Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Βουλγαρικό επιχειρηματικό άνοιγμα στα παράλια του νομού

Βουλγαρικό επιχειρηματικό άνοιγμα στα παράλια του νομού

0

Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον των Βούλγαρων που έχει εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια για επενδύσεις στο νομό Ξάνθης παίρνει σάρκα και οστά με την υλοποίηση του σχεδιασμού για την κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών στον Άη Γιάννη που χρηματοδοτεί εταιρία ελληνοβουλγαρικών συμφερόντων και ανέλαβε ξανθιώτης πολιτικός μηχανικός, αρκεί να μη ΄σκοντάψει΄ στις γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Πολύς ο λόγος για τις δυνατότητες που δίνονται για συνεργασία με τους βόρειους γείτονες με την διάνοιξη των κάθετων αξόνων και την ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η συνεργασία των δυο χωρών έχει ήδη ξεκινήσει σε πολλά επίπεδα τόσο επίσημα όσο και ανεπίσημα με τη συνεργασία σε ιδιωτικό επίπεδο αλλά και τις επενδύσεις που πραγματοποιούν τα τελευταία χρόνια Έλληνες επιχειρηματίες στην υπό πλήρη ένταξη χώρα.
Οι πρώτες επενδύσεις
Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο κομβικό εκείνο σημείο που οραματίστηκαν κάποιοι πολιτικοί του νομού με πρώτο το Νομάρχη Γ. Παυλίδη και τις προσπάθειες για την διάνοιξη των κάθετων αξόνων, για τη συνεργασία σε πολλά επίπεδα αλλά και την αμφίδρομη αποκόμιση οφελών.
Η μεταφορά επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων στη Βουλγαρία λόγω των χαμηλών ημερομισθίων, όπως δείχνουν τα στοιχεία, έχει συνδράμει ώστε να δημιουργηθεί μια νέα οικονομική ‘ελίτ’ στη χώρα που επιθυμεί με τη σειρά της να υλοποιήσει κάποια απ’ τα όνειρα των προηγούμενων γενιών. Ένα απ’ αυτά ήταν η απόκτηση κατοικίας κοντά στη θάλασσα που λείπει απ’ τους κατοίκους της νότιας Βουλγαρίας και ιδανικός τόπος θεωρούνται τόσο η Χαλκιδική όσο και η ευρύτερη περιοχή της Αν. Μακεδονίας και Θράκης.
Στα πλαίσια αυτής της διάθεσης, ο νομός Ξάνθης φαίνεται να αποτελεί πλέον προορισμό των γειτόνων αφού ήδη έχουν αγοραστεί από ιδιώτες παραλιακά οικόπεδα σε παραθαλάσσιες περιοχές του νομού κι έχουν στηθεί οι πρώτες παραθεριστικές κατοικίες.
Εταιρία ελληνοβουλγαρικών συμφερόντων
Η πρώτη οργανωμένη επενδυτική κίνηση βρίσκεται στα πρώτα βήματα υλοποίησης και αφορά την κατασκευή εννέα μεζονετών σε οικόπεδο που έχει αγορασθεί στην περιοχή του κάμπινγκ από την εταιρία ‘Πανόραμα’ στην οποία συμμετέχουν ο αβδηρίτης κτηματομεσίτης Τ. Βουρβουκέλης και οι βούλγαροι επιχειρηματίες Π. Μαλάμοφ και Κ. Τσακάροφ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Φιλιππούπολης.
Την κατασκευή έχει αναλάβει ο γνωστός Ξανθιώτης πολιτικός μηχανικός Π. Μιχαηλίδης και όπως μας ενημέρωσε η διαδικασία βρίσκεται στη φάση της κατάθεσης του φακέλου του έργου στην Πολεοδομία Ξάνθης αφού έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και η χωροθέτηση των κτιρίων. Όπως υποστηρίζει ο κ. Μιχαηλίδης, αν δεν υπάρξει χρονοτριβή στην Πολεοδομία, την άνοιξη θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Για τις συγκεκριμένες κατοικίες ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από βούλγαρους που επιθυμούν να περνούν τα καλοκαίρια τους κοντά στην θρακική θάλασσα.
Η συγκεκριμένη επενδυτική κίνηση αποτελεί το πρώτο βήμα μιας σειράς επενδύσεων που προτίθεται να προχωρήσει η συγκεκριμένη εταιρία στην περιοχή των Αβδήρων και του Μυρωδάτου αφού τα ενδιαφέρον για αγορά είναι μεγάλο στη Φιλιππούπολη.
Απαραίτητες διευθετήσεις που θ΄ανοίξουν το δρόμο
Οι πόρτες ανοίγουν σιγά σιγά δίνοντας ευκαιρίες για την έλευση κεφαλαίων στο νομό που στην παρούσα συγκυρία είναι όχι μόνο τονωτικά αλλά μάλλον άκρως απαραίτητα αφού στον τομέα των οικοδομών, η Ξάνθη, ακολουθώντας το γενικό κλίμα, εμφανίζει μια δυστοκία που ακολουθεί την ανοικοδόμηση των προηγούμενων ετών. Η προσέλκυση κεφαλαίων από μια χώρα που αναπτύσσεται κι έχει ήδη κάνει εντυπωσιακά βήματα πριν ακόμη ξεκινήσει ν’ απορροφά ευρωπαϊκά κονδύλια που θα δικαιούται και θα λαμβάνει τα αμέσως επόμενα χρόνια, μπορεί να είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την περιοχή.
Οι παραλιακές περιοχές του νομού Ξάνθης που αποτελούν τον στόχο των βουλγαρικών κεφαλαίων, παρουσιάζουν κάποια ελλείμματα όπως είναι γνωστό, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα για τους επενδυτές που επιθυμούν βάσει νόμων και κανόνων του κράτους. Απαραίτητο όπως τονίζουν μηχανικοί και εργολάβοι, είναι να τακτοποιηθεί το τοπικό ρυμοτομικό της περιοχής μεταξύ Αβδήρων και Μυρωδάτου ώστε να μπορούν να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την έκδοση νόμιμων αδειών όσων επιθυμούν να επενδύσουν στην περιοχή.
Καλά τα κεφάλαια που όλοι επιθυμούμε να τονώσουν την τοπική οικονομία, καλοί και οι οικονομικά ισχυροί βούλγαροι που μας έρχονται για τη θάλασσα που διαθέτουμε, αλλά μήπως ήρθε ο καιρός κι εμείς ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να λύσουμε χρονίζοντα ζητήματα που όλοι γνωρίζουν και κανείς δεν αποφασίζει να δράσει για να ξεκαθαρίσουν καταστάσεις;
Αν κοινός στόχος είναι η ανάπτυξη του νομού και το θερμό καλωσόρισμα των γειτόνων ευρωπαίων επενδυτών κι όχι η αποσπασματική και ορισμένου χρόνου συνεργασία, επιβάλλεται άμεσα να προετοιμαστούμε κατάλληλα τόσο από πλευράς κράτους όσο και τοπικών υπηρεσιών που κάποια στιγμή θα πρέπει να λειτουργήσουν βάσει νόμων και κανόνων παύοντας να εθελοτυφλούν στα οφθαλμοφανή και γνωστά τοις πάση.
Οι ευκαιρίες που δίνονται είναι πολλές και μπορούμε ν΄ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον, αρκεί να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε προσεκτικά την διαφαινόμενη συνεργασία που πολλαπλά οφέλη εγκυμονεί.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μεγάλες οι προκλήσεις του ‘επιχειρείν’

Την καθιερωμένη _…