Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Μεγάλες οι προκλήσεις του ‘επιχειρείν’

Μεγάλες οι προκλήσεις του ‘επιχειρείν’

0

Την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας πραγματοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ξάνθης σε μια επιτυχημένη εκδήλωση απ’ την οποία εστάλησαν πολλά και σημαντικά μηνύματα για την πορεία και το μέλλον του ‘επιχειρείν’ στο Νομό Ξάνθης.
Στην αίθουσα ‘Ξενία’ του ξενοδοχείο ‘Ελισσώ’ πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008. Την εκδήλωση τίμησαν ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Κοντός, ο βουλευτής Ξάνθης Π. Σγουρίδης, ο Γ. Γραμματέας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης Δ. Σταμάτης, ο Νομάρχης Ξάνθης Γ. Παυλίδης, οι Δήμαρχοι Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης και Βιστονίδας Ν. Ζλάτκος, Αντινομάρχες και Αντιδήμαρχοι, οι αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές του νομού, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ροδόπης Β. Λιούρτας, ο Πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ Ν. Παππάς, Πρόεδροι φορέων και Σωματείων, δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης του Δήμου Ξάνθης, επιχειρηματίες και επαγγελματίες μέλη του ΕΒΕ καθώς και σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου.
Π. Ανδρικόπουλος: «πρέπει να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες»
Μετά την ευλογία της εκδήλωσης απ’ τον Μητροπολίτη, στο βήμα ανέβηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Π. Ανδρικόπουλος ο οποίος έκανε μια περιληπτική ενημέρωση για τις δράσεις του το περασμένο έτος αναφερόμενος τόσο στις προτάσεις που έγιναν όσο και στις συμμετοχές σε εκθέσεις και συνέδρια εντός κι εκτός Ελλάδος. Ο κ. Ανδρικόπουλος αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια στον Ξανθιώτη Υπουργό Α. Κοντό τονίζοντας την στήριξή του στις δράσεις και τις προτάσεις του Επιμελητηρίου όπως επίσης και σε όσους φορείς συνεργάζονται με το ΕΒΕ. Την διατήρηση των κινήτρων που ισχύουν στην περιοχή όπως και την προοπτική ανάπτυξης του νομού τόνισε ο κ. Ανδρικόπουλος ενώ αναφερόμενος στον χρόνο που ξεκίνησε είπε ότι στόχος είναι η κατάθεση ιδεών και προτάσεων για την χρήση και ανάπτυξη των δυνατοτήτων του νομού όπως ο θεματικός τουρισμός, τα γεωθερμικά πεδία και άλλα. Κλείνοντας ο Πρόεδρος του ΕΒΕ ευχήθηκε να είναι μια δημιουργική χρονιά για όλους τονίζοντας ότι πρέπει να συμβάλλουν όλοι σ’ αυτό αλλά και ότι το ΕΒΕ Ξάνθης είναι έτοιμο για να δεχθεί την πρόκληση του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης που βρίσκεται μπροστά.
Α. Κοντός: «νέο επιχειρηματικό λόμπυ στην Ξάνθη»
Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Κοντός τόνισε ότι: «κάθε χρόνο αυτή η εκδήλωση είναι κορυφαία γιατί ερχόμαστε σ’ επαφή με τους επιχειρηματίες του νομού και μπορούμε ν΄’ αναπτύξουμε το όραμά μας για τον τόπο. Ο τόπος βαδίζει σ’ έναν δρόμο ανάπτυξης και τρέξαμε μαζί για ό,τι χρειαστήκατε. Καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια για την ανάπτυξη του ‘επιχειρείν’ και το 2007 δόθηκαν 10% επιπλέον επιδοτήσεις από άλλα χρόνια όπως και στον αγροτικό τομέα». Όπως ανέφερε ο κ. Κοντός: «υπάρχουν προβλήματα στην μεταποίηση αλλά πολλοί νέοι επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται δημιουργώντας ένα νέο λόμπυ ξανθιωτών επιχειρηματιών που επενδύουν στον τόπο και αναπτύσσονται. Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες τους και θα είμαστε δίπλα τους».
Στη συνέχεια ο Υπουργός αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα όπως το αρδευτικό και ο κάθετος άξονας που προγραμματίζονται στο νομό καθώς και στα συνεταιριστικά και τη βούληση της κυβέρνησης να πάρει γενναίες αποφάσεις προς την κατεύθυνση της προοπτικής λειτουργίας τους. Κλείνοντας ο κ. Κοντός τόνισε ότι: «η κυβέρνηση είναι στο πλευρό σας. Η υγιής επιχειρηματική δραστηριότητα είναι ο πιο υγιής τρόπος ανάπτυξης του τόπου».
Κοινοί στόχοι και ανάπτυξη
Στον χαιρετισμό του ο Γ. Γραμματέας της Περιφέρειας Δ. Σταμάτης ανέφερε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι το θετικό ισοζύγιο κάθε χρόνο ενώ με τη λύση θεμάτων που έφερναν δυσχέρειες στην πορεία όπως η αποχή των μηχανικών, διευκολύνονται οι επιχειρηματίες. Στους νέους ορίζοντες που διανοίγονται αναφέρθηκε στη συνέχεια ο κ. Σταμάτης με τις ενεργειακές πηγές και τόνισε την αναγκαιότητα κοινής στόχευσης για την όσο το δυνατόν καλύτερη και μεγαλύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων απ’ το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης που απευθύνεται κατά το μεγαλύτερο κομμάτι του στην περιφέρεια. Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης είπε ότι επιβάλλεται να αρθούν οι αμαρτίες του παρελθόντος και να μείνει πίσω η εποχή που κάποιοι θεώρησαν ότι η περιοχή ήταν Ελ Ντοράντο και σήμερα μετράμε κουφάρια.
Την αναγκαία εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές χώρες τόνισε στον χαιρετισμό του ο βουλευτής Ξάνθης Π. Σγουρίδης ενώ για να έρθουν οι αναγκαίες για την ανάπτυξη της περιοχής επενδύσεις, απαραίτητο είναι να υπάρχουν σταθεροί όροι σε βάθος χρόνου. Το όραμα της περιοχής όπως ανέφερε ο κ. Σγουρίδης πρέπει να είναι το άνοιγμα προς τα Βαλκάνια για την ανάπτυξη του τουρισμού.
Στην ανάπτυξη που παρουσιάζει ο Νομός Ξάνθης αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Νομάρχης Γ. Παυλίδης και στην σταθερά ανοδική πορεία της οικονομίας του τόπου, αφού ευχαρίστησε όσους συμμετέχουν στο ΕΒΕ. Αναφερόμενος στην αύξηση του πληθυσμού του νομού κατά 8-10% που κυρίως οφείλεται σε μετακίνηση, τόνισε ότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι το ισχυρότερο κεφάλαιο και πρέπει να στοχεύουμε στην κοινωνική συνοχή και όλοι να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Δημιουργία κινήτρων, πολιτικές αποφάσεις και άνοδος δεικτών
Στους χαιρετισμούς τους στην εκδήλωση οι Πρόεδροι φορέων επικεντρώθηκαν κυρίως στην ανάγκη δημιουργίας κινήτρων αλλά και στις προσπάθειες και ελπίδες των επιχειρηματιών του νομού για καλύτερες μέρες. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών και Βιομηχάνων Ξάνθης Β. Σκαρλάτος αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας κινήτρων που να λειτουργήσουν στην περιοχή αφού τόνισε την παύση πολλών επιχειρήσεων ενώ τόνισε και την ανάγκη λήψης πολιτικών αποφάσεων για την ενίσχυση του ‘επιχειρείν’ στο νομό.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ξάνθης είπε χαρακτηριστικά ότι: «το τρένο της οικονομίας του νομού είναι καρβουνιάρης ενώ θα έπρεπε να είναι ηλεκτρονικό τρένο» και ανέφερε ότι βαριά βιομηχανία για την Ξάνθη αποτελεί η συγκράτηση των επισκεπτών του σαββατοκύριακου.
Καμιά χαμένη θέση εργασίας στο νομό ζήτησε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης από βήματος τονίζοντας την μεγάλη ανεργία που παρουσιάζεται στο νομό.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ανταλλαγές, ειλημμένη απόφαση!

Ενώπιον της εισα^…