«Κόπηκε» το βαμβάκι…

0

Τέλος εποχής για το βαμβάκι, τόσο κυριολεκτικά καθώς έχει παραδοθεί από τους βαμβακοπαραγωγούς η φετινή σοδειά όσο και μεταφορικά αφού η παραγωγή τόσο πανελλαδικά όσο και στον νομό μας είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι αφού ισχύει η εφαρμογή της μερικής αποσύνδεσης (65% – 35%) σε αντίθεση με τις τιμές που λειτουργούν αντιστρόφως ανάλογα και οι οποίες είναι αισθητά αυξημένες. Ήτοι: 41 λεπτά το κιλό από 30 λεπτά που ήταν πέρυσι, όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης κ. Χατζηελευθεριάδης. Όμως εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρότι τέλειωσε η σαιζόν για το βαμβάκι και ότι ήταν να παραδοθεί παραδόθηκε είτε στο εκκοκκιστήριο της ΕΑΣ είτε σε εμπόρους, υπάρχουν πολλές εκτάσεις με βαμβάκι στον νομό που δεν έχουν αλωνιστεί και αυτό μια απλή βόλτα το επιβεβαιώνει.
Μειωμένη η παραγωγή – Αυξημένες οι τιμές
Όλα έχουν την εξήγησή τους και η άκρη του νήματος …του βαμβακιού βρίσκεται ακριβώς στην νέα πολιτική που εφαρμόζεται για το βαμβάκι από την Ε.Ε. και αποσκοπεί στην μείωση της παραγωγής καθώς θεωρείται μια κορεσμένη καλλιέργεια.
Έτσι όπως μας πληροφορεί ο κ. Χατζηελευθεριάδης ο βαμβακοπαραγωγός με την μερική αποσύνδεση που ισχύει αν μεν καλλιεργήσει συνδεμένα παίρνει 150 ευρώ ανά στρέμμα ενώ αν δεν καλλιεργήσει 100 ευρώ το στρέμμα.
Οι περισσότεροι λοιπόν καλλιεργούν κάποια στέμματα παραδίδουν κάποιες ποσότητες όσο για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους. Παράλληλα επειδή η καλλιέργεια του βαμβακιού και η ποιότητά του είναι συνάρτηση μιας σειράς δαπανών όπως ποτίσματα ραντίσματα αλώνισμα κ.λ.π. οι βαμβακολλιεργητές κάνουν τους υπολογισμούς τους και διαπιστώνουν ότι είναι ασύμφορη η καλλιέργεια και για το λόγο αυτό παραδίδουν κάποιες ποσότητες και οι υπόλοιπες μένουν στα χωράφια.
Σε αντίθεση όμως με το βαμβάκι…εμπορική άνθηση έχει ο βαμβακόσπορος ο οποίος κάνει και τη διαφορά καθώς χρησιμοποιείται στην πτηνοτροφία ως ζωοτροφή. Και αυτό εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής δημητριακών και της ανόδου της τιμής των ζωοτροφών.
Οι υπόλοιπες καλλιέργειες
Αναφορικά με τις υπόλοιπες καλλιέργειες στον νομό μας τα δημητριακά και τα καλαμπόκια κρατούν την πρωτοκαθεδρία καθώς οι τιμές τους φέτος ήταν σημαντικά αυξημένες ενώ και οι άλλες καλλιέργειες κερδίζουν ολοένα έδαφος. Για παράδειγμα η καλλιέργεια σπαραγγιών η οποία διπλασιάστηκε ενώ έχουν καλλιεργηθεί 700 στρέμματα ρόδια.
Ιδιαίτερη περίπτωση για την περιοχή μας αποτελεί η καλλιέργεια του καπνού. Η ΕΑΣ σε συνεργασία με την Ομάδα Καπνοπαραγωγών υλοποιεί πρόγραμμα Ολοκληρωμένης διαχείρισης καπνού, στοχεύοντας στην ποιοτική καλλιέργεια χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό βέβαια ισχύει για την πεδινή περιοχή γιατί στην ορεινή περιοχή ο καπνός είναι μονοκαλλιέργεια και χρήζει άλλης αντιμετώπισης.
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πύλη στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση

Με σύνθημα «στόχο …