Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Η ελληνική κτηνοτροφία στο επίκεντρο

Η ελληνική κτηνοτροφία στο επίκεντρο

0

Στη σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που συμμετείχαν ο Υπουργός Α. Κοντός και εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων της χώρας, συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος καθώς και οι παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη βουλή.
Την Τρίτη 19 Αυγούστου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Α. Κοντός είχε συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή των Κτηνοτρόφων.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑ&Τ, Κ. Σκιαδάς και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Χ. Αυγουλάς.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τους Έλληνες κτηνοτρόφους.
Ο Υπουργός, κ. Κοντός ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους για την επικείμενη ψήφιση του Νομοσχεδίου για την κτηνοτροφία, μέσα από το οποίο επιλύονται προβλήματα που ταλάνιζαν χρόνια τους Έλληνες κτηνοτρόφους, ενώ παράλληλα εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω στήριξής τους με επιπλέον μέτρα.
Προτάσεις τροποποίησης του κτηνοτροφικού νομοσχεδίου
Όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Ξάνθης Α. Παπαδόπουλος που συμμετείχε στη σύσκεψη, το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο των Κτηνοτρόφων κατέθεσε στον Υπουργό τις παρατηρήσεις τους επί του νομοσχεδίου. Μεταξύ άλλων οι κτηνοτρόφοι ζητούν να γίνουν οι εξής αλλαγές:
– Στις επιτροπές σταυλισμού οι εκπρόσωποι της αρμόδιας Εφορίας Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και της Δασικής Υπηρεσίας να συμμετέχουν μόνο όποτε υπάρχουν θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα τους.
– Σωστά ορίζονται τα χρονικά όρια στην έκδοση των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων αλλά για την έκδοση αποφάσεων έγκρισης Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (παράγραφος 2) καθώς και των Περιβαλλοντικών Όρων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων αρμόδια να είναι μόνο η υπηρεσία Περιβάλλοντος της κάθε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
– Στους ασφαλιζόμενους κινδύνους να προστεθούν οι λοιμώδης αγαλαξία (παρμάρα) σε απώλεια ζώων και παραγωγής όπως επίσης και η απώλεια παραγωγής και το αυξημένο κόστος σε ζωοτροφές εξαιτίας της ξηρασίας. Σε διαφορετική περίπτωση (εξαίρεση παρμάρας) επιχορήγηση φαρμάκων και εμβολιασμού.
Επίσης προτείνεται η δημιουργία τμήματος Ζωικής Παραγωγής (ΕΛΓΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) με ανταποδοτική ισχύ των εισφορών των κτηνοτρόφων.
– Το Δ.Σ. να είναι ενδεκαμελές με β’ Αντιπρόεδρο συνδικαλιστικό εκπρόσωπο προερχόμενο από τον χώρο της κτηνοτροφίας.
Οι δυο εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αντικατασταθούν από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων ή δευτεροβάθμιων οργανώσεων των κτηνοτρόφων.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να αντικατασταθεί από εκπροσώπους της ΓΕΣΑΣΕ.
– Οι περιφερειακές θέσεις του ΕΛΟΓΑΚ να γίνουν 28 (ΠΕ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ) και 14 (ΠΕ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ειδικότητας Ζωικής Παραγωγής) με αντίστοιχη μείωση των άλλων ειδικοτήτων ώστε να υπάρχει η δυνατότητα τακτικού ελέγχου σε ημερήσια ή εβδομαδιαία βάση των γαλακτοβιομηχανιών με επιτόπιο έλεγχο του ισοζυγίου του γάλακτος.
– Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θεσμοθέτηση οικονομικών κινήτρων για την ίδρυση κτηνοτροφικών συνεταιρισμών και συνεταιριστικών τυροκομείων (π.χ. επιχορήγηση έως και 70%, πρόταξη ένταξης σε αναπτυξιακά προγράμματα κ.α.).
Τα αιτήματα των κτηνοτρόφων
Στην σύσκεψη επίσης κατατέθηκαν απ’ τους 25 Προέδρους των Συλλόγων της χώρας που απαρτίζουν τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας τα αιτήματα των κτηνοτρόφων όπως μας ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξάνθης.
Μεταξύ των αιτημάτων περιλαμβάνονται:
– Ενίσχυση 50 ευρώ για κάθε πρόβατο και γίδα ώστε να μειωθεί το κόστος αγοράς ζωοτροφών που έχει εκτιναχθεί στα ύψη.
– Πάγωμα χρεών κτηνοτρόφων προς τις Τράπεζες για 3 χρόνια άτοκα και ρύθμισή τους μετά, για 8-10 χρόνια.
– ‘Χτύπημα’ των ελληνοποιήσεων κρέατος και τυροκομικών με νέο σύστημα ελέγχου στα σφαγεία συνδεδεμένο με τα κεντρικά κτηνιατρεία κάθε νομού.
– Να τροποποιηθεί η διυπουργική απόφαση για την έκδοση αποδείξεων απ’ τις ζυγιστικές μηχανές ώστε να περιλαμβάνει όλη τη χώρα.
– Να ξεκινήσει ο έλεγχος των μικτών κλιμακίων και οι όποιες παραβάσεις προκύπτουν να τιμωρούνται επί τόπου ανέγκλητα όπως και ν’ ανακοινώνονται δημόσια.
– Να υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την σήμανση του βόειου κρέατος.
– Ενίσχυση των κτηνοτρόφων μέσω Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος βάσει του ισοζυγίου.
– Επιδότηση στα φάρμακα για την αντιμετώπιση κάποιων ασθενειών.
– Να αυξηθεί η επιστροφή ΦΠΑ στους κτηνοτρόφους όπως και στους βαμβακοπαραγωγούς και καπνοπαραγωγούς.
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Παπαδόπουλος, ως προς τα 50 ευρώ ενίσχυση ο Υπουργός ήταν αρνητικός ενώ για τα υπόλοιπα ανέφερε ότι θα εξετασθούν. Εκείνο στο οποίο συμφώνησαν όλοι είναι η αναγκαιότητα δημιουργίας Μητρώου Αγροτών που ζητήθηκε απ’ τους κτηνοτρόφους και ο κ. Κοντός τόνισε ότι πρέπει να τελειώνει το θέμα. Επίσης ο κ. Κοντός ανέφερε όπως μας μετέφερε ο κ. Παπαδόπουλος ότι θα καταργηθεί η απόδοση του 1 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο στάβλου όπως είχε πρόσφατα θεσμοθετηθεί.
Ειλικρινής συνεργασία προς όφελος της ελληνικής κτηνοτροφίας
Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός, σε δηλώσεις του, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Μετά τη συνάντηση που είχαμε με τους κτηνοτρόφους, είχαμε μια δεύτερη συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή των κτηνοτρόφων. Χθες ήταν ο Σύνδεσμος της Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ένας Σύνδεσμος που τώρα δημιουργήθηκε και κάναμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Το ίδιο έγινε και σήμερα…
… Θεωρώ, ότι υπάρχει κατανόηση από την πλευρά τους, έχουμε μία ειλικρινή συνεργασία και αυτή τη συνεργασία προτιθέμεθα να τη συνεχίσουμε προς όφελος και της ελληνικής κτηνοτροφίας, αλλά και γενικότερα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.
Θέλω, επίσης, να σας πω ότι υπήρξαν δυσκολίες, οι οποίες όμως σιγά-σιγά φαίνεται στον ορίζοντα ότι αρχίζουν και ξεπερνιούνται. Ήδη οι τιμές των ζωοτροφών εμφανίζουν υποχώρηση και παράλληλα παρατηρείται αύξηση στις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος. Εμείς, όταν υπήρξαν οι δυσκολίες, στηρίξαμε την κτηνοτροφία με πολύ γενναία μέτρα. Δόθηκαν 300 εκ. ευρώ ως άτοκο δάνειο, υπήρξε επιβάρυνση 50 εκ. ευρώ για το άτοκο αυτό δάνειο, ενώ η εξισωτική αποζημίωση πληρώθηκε 10 μήνες νωρίτερα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ειδική ενίσχυση, ύψους 150 εκατ. ευρώ που εισπράττουν οι κτηνοτρόφοι ορεινών περιοχών, ενώ στο παρελθόν η εξισωτική αποζημίωση πληρωνόταν 2,5 περίπου χρόν&

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πύλη στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση

Με σύνθημα «στόχο …