Ξε – κίνημα Πολιτών στην Ξάνθη

0

Τις προτάσεις του για τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες κατέθεσε στην πρώτη του εμφάνιση στην πόλη μας ένα νέο κίνημα πολιτών, με την ονομασία «Ένωση Ελλήνων Πολιτών», σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Μαΐου 2009, στις 19:00, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης.
Στην εκδήλωση, όπου ουσιαστικά πραγματοποιήθηκε μία διακήρυξη των στόχων της συγκεκριμένης κίνησης πολιτών, πέραν του προέδρου της κ. Κωνσταντίνου Ανδρεάδη, παρέστησαν και μίλησαν εκπρόσωποι από δύο ακόμη οργανώσεις, οι οποίες φαίνεται να στηρίζουν την συγκεκριμένη προσπάθεια. Αναφερόμαστε στον κ. Γιάννη Γιάμβρια, ως εκπρόσωπο του κινήματος «Άλλη Άποψη», ο οποίος με την ομιλία του άνοιξε την εκδήλωση, καθώς και δύο εκπροσώπους από τον πολιτιστικό σύλλογο «Προμηθέας Πυρφόρος», ο οποίος εδρεύει στην Θεσσαλονίκη.
Στην ομιλία του ο κ. Γιάμβριας, τόνισε την σημασία που έχουν προσπάθειες συνεργασίας και αυτοοργάνωσης των πολιτών, όπως η συγκεκριμένη, ώστε να μπορέσει ν’ ανατραπεί η σημερινή δυσάρεστη κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης ο κ. Γιάμβριας επέρριψε στην υιοθέτηση του μοντέλου της έμμεσης Δημοκρατίας και του διεφθαρμένου Κοινοβουλευτισμού, παράλληλα βέβαια με την επικράτηση του κομματισμού σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής ζωής του τόπου μας. Σαν λύση και έξοδο από την κρίση αυτή, ο κ. Γιάμβριας πρότεινε την υιοθέτηση διαδικασιών άμεσης Δημοκρατίας, μέσα από συλλογικές δράσεις των πολιτών, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο «θα εξάλειφε την οικογενειοκρατία και την κομματικοκρατία, οι οποίες είναι οι βασικές αιτίες για την συνολική παρακμιακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας».
Με την σειρά του, ο πρόεδρος της «Ένωσης», κ. Ανδρεάδης, έδωσε το στίγμα των στόχων και των προσπαθειών της για να τους επιτύχει. Ξεκαθάρισε ότι η «Ένωση» δεν αποτελεί πολιτικό ή κομματικό σχηματισμό που να φιλοδοξεί ζητήσει την ψήφο των ελλήνων πολιτών, αλλά ένα βήμα ελεύθερης έκφρασής τους και ένας χώρος ενεργής συμμετοχής τους στα κοινά, ώστε αναλαμβάνοντας οι ίδιοι δράση να μπορέσουν να δώσουν λύσεις στα κοινωνικά, οικονομικά και πάσης φύσεως προβλήματα που τους απασχολούν και τους ταλαιπωρούν, μακριά από τους γνωστούς και δυσλειτουργικούς κομματικούς μηχανισμούς που υπάρχουν σήμερα. «Η ιδέα κυοφορείται καιρό τώρα σε πολλούς συμπολίτες μας και ήρθε η ώρα να εκφραστεί», τόνισε ο κ. Ανδρεάδης.
Χαιρετισμό στην ίδρυση της «Ένωσης» απηύθυναν τέλος, οι δύο εκπρόσωποι του πολιτιστικού συλλόγου «Προμηθέας Πυρφόρος», οι οποίοι εκτίμησαν θετικά την πρωτοβουλία αυτή αυτοοργάνωσης των συμπολιτών μας.
Απαντώντας σε ερώτησή μας αναφορικά με τις μεγαλοστομίες που συνηθίζονται σε παρόμοιες εκδηλώσεις, ο κ. Ανδρεάδης τόνισε ότι «τα λόγια έχουν ειπωθεί πολλές φορές για κινήματα ή πράξεις με τέτοιο περιεχόμενο και σκοπούς. Το τι μπορεί να πραγματοποιηθεί τελικά θα φανεί στο μέλλον. Η δική μας πρόταση είναι ότι ήρθε η ώρα ν’ αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα μας. Αν θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε ή όχι είναι κάτι που ο χρόνος θα το δείξει. Όμως το σημαντικό είναι ότι θ’ αγωνιστούμε όσο μπορούμε για να τα καταφέρουμε». Σε σχέση, τέλος, με τις δυνατότητες που μπορεί να έχει μία κίνηση πολιτών που ξεκινά την δράση της σε μία επαρχιακή πόλη να επηρεάσει καταστάσεις και πράγματα, αν και σχετικά απομακρυσμένη από τα κέντρα εξουσίας, ο κ. Ανδρεάδης δήλωσε ότι «εάν καταφέρουν οι πολίτες να ενωθούν, οπουδήποτε και αν αυτοί βρίσκονται, οπουδήποτε δηλαδή και να υπάρξει μία πραγματική ένωση των πολιτών, έξω και πέρα από κόμματα, σίγουρα θα έχει επιτυχία».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με σημαντικές παρουσίες τα φετινά «Δημήτρεια»

Ένα διήμερο εκδη_…