Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Παρουσία του Πρωθυπουργού το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών στην Κομοτηνή

Παρουσία του Πρωθυπουργού το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών στην Κομοτηνή

0

«Ξεκάθαρο και ανυπόκριτο μήνυμα στους γείτονές μας» έστειλε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, μέσα από το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών που φέτος φιλοξενήθηκε το Σαββατοκύριακο στην πόλη της Κομοτηνής. Συγκεκριμένα, για τη μεν Τουρκία, είπε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της περνά μέσα από τον σεβασμό των διεθνών συνθηκών, ενώ για την ΠΓΔΜ είπε ότι η Ιστορία αιώνων ούτε διαγράφεται ούτε παραγράφεται.

Κεντρικό θέμα του Συνεδρίου ήταν η «Προοπτική και μέλλον της Θράκης στο νέο γεωπολιτικό σκηνικό» και σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή, στόχος ήταν η ανάδειξη του ρόλου της Θράκης στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό με βάση τις νέες συνθήκες που υπάρχουν πλέον στην περιοχή μας, την ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην Ε.Ε., τους αγωγούς πετρελαίου και αερίου που δημιουργούνται στην περιοχή μας, την διάνοιξη του κάθετου άξονα, που δημιουργούν καινούριες συνθήκες και προοπτικές.

Από τους διοργανωτές τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία της παρουσίας του πρωθυπουργού στο συνέδριο, ενώ οι δηλώσεις, αλλά και η επίσκεψη του κ. Καραμανλή στα έργα προκάλεσαν την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έκανε λόγο «για αναστροφή της αναπτυξιακής πορείας στην Θράκη εξ’ αιτίας των κυβερνητικών επιλόγων».

Το συνέδριο φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο παλιάς Νομικής Δ.Π.Θ., ενώ παραβρέθηκαν περί τους 400 συνέδρους. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ με εισηγήσεις και ομιλίες Θρακιωτών από όλο τον κόσμο, επρόκειτο να βραβευθούν γόνοι Θρακών που διαπρέπουν είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Στόχος αυτής της κίνησης είναι να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας με όλους τους Θρακιώτες που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης και μπορούν μέσα από το γνωστικό τους αντικείμενο να κάνουν προτάσεις και ενέργειες για την περιοχή.

 

Τι είπε ο Πρωθυπουργός

 

Μιλώντας το απόγευμα του Σαββάτου στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων είπε: «Οι Έλληνες θέλουμε να είναι η ευρύτερη περιοχή μας μια γειτονιά ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας για όλους. Στην πορεία αυτή, απαράβατος γνώμονάς μας είναι το Διεθνές Δίκαιο, οι Διεθνείς Συνθήκες, ο αλληλοσεβασμός» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στη συνέχεια στην ΠΓΔΜ, κάλεσε την ηγεσία της να μην επενδύει σε «εθνικιστικές εξάρσεις, προκλητικές συμπεριφορές και ανιστόρητες εμμονές».

«Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά προς τα γειτονικά Σκόπια ότι η Ιστορία αιώνων ούτε διαγράφεται, ούτε παραγράφεται. Επαναλαμβάνω ότι στα εθνικά μας ζητήματα χαράξαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει προσήλωση στην υπεράσπιση της ποιότητας της Δημοκρατίας και του κύρους της πολιτικής ζωής, αφοσίωση στα διδάγματα της ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού και ζήτησε από όλους υπευθυνότητα, συστράτευση και εθνική ομοψυχία για να μπορέσει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις «μεγάλες και καθοριστικές» προκλήσεις. «Είναι ανάγκη, απαιτείται, να υπάρχει συστράτευση, εθνική ομοψυχία στο δρόμο του έργου της προόδου, στο δρόμο της κοινωνικής δικαιοσύνης. Και ακόμα, απαιτούν οι προκλήσεις αυτές, να έχουμε αφοσίωση στα διδάγματα της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Σε αυτό το δρόμο, το δρόμο το δύσκολο, τον ανηφορικό, ταυτόχρονα όμως το δρόμο της ευθύνης, πορευόμαστε σταθερά» είπε ο κ. Καραμανλής.

 

Για τη Θράκη

 

«Οραματιστήκαμε τη Θράκη ως Πρότυπο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας, αλλά και Εναλλακτικής Οικονομικής Ανάπτυξης. Και το όραμα αυτό το κάνουμε, μέρα με τη μέρα, ζωντανή πραγματικότητα.

Εφαρμόζουμε μια Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Μειονοτική Πολιτική, που δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους ούτε με βάση τη θρησκεία, ούτε με βάση την καταγωγή, ούτε με βάση τη γλώσσα τους. Εφαρμόζουμε πολιτική ανθρωπιάς και δικαιοσύνης, ισονομίας και ισοπολιτείας. Πολιτική που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ποιότητα της ζωής»..».

Η πολιτική μας παράγει απτά αποτελέσματα, που αλλάζουν τη ζωή όλων των κατοίκων της Θράκης προς το καλύτερο:

– Ολοκληρώθηκε η Εγνατία Οδός, που ενώνει την Ανατολή με τη Δύση, τους Κήπους του Έβρου με την Ηγουμενίτσα. Για την ολοκλήρωσή της, εδώ στην Θράκη, κατασκευάστηκε το τμήμα Χρυσούπολη – Βανιάνο (Διάβαση Νέστου) και αναβαθμίστηκε το τμήμα Μέστη – Μάκρη.

– Προχωρούν οι κάθετοι άξονες στην Κομοτηνή και, αργότερα, στην Ξάνθη, που φέρνουν πιο κοντά τους βόρειους γείτονές μας. Στα τέλη του 2010 περατώνεται ο άξονας Κομοτηνή – Νυμφαία – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα με μήκος 22,5 χιλιόμετρα και προϋπολογισμό 85 εκ. ευρώ. Ο άξονας αυτός είναι το πέρας του Πανευρωπαϊκού διαδρόμου που διασχίζει τον Ευρωπαϊκό χώρο από τη Φινλανδία. Παράλληλα, κατασκευάζονται τμήματα του άξονα Αρδάνιο – Ορμένιο και προχωρά η μελέτη του κάθετου άξονα Ξάνθη – Εχίνος – ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

– Στην Αλεξανδρούπολη εκσυγχρονίζεται και επεκτείνεται το αεροδρόμιο με διάφορα έργα και την κατασκευή νέου αεροσταθμού, ενώ αναβαθμίζεται και το λιμάνι.

– Δρομολογείται η κατασκευή εμπορευματικών και εμπορικών σταθμών και κέντρων στους τρεις Νομούς.

– Ξεκινά το Σεπτέμβριο ο προαστιακός σιδηρόδρομος Θράκης.

– Βελτιώνονται οι Βιομηχανικές Περιοχές και ζωντανεύουν τα Βιοτεχνικά Πάρκα.

– Η Θράκη γίνεται ένας σημαντικός διαμετακομιστικός και εμπορευματικός κόμβος.

– Γίνεται διεθνές ενεργειακό σταυροδρόμι.

Η νέα ενεργειακή πολιτική, που εφαρμόζουμε με συνέπεια και επιμονή από το 2004 υπηρετεί με ιδανικό τρόπο τα καλύτερα συμφέροντα της Θράκης, της Πατρίδας μας, της Ευρώπης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής μας. Είμαστε περήφανοι για όσα πετύχαμε σε σχέση με τους διεθνείς ενεργειακούς αγωγούς:

– Τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας, Ελλάδας, Ιταλίας.

– Τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

– Το South Stream.

– Τον αγωγό από τη Ροδόπη προς τη Νότια Βουλγαρία που μπορεί να επεκταθεί μέχρι τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.

Θέλω ξεχωριστά να υπογ&#9

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Δεν ανήκω από ιδεολογία στο χώρο της Ν.Δ.» (2)

«Ε» Όχι αλλά η μητρι…