Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Θέλουμε τελικά ή όχι νέες επενδύσεις στο νομό μας;…

Θέλουμε τελικά ή όχι νέες επενδύσεις στο νομό μας;…

0

Πολλές φορές έχει τεθεί το ζήτημα της έλλειψης νέων επενδύσεων στην περιοχή μας, καθώς και των προβλημάτων που συναντούν οι επιχειρηματίες – επενδυτές που θέλουν να προχωρήσουν στην ίδρυση νέων μονάδων στον τόπο μας, απασχολώντας μάλιστα εργαζόμενους από την τοπική κοινωνία, δίνοντας παράλληλα και νέα πνοή στην χειμαζόμενη τοπική μας οικονομία.

Βεβαίως δεν είναι λίγες οι φορές που διάφορες δημόσιες υπηρεσίες λειτουργώντας με γνώμονα έναν επικίνδυνο συνδυασμό ευθυνοφοβίας και ανευθυνότητας, καταφέρνουν να γίνονται εμπόδια στην ολοκλήρωση επιχειρηματικών σχεδίων μικρής ή και μεγαλύτερης εμβέλειας, ακόμη και σε περιοχές, όπως ο τόπος μας, όπου η ολοκλήρωση τέτοιων σχεδίων αποτελεί ζήτημα «ζωής ή θανάτου» για την τοπική οικονομία.

Μία τέτοια περίπτωση φάνηκε να υπάρχει και για την επιχείρηση του συντοπίτη μας, κ. Νίκου Κολιού, στην περιοχή του Ερασμίου. Πρόκειται για μία πρότυπη μονάδα παραγωγής σπαραγγιών και προσφάτως λιαστής τομάτας, αποκλειστικά σε θερμοκήπια που εκμεταλλεύονται την γεωθερμία για αγροτικούς σκοπούς, μία πραγματικά αξιέπαινη αλλά και προσοδοφόρα επιλογή, αφού συνδυάζει το ζητούμενο της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» και της αειφορίας με την σημαντική αποδοτικότητα και κερδοφορία, συμβάλλοντας έτσι και στην ενδυνάμωση της οικονομίας της περιοχής, δεδομένου ότι αντλεί το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησής του από την τοπική κοινωνία. Η «συνάντηση» του κ. Κολιού με το γραφειοκρατικό πρόσωπο της Ελληνικής Πολιτείας και Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με τον ίδιο πάντα, έγινε όταν αποφάσισε να επεκτείνει την επιχείρησή του, ζητώντας να ενοικιάσει από το Ελληνικό Δημόσιο μία χέρσα έκταση πενήντα στρεμμάτων. Βεβαίως η προσπάθειά του και οι σχετικές ενέργειες έγιναν μέσω της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχίας Ξάνθης, αφού είχε πάρει την έγκριση από τις υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Τοπείρου, όπως ήταν υποχρεωμένος από το νόμο. Δυστυχώς για τον ίδιο η υπόθεσή του σταμάτησε εκεί όπως και μία σημαντική επένδυση για την περιοχή, που θα απέφερε περίπου σαράντα ακόμη θέσεις εργασίας για την τοπική κοινωνία. «Το θέμα παραμένει «κολλημένο» εδώ και μήνες, χωρίς να φαίνεται «φως στον ορίζοντα» από καμία πλευρά. Προφανώς επικράτησε στην περίπτωσή μου η ευθυνοφοβία των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων και η ατελείωτη γραφειοκρατία που συνήθως σταματά τις επενδυτικές προσπάθειες που προσπαθούν να γίνουν στην περιοχή μας, παρά τις επίσημες εξαγγελίες που κατά καιρούς γίνονται από τους πολιτικούς…», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Ε» ο κ. Κολιός.

Από την πλευρά μας, όπως ήταν φυσικό, αναζητήσαμε κάποιες απαντήσεις για το συγκεκριμένο θέμα, από τη Νομαρχία Ξάνθης, στις υπηρεσίες της οποίας εντάσσεται και η Διεύθυνση Γεωργίας. Λόγω της απουσίας του Νομάρχη Ξάνθης, κ. Γεώργιου Παυλίδη, για το θέμα μας απάντησε ο Αντινομάρχης Ξάνθης, κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο οποίος, μετά από την ενημέρωσή του για το θέμα από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, δήλωσε στο «Ε», ότι «δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγω των διαμαρτυριών του κ. Κολιού, δεδομένου ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2008, η Διεύθυνση Γεωργίας Ξάνθης, του έχει απαντήσει εγγράφως στο σχετικό αίτημά του για παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης. Η απάντηση μάλιστα ήταν αρνητική και αιτιολογημένη, δεδομένου ότι στο Εράσμιο διενεργείται ήδη από τότε και μέχρι και σήμερα αναδασμός, στον οποίο περιλαμβάνεται και η συγκεκριμένη έκταση ως αναδιανεμητέα, οπότε δεν υπάρχει δυνατότητα παραχώρησής της. Από την άλλη υπήρξε με την συγκεκριμένη έκταση και ένα δεύτερο πρόβλημα που είχε να κάνει με τον χαρακτηρισμό της ως βοσκότοπο και τυχόν εκμίσθωσή της θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων της περιοχής μας. Πάντως ο κ. Κολιός, πρέπει να σημειωθεί ότι ένα μήνα αργότερα και συγκεκριμένα περί τα μέσα του Οκτωβρίου 2008, είχε προβεί στην υποβολή και δεύτερης αίτησης για τον ίδιο λόγο, επιδιώκοντας την αναίρεση της παραπάνω απόφασης της αρμόδιας υπηρεσίας, όπου και πάλι του απαντήθηκε ότι δεν έχουν αναιρεθεί οι λόγοι της πρώτης απάντησης που έλαβε, οπότε εκ νέου του δόθηκε αρνητική απάντηση. Από τη πλευρά της Νομαρχίας φυσικά και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων οι οποίες επιδιώκουν να εγκαταστήσουν ή να διευρύνουν παραγωγικές τους μονάδες στην Ξάνθη, όμως όπως γίνεται αντιληπτό, δεν μπορεί να σταματήσει για τον λόγο αυτό ένα έργο πνοής για την κοινωνία του Ερασμίου, όπως είναι ο αναδασμός που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ή να τεθούν σε κίνδυνο οι κοινοτικές επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων της περιοχής μας».

Δηλαδή, με απλά ελληνικά, επένδυση δεν θα γίνει για να δικαιολογούμε εκτάσεις για βοσκοτόπους…

 

Γιώργος Συληγαρδάκης

syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ναι θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές»!

Αναπτερώνονται ο…