Το «τέλμα» του εργατικού κινήματος

0

Έξω απ’ τα δόντια τα λένε στο «Ε» τρεις πρώην πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης! Ο κ. Σωτήρης Στολίδης διατελέσας πρόεδρος από το 1986 – 2000, ο κ. Ανέστης Καλλιγάς από το 2001 – 2004 και ο κ. Νίκος Παπαβασιλείου στη συνέχεια και μέχρι το 2006, όλοι από την παράταξη της ΠΑΣΚΕ, σέρνουν τα εξ’ αμάξης στην νυν συνδιοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης – ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ – υπό την προεδρία του κ. Σπύρου Παπαχρήστου επιρρίπτοντάς της ευθύνες, όσο και στον ίδιο, για την εργασιακή εικόνα του νομού, την οποία περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα: Αποβιομηχάνιση – ανεργία – παρακμή – οικονομική κατηφόρα! Της καταλογίζουν «φίμωση», «ύπνωση», «τέλμα» «ενδοτικότητα», προκειμένου να μην διαταραχθούν κομματικές ισορροπίες και ότι το Εργατικό κέντρο λειτουργεί ως «γαλάζιο» κομματικό παραμάγαζο με τις ευλογίες της ΠΑΣΚΕ, την οποία τόσο ο κ. Στολίδης όσο και ο κ. Καλλιγάς υποστηρίζουν ότι πρέπει να πάψει να νομιμοποιεί με τη στάση της αυτή τη λειτουργία πού κάθε άλλο παρά συνδικαλιστική είναι, να αποχωρήσει πάραυτα από τη διοίκηση και να αρθρώσει το δικό της συνδικαλιστικό λόγο. Θεωρούν υπεύθυνη τη νυν διοίκηση για αποδυνάμωση του εργατικού κινήματος στο νομό για χλιαρή αντίδραση στο θέμα των συνεταιριστικών, ενώ δεν λείπουν και καταγγελίες επί προσωπικού που αφορούν την «παράδοση» της διοίκησης στα χέρια της ΔΑΚΕ.
Καλλιγάς: Το κατέλαβαν με στόχο να το φιμώσουν
Ιδιαίτερα «αποκαλυπτικός» και δεικτικός ο κ. Ανέστης Καλλιγάς καταγγέλλει αρχικά όσο αφορά την «κατάληψη» του ΕΚΞ από την ΔΑΚΕ: «Το εργατικό κέντρο καταλήφθηκε με στόχο να φιμωθεί απ’ αυτούς που το κατέλαβαν (ΔΑΚΕ) και παραδόθηκε από κάποιους που το παρέδωσαν και συγκεκριμένες πρακτικές το αποδεικνύουν…» και επεξηγώντας «βάλλει» άμεσα την διοίκηση Παπαβασιλείου: «Ψήφισαν αντιπρόσωποι που δεν ήταν ταμειακά τακτοποιημένοι. Στο συνέδριο του ΕΚΞ η ίδια η διοίκηση ομολόγησε ότι παρουσίασε ένα πλασματικό ταμείο απ’ όπου λείπουν συνδρομές σωματείων».
Αναφορικά με τη συνδιοίκηση ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ τονίζει: ««Εγώ έχω αντίθετη άποψη σχετικά με την συνδιοίκηση της ΠΑΣΚΕ. Πιστεύω ότι η παράταξη θα’ πρεπε να μείνει μακριά απ’ αυτόν τον γαλαζοπράσινο αχταρμά και να αρθρώσει το δικό της συνδικαλιστικό λόγο…αν έχει βέβαια. Αν δεν έχει ας προσχωρήσει στη Ν.Δ.!».
Και συνεχίζει ο κ. Καλλιγάς: «Υπάρχει φίμωση του εργατικού κινήματος από ανθρώπους του Αλέκου Κοντού ο οποίος έκανε τα αδύνατα δυνατά ώστε να καταληφθεί το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης. Η κατάσταση στο νομό είναι τραγική, έχουμε απολύσεις επί απολύσεων , βλέπουμε την πορεία που πήραν τα συνεταιριστικά με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης ώστε να μην υπάρχει ενιαίο μέτωπο. Εμείς παλέψαμε σαν διοίκηση. Πήγαμε στην Αθήνα τον Οκτώβρη του 2003 και αποκλείσαμε το κέντρο της Αθήνας. Δεν λειτουργήσαμε ως μακρύ χέρι του ΠΑΣΟΚ παρόλο που η ΠΑΣΚΕ ήταν διοίκηση, όταν άλλοι για τα συνεταιριστικά έκαναν 3ωρη στάση εργασίας! Αυτή η καραμέλα του κ. Παπαχρήστου: «για όλα φταίει η παγκοσμιοποίηση» και «για τον αναπτυξιακό νόμο» δεν συμβάλει σε τίποτε. Ο ίδιος δήλωνε ότι είχε τον κ. Κοντό διευθυντή και προφανώς τον έχει ακόμη και δεν μπορεί να τα επικαλείται αυτά! Όλοι πρέπει να παλέψουμε απέναντι στην παγκοσμιοποίηση
Να ξέρει ο κ. Παπαχρήστου ότι τον αναπτυξιακό νόμο τον τελευταίο που έχει αποσυνδέσει τις θέσεις εργασίας από την επιδότηση τον ψήφισε η κυβέρνηση την οποία με σθένος στηρίζει και μια άλλη απόδειξη επ’ αυτού είναι η προ λίγων ημερών ανακοίνωσή του ότι θα καταγγείλει τη λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας και αντί για καταγγελία στο έγγραφο που έκανε το μόνο που ζητά είναι κάλυψη των κενών θέσεων. Τόση είναι η ενδοτικότητα του νυν προέδρου…»!
Στολίδης: «Η εργασιακή εικόνα του νομού είναι σε απόλυτο τέλμα! Είναι τεράστιες οι ευθύνες της διοίκησης»
Χειμαρρώδεις και οξύς και ο λόγος του κ. Στολίδη επιρρίπτει ευθύνες τόσο στην ηγεσία του εργατικού κέντρου όσο και σε πολιτειακούς και κοινωνικούς φορείς: «Η εργασιακή εικόνα του νομού είναι σε απόλυτο τέλμα! Είναι τεράστιες οι ευθύνες της διοίκησης. Δεν έχουν καν όραμα δεν έχουν ούτε προβληματιστεί για το ποιες είναι οι ευθύνες στους απέναντι στο εργατικό κίνημα της περιοχής. Ο νομός μας ήταν πρώτος σε ανοικοδόμηση για μια 7ετία.Έχουν γίνει τρεις οικισμοί από μας. Ούτε προμελέτη έχουν κάνει τώρα! Καμιά πρόταση για εργατικά δάνεια! Πάνω από 15.000 είχαν δοθεί τότε στην περιοχής μας. Η ανεργία θερίζει, 3 βιομηχανίες έχουν μείνει και κάποιες οικογενειακές βιοτεχνίες στο νομό. Το εργατικό κίνημα έπρεπε να οργανώσει την κοινωνία, να περιφρουρήσει τουλάχιστον αυτό που είχαμε. Δεν υπάρχει τίποτε που να στηρίξει σήμερα επιχειρηματική δράση στην περιοχή μας. Έχουν χαθεί τα κίνητρα . Και δεν είναι μόνο ευθύνη του εργατικού κινήματος αλλά και άλλων κοινωνικών και πολιτικών φορέων. Έχουν οδηγήσει το νομό σε τέλμα. Τι έλεγε ο σημερινός νομάρχης προεκλογικά για την επένδυση του Αιγύπτιου; Πού είναι ; Καμιά επένδυση δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια! Το εργατικό κίνημα είναι σε ύπνωση! Ούτε στις ανακοινώσεις δεν έρχονται σε σύγκρουση πόσο μάλλον να οργανώσουν μια κινητοποίηση. Το εργατικό κίνημα θέλει μπροστάρηδες. Εμείς ξεκινήσαμε 10 και φτιάξαμε κίνημα στην περιοχή μας και ότι κερδίσαμε τα κερδίσαμε με μάχες και αγώνες. Δε πάει άλλο η κατάσταση! Φέρουν όλοι την ευθύνη και κυρίως αυτοί που ήταν οι άνθρωποι του Μπαλτατζή και διέλυσαν το συνεταιριστικό κίνημα στο νομό.
Πρέπει να ανασκουμπωθούμε όλοι για να σταματήσει κατηφόρα στο νομό.
Πιστεύω ότι η ΠΑΣΚΕ πρέπει να σηκωθεί και να φύγει από τη συνδιοίκηση και ν’ ανοίξει μέτωπο με τη ΔΑΚΕ. Δεν έχει τίποτε κοινό με την πλειοψηφία της ΔΑΚΕ».
Αναφορικά δε με τις καταγγελίες Καλλιγά σημειώνει: «Μην ξεχνά ο κ. Καλλιγάς ότι επί θητείας του έγινε η συνδιοίκηση με αποστασία από την ΠΑΣΚΕ. Με δύο συνδικαλιστές διαχώρισε την θέση από την ΠΑΣΚΕ και έφτιαξε συνδιοίκηση με την ΔΑΚΕ».
Παπαβασιλείου: «Τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα να συνειδητοποιήσουν ότι είναι συνδικαλιστές και να λειτουργήσουν συνδικαλιστικά»
Πιο μετριοπαθής ο κ. Παπαβασιλείου συμφωνεί με τις διαπιστώσεις για την εργασιακή εικόνα του νομού την οποία χαρακτηρίζει «φθίνουσα» και απαντά στην καταγγελία Καλλιγά που τον αφορά: «Η εικόνα του νομού άρχισε να φθίνει την τελευταία 5ετία. Για όλα αυτά έχουν ευθύνη η πολιτεία αλλά οι τοπικοί παράγοντες. Το εργατικό κίνημα έχει και αναλαμπές έχει και υποβάθμιση στη λειτουργία του. Εξαρτάται ποιος είναι στο τιμόνι, πως εκπροσωπείται σε επίπεδο νομού τι εμπειρία έχουν τα στελέχη του. Από την πλευρά αυτή υπάρχει μια λειψανδρία. Υπάρχει ένα κενό απ’ αυτούς που αποχώρησαν. Επίσης στην κα&

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυστυχώς δεν εισακούσθημεν…

Παυλίδης: « Η Ξάνθη …