ. Νικολόπουλος, εκτιμώντας επίσης ότι αν και ο σχεδιασμός του 2007 ήταν επιτυχημένος, αποφασίστηκε ο σχεδιασμός που έγινε για το 2008 να έχει τριετή ορίζοντα (2008 – 2010) διότι η μεθόδευση της συνεργασίας και της συλλογικής παρέμβασης στα προβλήματα εγκληματικότητας απαιτούν όχι μόνο βραχυπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που δεν μπορεί να υλοποιηθεί και να αξιολογηθεί σε ένα ημερολογιακό έτος. Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Νικολόπουλος, αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα του μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενου σχεδιασμού «η οποία γίνεται εμφανής, ιδίως από την αύξηση της Απόδοσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών με την αύξηση των συλλήψεων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος, την ανάσχεση της αρχικά ανοδικής τάσης των δεικτών των βασικών εγκλημάτων που παρατηρούνταν κατά τους πρώτους μήνες του 2008, σε σύγκριση με το έτος 2007, ως και από την αντίστοιχη βελτίωση των ποσοστών εξιχνίασης».
Στην παρουσίαση των στοιχείων που ακολούθησε, από τον κ. Μητσέλο, έγινε εκτενείς αναφορά στους στόχους που είχαν τεθεί και στα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν κατά το έτος 2008 από την Α. Δ. Ξάνθης σε εννέα κύριους τομείς δράσης (οδική ασφάλεια, λαθρομετανάστευση, ναρκωτικά, σεξουαλική εκμετάλλευση, δημόσια ασφάλεια – μικροεγκληματικότητα, παράνομα παίγνια, κατασχέσεις πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών, ποιότητα ζωής των πολιτών και προστασία ανηλίκων) αλλά και η αντίστοιχη στοχοθεσία για το 2009. Αναλυτικότερα, ο κ. Μητσέλος ανέφερε ότι για το 2008 παρατηρήθηκε:
-αύξηση στον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων στην περιοχή μας, η οποία οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες και κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους στον ανθρώπινο παράγοντα,
– αύξηση τόσο στις συλλήψεις όσο και στον όγκο διακίνησης λαθρομεταναστών, ένταση του προβλήματος του εμπορίου ναρκωτικών ουσιών, λόγω και της γεωγραφικής θέσης της περιοχής μας,
– μικρός αριθμός περιστατικών σεξουαλικής εκμετάλλευσης
– μείωση κατά 11% της μικροεγκληματικότητας, με παράλληλη αύξηση των εξιχνιάσεων κατά 50%,
– μικρός αριθμός περιπτώσεων που είχαν σχέση με παράνομα τυχερά παιχνίδια,
– σταθεροποίηση στον αριθμό των παραβάσεων του νόμου περί όπλων, με παράλληλη όμως αύξηση των κατασχέσεων σε όπλα και εκρηκτικά,
– μειώθηκαν κατά 50% οι περιπτώσεις ηχορύπανσης, και τέλος
– υπήρξε σημαντικός αριθμός ελέγχων σε κέντρα διασκέδασης για διαπίστωση παραβάσεων που αφορούν την είσοδο, παραμονή και κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών από ανηλίκους.
Στόχος της Α. Δ. Ξάνθης για το 2009, όπως αυτός εκφράστηκε από τον Διοικητή της στην παρουσίαση των παραπάνω αποτελεσμάτων, είναι η βελτίωση όλων των παραπάνω δεικτών με την διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων, δράσεων και παρεμβάσεων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης εφαρμογή στην πράξη της «αστυνομίας με ανθρώπινο πρόσωπο και νόμιμη δράση», σε συνεργασία με φορείς αλλά και πολίτες, στην επίτευξη ποιοτικών στόχων στην πολιτική δημόσιας τάξης και ασφάλειας, κατά τα έτη 2009 και 2010, καθώς και στη συνεχή βελτίωση των δυνατοτήτων και της αποτελεσματικότητας του προσωπικού της, τόσο μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης, όσο και μέσω της χρήσης συστημάτων υψηλής τεχνολογίας.
Κλείνοντας την παρουσίαση ο κ. Μητσέλος ευχαρίστησε δημόσια τις αρχές και τους φορείς του νομού για την συνδρομή και την συμπαράστασή τους, τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την καλοπροαίρετη κριτική τους, καθώς τον Διευθυντή του Ι.Θ.Τ.Π. για την παραχώρηση του χώρου της εκδήλωσης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα όλους ότι «οι Αξιωματικοί και το προσωπικό της Α. Δ. Ξάνθης θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε όλοι οι πολίτες του Νομού μας να αισθάνονται ασφαλείς και σε αυτή μας την προσπάθεια σας θέλουμε αρωγούς και συμπαραστάτες».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο δεύτερος διωγμός του Μάνου Χατζιδάκι…

Μία πρόταση του π …