Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Όλο το νήμα της ζωής του Αλέξανδρου Μπαλτατζή

Όλο το νήμα της ζωής του Αλέξανδρου Μπαλτατζή

0

Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής, αυτός ο μεγάλος οραματιστής και θεμελιωτής του συνεταιριστικού κινήματος στη χώρα μας, ο άνθρωπος που ξεκίνησε από το Νεοχώρι του Δήμου Σταυρούπολης – πρόσφυγας – και σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή με την προσφορά του και το έργο του ως υπουργού Γεωργίας, 20 χρόνια μετά τον θάνατό του, τιμάται από την ιδιαίτερη πατρίδα του μ’ ένα Μουσείο, το Μουσείο Μπαλτατζή. Πρόκειται για το σπίτι του στο Νεοχώρι το οποίο ανακαινίστηκε από το δήμο Σταυρούπολης προκειμένου να μεταβληθεί σ’ ένα μουσειακό χώρο, που θα φιλοξενεί όλα τα …θυμίσματά του και ο επισκέπτης θα είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για όλη την ιστορική του πορεία, να γνωρίσει τον ίδιο σαν προσωπικότητα μέσα από τα προσωπικά του αντικείμενα και το έργο του μέσα από αρχεία, έγγραφα , φωτογραφίες της εποχής.

Όλο το νήμα της ζωής του Αλέξανδρου Μπαλτατζή στο Μουσείο του στο Νεοχώρι

Το έργο της ανακαίνισης έχει σχεδόν αποπερατωθεί, όπως μας πληροφορεί ο δήμαρχος Σταυρούπολης κ. Γιώργος Καρασακαλίδης, απομένουν μόνο κάποιες εργασίες στον εξωτερικό περίβολο. Το σπίτι  – μουσείο Μπαλτατζή είναι ένα πετρόχτιστο οίκημα που αποτελεί στολίδι στο Νεοχώρι.

Μέσα στην εβδομάδα μάλιστα, όπως μας πληροφορεί ο ιστορικός τέχνης κ. Γιάννης Δαδαλιάρης που είναι υπεύθυνος για την οργάνωση των εκθεμάτων και το «στήσιμο» του μουσείου, η ιδιαιτέρα γραμματεύς του Αλέξανδρου Μπαλτατζή κα Νίνα Ζωγράφου θα μεταφέρει από την Αθήνα το αρχείο του που αποτελείται από προσωπικά αντικείμενα καθώς επίσης και από αρχειακό υλικό με έγγραφα, φωτογραφίες κ.λ.π. Αυτά θα εκτεθούν  κατάλληλα σε προθήκες και σε χώρους ώστε να ξετυλίγεται μπρος στον επισκέπτη όλο το νήμα της ζωής του Αλέξανδρου Μπαλτατζή ξεκινώντας από το γενεαλογικό τους δένδρο τα μαθητικά του χρόνια και στη συνέχεια ιστορικές στιγμές του έργου του με έμφαση στη θεμελίωση του συνεταιριστικού κινήματος. Θα υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό, φωτογραφικό υλικό, αποκόμματα εφημερίδων της εποχής που αναφέρονται στο έργο του. Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος κ. Καρασακαλίδης η ίδρυση και η λειτουργία του Μουσείου Μπαλτατζή αποτελεί μια απόδοση τιμής στον Αλέξανδρο Μπαλτατζή αλλά και έχει στόχο την ανάδειξη του έργου του. Τα εγκαίνια θα τελεστούν όταν εξοπλιστεί πλήρως στο μουσείο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράνομος 17χρονος Αλβανός μετέφερε 5 Πακιστανούς

Συνελήφθη 17χρονο …