Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Χριστουγεννιάτικος μποναμάς στους ξωμάχους

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς στους ξωμάχους

0

Έναν « μποναμά» για τα Χριστούγεννα ετοιμάζεται να δωρίσει η κυβέρνηση στους αγρότες συνταξιούχους του ΟΓΑ, υλοποιώντας την προεκλογική της δέσμευση για ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών στρωμάτων στα οποία χορηγεί το επίδομα Αλληλεγγύης. Έτσι από την 1η Δεκέμβρη μπαίνει η αύξηση των 30 ευρώ στη βασική σύνταξη του ΟΓΑ. Μαζί με την πληρωμή του Δεκέμβρη θα δοθούν και τα αναδρομικά από την 1η του Οκτώβρη. Δηλαδή οι συνταξιούχοι θα πληρωθούν για Οκτώβρη και Νοέμβρη και φυσικά μαζί θα πληρωθεί και το δώρο των Χριστουγέννων.

«Μποναμάς» για τα Χριστούγεννα στους συνταξιούχους του ΟΓΑ

 Προσθέτοντας όλα αυτά μας κάνουν 120 ευρώ παραπάνω για τον κάθε συνταξιούχο του ΟΓΑ μέσα στο Δεκέμβρη. Επίσης, μέσα στο Νοέμβρη δόθηκε αναδρομικά και η αύξηση του 2009 για τμήμα της κυριοπρόσθετης σύνταξης. Πάντως μετά και την αύξηση των 30 ευρώ η βασική σύνταξη του ΟΓΑ γίνεται 360 ευρώ στη χαμηλή κατηγορία, 363,32 ευρώ στη μεσαία κατηγορία και 366,63 ευρώ στη μεγάλη. Τα ποσά που αναφέρουμε είναι μικτά, χωρίς τις κρατήσεις. Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι το 2010 αναμένεται να δοθεί άλλο ένα 20 ευρώ αύξηση στη βασική σύνταξη του ΟΓΑ.

Δυο συνταξιούχοι του ΟΓΑ μιλούν στο «Ε»

Το «Ε» απευθύνθηκε σ’ ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα απομάχων της αγροτιάς, διερευνώντας την απήχηση που έχει αυτή η αύξηση αλλά παράλληλα και καταγράφοντας τα προβλήματα των συνταξιούχων που πάλεψαν δεκαετίες με τη γη και ανταμείβονται με την πιο χαμηλή σύνταξη απ’ όλους τους κλάδους.

Γελούσαν και τα μουστάκια του 75χρονου κυρ – Παναγιώτη από τα Άβδηρα όταν τον πλησιάσαμε στο κεντρικό καφενείο του χωριού και με τη λαϊκή σοφία που χαρακτηρίζει τους απλούς ανθρώπους του μόχθου αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι: «Τα βλέπεις αυτά τα χέρια κόρη μου …Χρόνια τώρα πάλεψαν με τη γη και αν ο Γεώργιος Παπανδρέου το 1961 δεν έκανε το νόμο για τη σύνταξη στους αγρότες θα ήμασταν ξεκρέμαστοι και θα μας ζούσαν τα παιδιά μας. Τι να βγάλεις από τα στάρια που σπέρναμε και απ’ τα καπνά…Τα χωράφια λίγα…Τώρα ο εγγονός του ο Γιώργος μας έταξε και μας δίνει αύξηση λέει τριάντα ευρώ… Τι σου πω …Μάζευε κι ας είναι ρόγες! Θα πάρουμε κι αναδρομικά και μαζί με τη σύνταξη της  κυρά –  Βασιλικής θα μαζευτούν αρκετά. Μην είμαστε αχάριστοι! Χριστούγεννα έρχονται θα τα μοιράσουμε στα τέσσερα εγγόνια μας! Εμείς είμαστε μαθημένοι στα λίγα …»!  

Η 70χρονη κα Δέσποινα μένει μόνη της σε χωριό του Δήμου Σταυρούπολης. Τα παιδιά της μένουν στην Ξάνθη. Παίρνει σύνταξη 500 ευρώ γιατί πλήρωσε συντάξιμα. Είναι μια κοτσονάτη γυναίκα που δεν μασάει τα λόγια της: «Ανέκαθεν ψήφιζα Ν.Δ. και εγώ και ο μακαρίτης ο άντρας μου. Πρώτη φορά δεν ψήφισα τώρα και ψήφισα ΠΑΣΟΚ. Ξέρεις γιατί; Γιατί ο Καραμανλής μας κορόιδεψε…Μας είπε ότι θα μας αυξήσει τη σύνταξη 50 ευρώ και μην το είδατε…Ο Παπανδρέου είπε θα μας δώσει 30 ευρώ. Να το ξέρεις αν δεν το κάνει την ίδια τύχη θα έχει απ’ τον κόσμο. Φτάνει πια η κοροϊδία! Είμαι μόνη γυναίκα, έχω να πληρώνω ξύλα …γυρνώ νοικοκυριό ολόκληρο, πληρώνω συμμετοχή στα φάρμακα. Η ζωή είναι ακριβή και τα παιδιά έχουν έξοδα!  Πάντως και μόνο που μας θυμήθηκε ο Παπανδρέου μες στην κρίση που λένε …Ε…να το πούμε το καλό. Εμένα μ’ αρέσει να λέω τα σύκα σύκα…»!

Εν κατακλείδι: Η κοινωνία μιλά…Οι πολιτικοί να’ χουν ανοιχτά αυτιά!

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αντιλογίας Δόμος», ένα εργαστήρι ιδεών

Λόγος – Αντίλογος&nb…