Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Περιβαλλοντολόγοι εναντίον …περιβαλλοντολογικού έργου! ΓΙΑΤΙ;

Περιβαλλοντολόγοι εναντίον …περιβαλλοντολογικού έργου! ΓΙΑΤΙ;

0

Σε ευρεία σύσκεψη όλων των πολιτικών, παραγωγικών, θεσμικών και επιστημονικών φορέων, προσκάλεσε ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Παυλίδης, την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου το πρωί, στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου. Σκοπός της σύσκεψης η δημιουργία κοινού μετώπου δράσης έναντι της προσφυγής των τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας με το αίτημα της ΑΚΥΡΩΣΗΣ της μελέτης περιβαλλοντικών όρων του έργου της μεταφοράς από τον Νέστο και της άρδευσης της πεδιάδας της Ξάνθης. Στη σύσκεψη ανταποκρίθηκαν και καταθέσαν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της κατάστασης που ενδέχεται να αναστείλει την δρομολόγηση των έργων κεφαλών που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του τρέχοντος έτους, ο Δήμαρχος Βιστονίδας κ. Ζλάτκος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αβδήρων κ. Χατζόπουλος, ο αντιδήμαρχος Τοπείρου κ. Πυροστιάνης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Ανδρικόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Χατζηελευθεριάδης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Τσιακίρογλου, ο εκπρόσωπος του βουλευτή κ. Σγουρίδη κ. Καραγκιουμλέζης και του βουλευτή κ. Μάντατζη, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης κα Γαργάλα, ο Διευθυντής Υδάτων της Περιφέρειας κ. Γεωργιάδης και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Κουτσομιχάλης καθώς και οι αντινομάρχες κα Στάντζιου, Δημαρχόπουλος, Γαλανόπουλος.
Ώρα για δράση…
Ο κ. Νομάρχης προέβη σε μια ενημέρωση για το θέμα σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρχει μια παρεμβατική σύσσωμη κινητοποίηση καθώς πρόκειται για ένα ζωτικό θέμα για τον νομό μας που κινδυνεύει από εκτενή υφαλμύρωση και ερημοποίηση της παραλιακής ζώνης.
Αναφέρθηκε σ’ όλη την 10χρονη προσπάθεια που καταβλήθηκε έως την ένταξη του έργου και τη χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι από τις 21 Ιανουαρίου έχει γίνει δημοπράτηση και έχουν ανατεθεί σε προσωρινό εργολάβο τα για έργα κεφαλής προϋπολογισμού 50 εκ. ενώ και η β’ φάση του έργου είναι ενταγμένη. Ο κ. Νομάρχης τόνισε ότι το έργο είναι πρωτίστως περιβαλλοντικό και απολύτως αναγκαίο καθώς η αναστολή του οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε λίγα χρόνια στην ερημοποίηση της παραλιακής ζώνης αφού οι μετρήσεις δείχνουν εκτεταμένη υφαλμύρωση στην παραλιακή ζώνη – γεγονός που το επιβεβαίωσε και ο Διευθυντής υδάτων της περιφέρειας κ. Γεωργιάδης – και στη Βιστονίδα.
Τι είπαν οι φορείς
Ο Δήμαρχος Βιστονίδας κ. Ζλάτκος τόνισε ότι είναι μονόδρομος η περιβαλλοντική αποκατάσταση με την αντικατάσταση των γεωτρήσεων και ότι ο δήμος του έχει πρόβλημα από την υπεράντληση. Δήλωσε δε ότι τάσσεται στο πλευρό του κ. Νομάρχη και είναι έτοιμος να παρέμβει όπου χρειαστεί.
Το ίδιο δήλωσε και ο εκπρόσωπος του βουλευτής κ. Σγουρίδη καταθέτοντας την πρόταση να υπάρξει μια συνάντηση με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις προκειμένου να πεισθούν ότι το έργο είναι πρωτίστως περιβαλλοντικό και δευτερευόντως αρδευτικό και ότι είναι αντιφατικό μια περιβαλλοντική οργάνωση να αντιμάχεται ένα περιβαλλοντικό έργο!
Η κα Γαργάλα εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου επικεντρώθηκε στη βάση της επιχειρηματολογίας για την οποία πρέπει να πιεσθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας που πρόκειται να είναι και η σημαία όλης της τοπικής κοινωνίας ότι δηλ. το έργο είναι περιβαλλοντικό και αναγκαίο και δεσμεύτηκε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης θα κινηθεί νομικά προς αυτή την κατεύθυνση εφοδιάζοντας με το ανάλογο υλικό το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Χατζόπουλος που επιπλέον έθεσε μια άλλη παράμετρο ως προς τη σκοπιμότητα της προσφυγής των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Συγκεκριμένα είπε ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις με τέτοιες ενέργειες προσπαθούν να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους και κυρίως τα κονδύλια που παίρνουν.
Τι αποφασίστηκε
Εν κατακλείδι υπήρχε ταύτιση απόψεων όλων των φορέων ως προς την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου καθώς και ως προς την περιβαλλοντική του σημασία. Αποφασίστηκε δε η συστράτευση όλων με ανάληψη δράσεων παρεμβατικού χαρακτήρα ως προς το Συμβούλιο Επικράτειας (ψηφίσματα, έγγραφα κ.λ.π.) καθώς και την κινητοποίηση συνεταιρισμών και αγροτών ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Και τώρα …δουλειά στην ΕΑΠΑΞ

Με την υπογραφή τ …