Λύσεις φέρνουν οι διεκδικήσεις

0

Τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ήταν η αιτία για τη δημιουργία του Σωματείου που συστάθηκε και εντάχθηκε στην ΟΕΒΕ Ξάνθης, αποφέροντας ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στη διεκδίκηση της μείωσης του χρόνου έκδοσης των αδειών εργασίας των εργαζομένων.
Το γνωστό και επανειλημμένως αποδεδειγμένο ‘η ισχύς εν τη ενώσει’ αποδεικνύεται ακόμη μια φορά με τη δημιουργία του νέου Σωματείου των Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Ν. Ξάνθης που πρόσφατα εντάχθηκε στην Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ν. Ξάνθης.
Κοινές διεκδικήσεις έφεραν τη δημιουργία του Σωματείου
Μέχρι την πρώτη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών, το Σωματείο λειτουργεί με προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου Πρόεδρος είναι ο Δ. Πασαλής. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Πασαλής: «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως ιδιοκτήτες καφέ- μπαρ είναι τα ίδια για όλους και πολλά απ’ αυτά, πολύ σημαντικά, χρονίζουν και δε βλέπουμε να δίνονται λύσεις. Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που μας οδήγησε στη σύσταση του Σωματείου αφού αυτά που μας ενώνουν τελικά είναι περισσότερα απ’ αυτά που μας χωρίζουν».
Όπως συνέχισε ο κ. Πασαλής, στο παρελθόν ο κάθε ιδιοκτήτης προσπαθούσε μόνος του να βρει λύσεις φτάνοντας πολλές φορές στο σημείο να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης επιτήδειων για σημαντικά ζητήματα που αφορούσαν στη λειτουργία των καταστημάτων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «άλλοι αποφάσιζαν για μας χωρίς εμάς και τα αποτελέσματα τις περισσότερες φορές ήταν δυσάρεστα. Κάποιες προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν υπονομεύθηκαν κι έγιναν προσπάθειες να καπελωθούν με αποτέλεσμα να μην αποδώσουν. Δεν παρακαλάμε αλλά διεκδικούμε. Είμαστε μέλη της τοπικής κοινωνίας, συμμετέχουμε σε όλα και πληρώνουμε κι εμείς φόρους όπως όλοι».
Αυτή τη στιγμή στη δύναμη του Σωματείου ανήκουν ιδιοκτήτες 33 καταστημάτων εντός της πόλης της Ξάνθης ενώ έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να συμμετέχουν στη συνέλευση όλοι σχεδόν οι καταστηματάρχες του νομού.
Απίστευτη γραφειοκρατία και πρόστιμα
Ένα απ’ τα πάγια προβλήματα του κλάδου αφορά στην έκδοση αδειών για τους εργαζόμενους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έκδοση των βιβλιαρίων υγείας καθυστερούσαν με αποτέλεσμα επί σειρά μηνών, έως και τρεις όπως συνέβαινε τελευταία, οι εργαζόμενοι να μην διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα και να επιβάλλονται πρόστιμα στους ιδιοκτήτες, με διοικητικές ποινές. Στην προσπάθειά τους να δώσουν λύση στο θέμα, ο προσωρινός Πρόεδρος του Σωματείου με τον Πρόεδρο της ΟΕΒΕ, επισκέφθηκαν τον Νομάρχη Γ. Παυλίδη, τον Αστυνομικό Διευθυντή Ξάνθης, τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης και είχαν επαφή με τον Υπουργό Α. Κοντό, διεκδικώντας τη συντόμευση του χρόνου που διαρκούν οι διαδικασίες αλλά και την κατανόηση των ελεγκτικών οργάνων για την αποφυγή των άδικων προστίμων και ποινές.
Η προσπάθεια απέφερε καρπούς αφού όπως μας δήλωσε ο κ. Πασαλής: «τώρα σε δυο μέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία. Βέβαια είμαστε επιφυλακτικοί για τη συνέχεια αλλά έχουμε κανονίσει να βρεθούμε και με τον Περιφερειακό Διοικητή Αστυνομίας για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε και πάλι τα ίδια προβλήματα στο μέλλον». Στην διεκδίκηση από κοινού αλλά και στην πολιτική βούληση των πολιτικών που αποτάθηκαν αποδίδουν τη λύση του θέματος οι ιδιοκτήτες, ενός θέματος που είναι ζωτικής σημασίας για τον κλάδο αφού όπως μας λέει ο κ. Πασαλής: «τρία γραψίματα για τέτοιες παραβάσεις ισοδυναμούν με κλείσιμο του καταστήματος».
Μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι κι αυτό της άδειας μουσικών οργάνων που όπως μας ενημέρωσε ο προσωρινός Πρόεδρος βρίσκεται σε καλό δρόμο για την ανεύρεση λύσης μετά τη συνάντηση που είχε το Σωματείο με τον Δήμαρχο Ξάνθης.
Κλείνοντας ο κ. Πασαλής τόνισε: «πλέον θα δρούμε ως ομάδα και θα διεκδικούμε για όλους, προστατεύοντας τα μέλη μας».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μεγάλες οι προκλήσεις του ‘επιχειρείν’

Την καθιερωμένη _…