Δυστυχώς δεν εισακούσθημεν…

0

Παυλίδης: « Η Ξάνθη έχει ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική και ας το παραβλέπουν χωροταξικά»

Το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο που προσδιορίζει χωροταξικά κάθε νομό της χώρας ο οποίος με βάση τον χαρακτηρισμό του σ’ αυτό θα έχει και την ανάλογη προοπτική ανάπτυξης των υποδομών του με αντίστοιχη κατανομή πόρων από το ΕΣΠΑ, ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, μετά από μια περίοδο διαβούλευσης όπου όλες οι τοπικές κοινωνίες κλήθηκαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Όμως αν κρίνουμε από το τι τελικά «πέρασε» και τις τροποποιήσεις που έγιναν σε σχέση με το προσχέδιο ειδικότερα σ’ ότι αφορά το νομό μας θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι πολύ λίγο εισακούσθημεν, ενδεικτικό ότι πολύ λίγο ακούγονται οι φωνές των τοπικών κοινωνιών στο κέντρο!
Και προς απόδειξιν τούτου: Ο Νομός Ξάνθης ο οποίος ανήκει μεν γεωγραφικά στη Θράκη και διοικητικά στη Διευρυμένη Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης στο χωροταξικό καταγράφεται ως τρίπολο (Δράμα – Καβάλα – Ξάνθη), μέσα στο οποίο η Καβάλα είναι πιο αναβαθμισμένη, καθώς ανήκει στους «Δευτερεύοντες Πόλους», ενώ οι νομοί Δράμας – Ξάνθης στους «Λοιπούς Δυναμικούς Πόλους» (βλέπε χάρτη), ενώ παράλληλα Αλεξανδρούπολη – Κομοτηνή στους «Λοιπούς Εθνικούς Πόλους»!
Και προς αποσαφήνιση τούτου: Ξάνθη – Δράμα …σχεδιάστηκε να είναι ουραγοί όλης της ευρύτερης περιοχής Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης και απλά μια …δυναμικότητα τους προσδίδεται με ότι αρνητικό μπορεί αυτό να σημαίνει για τις προοπτικές ανάπτυξής τους και τη δυνατότητα άντλησης πόρων από το ΕΣΠΑ.
Δεν εισακούσθημεν…
Υπενθυμίζουμε ότι οι προτάσεις της Νομαρχίας Ξάνθης όπως διαμορφώθηκαν από τη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς ήταν: Το τρίπολο Δράμα – Καβάλα – Ξάνθη στους «Λοιπούς Εθνικούς Πόλους» και μάλιστα ο Νομάρχης Ξάνθης – σύμφωνα με δηλώσεις του – ζήτησε αν δεν γίνει αυτό η Ξάνθη να ενταχθεί στο δίπολο Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης που είναι χαρακτηρισμένο έτσι. Όμως αυτό ΔΕΝ εισακούσθηκε και παραμένουμε απλά ως δυναμικός πόλος σ’ ένα τρίπολο με αναβαθμισμένη την Καβάλα. Επίσης ΔΕΝ εισακούσθηκε αναφορικά με το λιμάνι του Λάγος να χαρακτηριστεί ως Λιμένας εθνικής σημασίας, όπως έχει αποφασιστεί με Κοινές αποφάσεις υπουργών καθώς το λιμάνι του Λάγος δεν καταγράφεται πουθενά στο Χωροταξικό Σχέδιο!
Εισακούσθημεν μόνο στους κάθετους άξονες και στο να συμπεριληφθεί η Παλιά Πόλη της Ξάνθη κα το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων στους αρχαιολογικούς χώρους εθνικής σημασίας!
Για το θέμα αυτό καταθέτουν τις απόψεις τους ο πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Τάτσης και ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης.
Ο κ. Τάτσης αντιμετωπίζει θετικά το τρίπολο Δράμα – Καβάλα – Ξάνθη για το οποίο τονίζει ότι είναι επιτυχημένο καθώς λειτούργησε σαν Διευρυμένη και επέτυχε συνοχή και ενώ όπως λέει συμπαρίσταται στην προσπάθεια του Νομάρχη Ξάνθης για το λιμάνι του Λάγος επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν προοπτικές και να ενταχθεί γιατί τα περισσότερα λιμάνια φυτοζωούν.
Τάτσης: «Το πλεονέκτημα του τριπόλου ή του δίπολου είναι ότι δίνει την ευκαιρία να δημιουργηθούν οι ανάλογες υποδομές προκειμένου να δημιουργηθεί μια ημιαστική ανάπτυξη ικανή να αυξήσει το αγροτουριστικό εισόδημα και να απελευθερώσει και να ανακουφίσει τα αστικά εισοδήματα. Ήδη ανάμεσα στην Καβάλα και τη Δράμα αυτό έχει υλοποιηθεί. Ανάμεσα στην Ξάνθη και τη Δράμα δημιουργείται μια άλλη μορφή ημιαστικής ανάπτυξης των οικοτουριστικών και αγροτικών υποδομών. Το τρίπολο αυτό λειτούργησε σαν διευρυμένη είχε επιτυχία συνέθεσε σημαντικά στοιχεία για την συνοχή των νομών».
Αναφορικά με το λιμάνι του Λάγος ο κ. Τάτσης σημειώνει: «Συμπαρίσταμαι στην προσπάθεια του Νομάρχη να ενταχθεί το Λιμάνι του Πόρτο Λάγος και να αναπτυχθεί. Απ’ την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν δυσκολίες και ευρωπαϊκής φύσεως. Αυτά τα προγράμματα είναι συγχρηματοδοτούμενα και υπάρχει κάποιος έλεγχος και έτσι δεν είναι δυνατόν όταν φυτοζωούν σήμερα τα λιμάνια και υπάρχουν μεγάλοι λιμενικοί οργανισμοί να έχουμε μια σειρά λιμανιών που δεν πρόκειται να εξυπηρετήσουν τίποτε το ιδιαίτερο ανάμεσα στα σύνορα της Τουρκίας και μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει δυνατότητα και για το Λιμάνι του Λάγος και για το λιμάνι της Καβάλας αν και εφόσον συνδεθεί με την Βορειανατολική Ευρώπη με κάθετους άξονες και κυρίως χρειάζεται σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο στο οποίο υστερούμε ως χώρα».
Απ’ την πλευρά του ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Παυλίδης δεν δηλώνει ικανοποιημένος από το Χωροταξικό Σχέδιο αν και αναγνωρίζει ότι και μόνο το γεγονός ότιαυτό καταρτίστηκε πρέπει να θεωρηθεί άλμα. Οι ενστάσεις του επικεντρώνονται τόσο στις οριζόντιες ρυθμίσεις που αφορούν όλη τη χώρα όσο και τοπικής εμβέλεια θέματα. Έτσι επισημαίνει ότι με το χωροταξικό σχέδιο ΔΕΝ επιτυγχάνεται η σύγκλιση κέντρου – περιφέρειας, ΔΕΝ αίρονται οι στρεβλώσεις και ΔΕΝ αμβλύνονται οι ανισότητες ενώ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ο υδροκεφαλισμός του κέντρου
Όσον αφορά το τοπικό σκέλος δεν νιώθει ικανοποιημένος με το γεγονός ότι δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις του νομού αλλά σπεύδει να τονίσει ότι κανένα σχέδιο δεν μπορεί να ανακόψει την αναπτυξιακή προοπτική ενός τόπου και ότι η Ξάνθη έχει κεντροβαρή θέση μέσα στη Βορειανατολική Ελλάδα και μπορεί να υπερκεράσει τους σχεδιασμούς που τη θέλουν ουραγό όπως έκανε και στο σχέδιο της περιφέρειας!
Το χωροταξικό δεν επιταχύνει τη περιφέρεια!
Παυλίδης: «Υπάρχουν σημεία στο χωροταξικό που είναι οριζόντιας ρύθμισης που αφορούν όλη τη χώρα και επίσης τοπικής κλίμακας. Το μεγάλο πρόβλημα σ’ αυτή την πατρίδα είναι οι περιφερειακές ανισότητες, οι στρεβλώσεις μεταξύ ενός ταχύτατα αναπτυσσόμενου κέντρου και κάποιων άλλων περιοχών που παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και η υστέρηση της ελληνικής περιφέρειας. Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία είτε του ΑΕΠ είτε των οικονομικών καταθέσεων δείχνουν ότι υπάρχει ένας ρυθμός ανάπτυξης σε ονομαστικά μεγέθη σ’ όλη τη χώρα ταυτόχρονα όμως από τον εθνικό μέσο όρο αποκλίνει η ελληνική περιφέρεια. Το πρώτο ζήτημα που έπρεπε να ρυθμιστεί είναι αυτό και η απόκλιση αυτή οφείλεται στην ταχύτατη ανάπτυξη του κέντρου έναντι της περιφέρειας .Το χωροταξικό αυτό δεν αλλάζει τις ταχύτητες αυτές, δεν επιταχύνει την ελληνική περιφέρεια. Αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν να επιταχύνει την ελληνική περιφέρεια ώστε να επέλθει η σύγκλιση με το κέντρο. Θα φτάσουμε σε άκρατους υδροκεφαλισμούς θα είναι τα ? της Ελλάδας σε δύο τρία σημεία».
Στο χωροταξικό υπάρχουν λάθη
Όσον αφορά τα τοπικής εμβέλειας θέματα ο κ. Νομάρχ&#951

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ημερίδα σήμερα στην Πολυτεχνική

Στα πλαίσια του Ε …