Τραπέζι Πρωτοχρονιάς…

0

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κατά μέγα μέρος είναι συνυφασμένες όπως και κάθε γιορτή με ένα γερό φαγοπότι! Πρόκειται για τυπικό νεοελληνικό έθος που ανάγεται ίσως στις προγονικές συμποσιακές μας καταβολές. Και να μια τυπική πρωτοχρονιάτικη εικόνα αν δεν επιλέξετε το πρωτοχρονιάτικο μενού κάποιου ρεβεγιόν σε εστιατόριο ή ξενοδοχείου – συνήθεια που τείνει να επικρατήσει και αποτελεί δείγμα της παρέκκλισης μας από τον παραδοσιακό τρόπο εορτασμού της Πρωτοχρονιάς που οφείλεται εν πολλοίς στην αλλαγή του τρόπου ζωής μας, που όλο τα θέλει ετοιμοπαράδοτα και προπαντός ακοπίαστα.
Όταν επιμένεις παραδοσιακά…
Ειδυλλιακή οικογενειακή ατμόσφαιρα…η ζεστασιά του σπιτικού …οι μυρουδιές των φαγητών …το λευκό τραπεζομάντιλο …το φως των κεριών και όλη η οικογένεια συγγενείς ή φίλοι, συγκεντρωμένοι γύρω απ’ το τραπέζι με το γιορτινό τους χαμόγελο…να δοκιμάζουν τις πρωτοχρονιάτικες λιχουδιές της οικοδέσποινας που επιμένει στον παραδοσιακό της ρόλο…κάτι που να θυμίζει Λωξάνδρα μέρες που είναι και για το καλό του χρόνου, βρέχοντάς τες με άφθονο κρασί!
Τι θα βρείτε σ’ ένα τυπικό Ξανθιώτικο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι;
Το πατροπαράδοτο χοιρινό…και τους λαχανοντολμάδες! Είναι γεγονός ότι οι Ξανθιώτες στην πλειοψηφία τους ιδιαίτερα την Πρωτοχρονιά – σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους στην αγορά – προτιμούν το χοιρινό. Μια γευστική συνήθεια που προέρχεται από αλλοτινά Χριστούγεννα, αφού παλιότερα κάθε οικογένεια έτρεφε ένα γουρουνάκι, ιδιαίτερα στα χωριά, το οποίο…αξιοποιούνταν αυτές τις μέρες! Η κάθε νοικοκυρά μπορεί να το μαγειρέψει με πολλούς τρόπους: Από την απλή και γευστικότατη «τηγανιά» έως την πιο εκλεπτυσμένη γεύση αλλά διόλου μη χοληστερινούχα του «Χοιρινού με τυριά» Και μιας και σας ανοίξαμε την όρεξη ιδού μια Πρωτοχρονιάτικη συνταγή για τις νοικοκυρές που θέλουν να ξεφύγουν κατά τι από τα στερεότυπα και να προσφέρουν ένα ιδιαίτερο έδεσμα, εντυπωσιάζοντας τους καλεσμένους τους.
Χοιρινό με πιπεριές στη γάστρα
Υλικά
2 κιλά χοιρινό
½ κούπα ελαιόλαδο
2-3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
2 μεγάλα κρεμμύδια
12 λιαστές ντομάτες
2 πράσινες πιπεριές
2 μανιτάρια φρέσκα (προαιρετικά)
λίγο μαϊντανό
αλάτι – πιπέρι
μπαχάρι σε κόκκους
Εκτέλεση
Βράζουμε το χοιρινό για 10 λεπτά στην κατσαρόλα και πετάμε το νερό. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, βγάζουμε τους σπόρους και τις κόβουμε σε κύβους. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φέτες. Κόβουμε σε ροδέλες τις πιπεριές και τα μανιτάρια σε φέτες.
Τοποθετούμε το κρέας και όλα τα παραπάνω υλικά στη γάστρα ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, τις λιαστές ντομάτες και το μπαχάρι. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό (περίπου ½ τις κούπας) και περιχύνουμε όλα τα υλικά με το λάδι. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 180 με 200 βαθμούς περίπου για 2 ώρες. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ή να το ψήσουμε λίγο παραπάνω. Τέλος περίπου 10 λεπτά πριν τελειώσει το ψήσιμο ρίχνουμε το μαϊντανό.
Σερβίρουμε με τηγανιτές πατάτες ή πατάτες φούρνου, πιλάφι ή ζυμαρικά.
Συμβουλή: Πρέπει να έχουμε κατά νου: «Παν μέτρον άριστον» και καλού κακού ας εφοδιαστούμε με σόδες…
Καλή Πρωτοχρονιά!!!
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διεθνές βραβείο από τη Ρώμη για την Ξάνθη

Με 27 θέματα στην ημ…