Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Ραγδαία η εξάπλωση στις ανεπτυγμένες χώρες

Ραγδαία η εξάπλωση στις ανεπτυγμένες χώρες

0

Πραγματοποιήθηκε με σημαντική επιτυχία, σε αίθουσα του ξενοδοχείου “Νατάσα”, στις 26 και 27/09/2008, ενημερωτική διημερίδα για την νόσο Αλτσχάιμερ αλλά και την άνοια γενικότερα από την “Ελληνική Εταιρεία νόσου Αλτσχάιμερ και συναφών διαταραχών” Ν. Ξάνθης, με αφορμή την συμπλήρωση 10 ετών από την ίδρυση του συλλόγου, ο οποίος αποτελεί και ιδρυτικό μέλος της αντίστοιχης πανελλήνιας ομοσπονδίας, στα πλαίσια και των εκδηλώσεων που έγιναν σε όλη την χώρα για την 21/9 που έχει κηρυχθεί ως Παγκόσμια Μέρα για την Νόσο Αλτσχάιμερ, από την Πανευρωπαϊκή Εταιρία για την Νόσο.
Η διημερίδα, που την πρώτη ημέρα ήταν ανοικτή για το κοινό της πόλης μας και την δεύτερη επικεντρώθηκε στην ενημέρωση του ιατρικού προσωπικού αλλά και των φροντιστών των ασθενών της Ξάνθης, επικεντρώθηκε στην πληροφόρηση τόσο του ευρύτερου κοινού για την νόσο όσο και στην κινητοποίηση των τοπικών και πολιτικών αρχών και την ευαισθητοποίησή τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τόσο των ασθενών, όσο και, κυρίως, στην υποστήριξη των φροντιστών τους.
Αρωγός αυτών των ανθρώπων, όσο και των οικείων τους για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων άνοιας έρχεται και ο σύλλογος Ν. Ξάνθης τόσο με εξειδικευμένα σεμινάρια ψυχολογικής υποστήριξης των φροντιστών ατόμων που πάσχουν από την νόσο, όσο και με προληπτικά τεστ για την ανίχνευση της νόσου στον γενικότερο πληθυσμό των ηλικιωμένων της περιοχής μας, σε συνεργασία με άλλους φορείς και οργανώσεις της περιοχής μας, όπως το ΚΑΠΗ Ν. Ξάνθης και το πρόγραμμα παροχής βοήθειας στο σπίτι. Επίσης συντονισμένες παρεμβάσεις και σε εθνικό επίπεδο γίνονται και από την πανελλήνια ομοσπονδία των συλλόγων για την προώθηση της ενημέρωσης των πολιτών για την νόσο αλλά και για την αντιμετώπιση πρακτικών προβλημάτων που συνδέονται με την αντιμετώπιση της νόσου, όπως η συνταγογράφηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων από όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία χωρίς συμμετοχή των ασθενών στις δαπάνες αλλά και η ψυχολογική υποστήριξη των οικογενειών αλλά και των φροντιστών των ασθενών που υφίστανται και την μεγαλύτερη ψυχολογική, ηθική αλλά και οικονομική πίεση από την φροντίδα τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι παρ’ όλη την ραγδαία εξάπλωση της νόσου και στην χώρα μας δεν υπάρχουν ακόμη συντονισμένες προσπάθειες αντιμετώπισής της από κρατικούς φορείς, ξεκινώντας ακόμη και από την καταγραφή του αριθμού των κρουσμάτων της, των οποίων ο ακριβής αριθμός παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστος.
Όπως μας ενημέρωσαν τόσο η κα Μιχαηλίδου, πρόεδρος του συλλόγου για τον Ν. Ξάνθης, όσο και η κα Αργυριάδου, αντιπρόεδρος του συλλόγου αλλά και πρόεδρος της επιστημονικής του επιτροπής ως διδάκτωρ γενική παθολόγος και διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Χρυσούπολης, η εξάπλωση της νόσου στις ανεπτυγμένες χώρες είναι ραγδαία και οφείλεται σε σειρά παραγόντων, τόσο βιολογικών, όπως π.χ. αγγειακά προβλήματα, όσο και ψυχοσωματικών, όπως π.χ. τα αυξημένα κρούσματα κατάθλιψης και απομόνωσης των ατόμων της τρίτης ηλικίας , που επιδεινώνουν όλες τις μορφές άνοιας, μία από τις οποίες είναι και η νόσος Αλτσχάιμερ. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι η σημαντική αύξηση του μέσου όρου ζωής λειτουργεί επιβαρυντικά μιας και είναι μια από τις νόσους οι οποίες κατ’ εξοχήν συνδέονται με το γήρας. Δεδομένου μάλιστα ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα αποφασιστικής παρέμβασης για την θεραπεία της νόσου, τόσο φαρμακευτικά όσο και ψυχοθεραπευτικά, έχει μεγάλη σημασία η παρατήρηση των πρώτων συμπτωμάτων της νόσου και η αποτροπή της εξέλιξής της, κάτι που μπορεί να γίνει τόσο από το ιατρικό προσωπικό όσο και από τους ίδιους τους οικείους των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας, με απλές μεθόδους, χωρίς την χρησιμοποίηση ακριβών διαγνωστικών εξετάσεων.

Γ.Σ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μεγάλες οι προκλήσεις του ‘επιχειρείν’

Την καθιερωμένη _…