Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Τουριστική προοπτική για τη Φωνή της Αμερικής

Τουριστική προοπτική για τη Φωνή της Αμερικής

0

Εμβόλιμο: Η νέα ΚΥΑ για τη συνθήκη Ραμσάρ αφουγκράζεται τη φωνή των τοπικών κοινωνιών και διέπεται πλέον από μια άλλη θεώρηση, επιχειρώντας τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάπτυξη και την περιβαλλοντική προστασία και αποσείοντας την ενοχοποίηση που την ενέτασσε σε «τροχοπέδη» της ανάπτυξης

Προοπτική τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή της ΦτΑ και ζωντάνεμα της παραλιακής ζώνης του νομού υπόσχεται η τροποποίηση της συνθήκης Ραμσάρ η οποία αφουγκράζοντας τη φωνή των τοπικών κοινωνιών διέπεται πλέον από μια άλλη θεώρηση, επιχειρώντας τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάπτυξη και την περιβαλλοντική προστασία και αποσείοντας την ενοχοποίηση που την ενέτασσε σε «τροχοπέδη» της ανάπτυξης! Είναι γεγονός ότι πάγιο αίτημα όλων των δημάρχων της παραλιακής ζώνης που αποτελεί το πεδίο της συνθήκης Ραμσάρ, καθώς και όλων των φορέων του νομού (Νομαρχία, ΤΕΕ , δήμοι) ήταν η αναθεώρησή της και η εξαίρεση κάποιων περιοχών από τις ζώνες υψηλής προστασίας όπου απαγορεύεται ρητά οποιοσδήποτε παρέμβαση τουριστικής υποδομής.
Προς αυτή την κατεύθυνση «καθοριστική» θεωρείται η προχθεσινή συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντού, του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννη και του Δημάρχου Τοπείρου κ. Χατζηευαγγέλου όπου ουσιαστικά διευθετήθηκε και θα περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο ΚΥΑ της αναθεώρησης της συνθήκης Ραμσάρ η εξαίρεση από την Ζώνη Α της περιοχής των εγκαταστάσεων της ΦτΑ, η οποία μεταφέρεται στη Ζώνη Β5 σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αφού θα επιτρέπονται ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα και γενικώς παρεμβάσεις ήπιας μορφής. Παράλληλα εξαιρείται από τη ζώνη Β5 και η περιοχή του κάμπιγκ Μαγγάνων την οποία ενέτασσε (στη ζώνη αυτή) στις προτάσεις του ο Φορέας Διαχείρισης της περιοχής και η περιοχή των λουτρών Ποταμιάς στο Δήμο Αβδήρων. Αυτό σημαίνει ότι θα δίνονται περισσότερες δυνατότητες αξιοποίησης και σ’ αυτές τις περιοχές.
Αίρεται μια «ταφόπλακα» για την τουριστική ανάπτυξη
Για τη σημαντική αυτή εξέλιξη και τι σηματοδοτεί ο κ. Κοντός δήλωσε: Κοντός:«Εντατικοποιούμε τις προσπάθειες μας ώστε να οριστικοποιηθεί η οριοθέτηση των προστατευόμενων περιοχών της συνθήκης Ραμσάρ. Μια εκκρεμότητα που για πολλά χρόνια ταλάνισε την περιοχή μας και αποτέλεσε την ταφόπλακα για την τουριστική ανάπτυξη της φτάνει στο τέλος. Δίνεται η δυνατότητα με την οριστική διευθέτηση της συνθήκης η τουριστική ανάπτυξη κάποιων με την κατασκευή καταλυμάτων και αυτό είναι πολύ σημαντικό και για Δήμο Αβδήρων και για Δήμο Τοπείρου. Δίνεται επίσης η δυνατότητα να γίνουν τουριστικές επενδύσεις στη ΦτΑ έτσι ώστε να αναπτυχθεί τουριστικά η περιοχή».
Ο κ. Κοντός σημείωσε ότι ήδη ενημέρωσε τον υπουργό τουριστικής ανάπτυξης κ. Σπηλιωτόπουλο ώστε να υπάρξει κινητοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου του και να μελετηθούν προτάσεις για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής της ΦτΑ ενώ από κοινού τα δυο υπουργεία να ενεργήσουν για την προσέλκυση επενδυτών.
Με στόχο την αγροτική και την τουριστική ανάπτυξη
Επίσης δύο ακόμη σημαντικές εξελίξεις που έχουν τη δυνατότητα να κινήσουν τους μοχλούς της αγροτικής και της τουριστική ανάπτυξης είναι:
Α) Η… αναθέρμανση του θέματος της γεωθερμίας καθώς ήδη – όπως σημείωσε ο κ. Υπουργός – έχει συσταθεί επιτροπή που μελετά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και συνεπώς ανοίγεται ο δρόμος αξιοποίησης αυτού του κρυμμένου και αναξιοποίητου θησαυρού – ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από δύο επενδυτές που για μεγάλες θερμοκηπιακές μονάδες και στον δήμο Τοπείρου και Βιστονίδας. Αυτό δε σε συνδυασμό με το μεγάλο έργο της υπόγειας άρδευσης η μελέτη του οποίου βρίσκεται – σύμφωνα με τον κ. Υπουργό – στην τελική της φάση και θα γίνουν δημοπρατήσεις τον Ιούλιο – Αύγουστο, αποτελούν βασικούς παράγοντες αγροτικής ανάπτυξης
Β) Η ένταξη του δημοτικού διαμερίσματος των Τοξοτών στο πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ – προγράμματα περισσότερο ευέλικτα από το Leader καθώς χρηματοδοτούν πολλά και μικρά έργα – παρέχουν στο δήμο Τοπείρου μια ακόμη προοπτικής τουριστικής ανάπτυξης.
Ικανοποιημένος από τη θετική έκβαση των αιτημάτων του Δήμου του δηλώνει ο δήμαρχος Τοπείρου κ. Στέλιος Χατζηευαγγέλου, αναφερόμενος δε στην προχθεσινή μέρα της συνάντησης, τονίζει ότι «ήταν μια μέρα δύσκολη αλλά αποδοτική»
Χατζηευαγγέλου: «Στο κείμενο υπογραφής για την ΚΥΑ για τη συνθήκη Ραμσάρ δεν εντάσσεται στην ζώνη Α η περιοχή της ΦτΑ. Αυτό δίνει τη δυνατότητα της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.. Σ’ αυτή τη θετική εξέλιξη συνέβαλαν όλοι οι φορείς. Με τα επιχειρήματα της Νομαρχίας του ΤΕΕ, του Δήμου και το ενδιαφέρον όλων των παραγόντων του νομού και ιδιαίτερα του υπουργού, είχαμε αυτή την επιτυχία».
Επίσης αναφορικά με την απένταξη του κάμπινγκ Μαγγάνων από την Ζώνη Β όπου το είχε εντάξει στις προτάσεις του ο Φορέας Διαχείρισης – πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Τάτσης – κατά παρέκκλιση από τις προτάσεις του νομού, ο κ. Χατζηευαγγέλου ευχαριστεί για τη στήριξή τον κ. Ζήση Κατσαρίκα που είναι μέλος του φορέα καθώς και τις παρεμβάσεις όλων των φορέων αφήνοντας έτσι αιχμές κατά του προέδρου του φορέα κ. Τάτση.
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Να μην χρεωθούμε τις συνέπειες της κρίσης»

Συγκέντρωση πραγ…