Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 ΚΕΔ – εργαζόμενοι στις εφορίες – πολίτες, υπό ομηρία!

ΚΕΔ – εργαζόμενοι στις εφορίες – πολίτες, υπό ομηρία!

0

«Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται» και όσον αφορά το κτίριο που προορίζεται για τη στέγαση της Α και Β’ ΔΟΥ Ξάνθης σίγουρα η «μέρα δεν ήταν καλή απ’ το πρωί» και το προβληματικό είναι ότι δεν λέει να καλυτερεύσει. Λες και διακατέχεται από το σύνδρομο του «γεφυριού της Άρτας» και το θέμα αυτό δεν λέει να τελεσφορήσει αφού μετά από περιπέτειες με την εταιρεία «ΕΤΕΟ Α.Ε.» που είχε αναλάβει το έργο και η οποία είχε κηρυχθεί έκπτωτη από την ΚΕΔ το κτίριο τελικά αποπερατώθηκε από την εταιρεία «ΔΗΜΗΤΡΕΙΟΣ» και από την 28η Φεβρουαρίου που είναι παραδοτέο, συνεχίζει όμως να παραμένει κενό επειδή άρχισε μια άλλη περιπέτεια με τους μηχανικούς που είχαν προσληφθεί από την εκπίπτουσα εταιρεία για την επίβλεψη του έργου και οι οποίοι δεν καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Πολεοδομία Ξάνθης για να δώσει το «πράσινο φως» για την στέγαση των υπηρεσιών, διεκδικώντας δικαστικά δεδουλευμένα τους 4 μηνών, ύψους 850.000 ευρώ όχι από την εταιρεία «ΕΤΕΟ Α.Ε», αλλά από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου στην οποία ανήκει το κτίριο.
ΚΕΔ – εργαζόμενοι στις εφορίες – πολίτες, υπό ομηρία!
Όλα αυτός ο κυκεώνας προσκομμάτων και δικαστικών διεκδικήσεων έχει τον αρνητικό αντίκτυπο του σε πολλούς αποδέκτες: Α)Το σύγχρονων προδιαγραφών κτίριο επί της οδού Μεσολογγίου 13 στην Ξάνθη που προορίζεται για τη στέγαση της Α’ Και Β’ ΔΟΥ Ξάνθης… χάσκει 5 μήνες από τότε που παραδόθηκε κενό, με κίνδυνο να χρειάζεται συντήρηση αν παρατραβήξει η υπόθεση, γεγονός που θα επιβαρύνει το Δημόσιο Β)Οι υπηρεσίες της Α’ και Β’ ΔΥΟ και του Χημείου να στριμώχνονται στο υφιστάμενο κτίριο της νομαρχίας και στο Επιμελητήριο αντίστοιχα, η ΚΕΔ να επιβαρύνεται με ενοίκια για τη Β’ ΔΟΥ και οι εργαζόμενοι να εργάζονται με τις γνωστές υποβαθμισμένες συνθήκες εργασίας πνιγμένοι από την στενότητα χώρου και το χαρτομάνι και Γ) Όλο αυτό να ξεσπάει στην πλάτη των πολιτών καθώς στενεύουν τα περιθώρια να έχουν την καλύτερη εξυπηρέτηση.
Και επειδή τα πράγματα οδηγούνται σε αδιέξοδο και εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις, ο Σύλλογος Εργαζομένων στις ΔΟΥ Ξάνθης είδε και απόειδε και αποφάσισε να κινητοποιηθεί μπας και «ξεκολλήσει κάποτε η ρόδα» του θέματος. Μετά από εξουσιοδότηση του συλλόγου στον πρόεδρό του κ. Βασίλη Αντωνίου κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά κατά των 4 μηχανικών.
Υπομονή …ως πότε;
Αντωνίου: «Υπάρχει ένα ιδιόμορφο καθεστώς. Οι μηχανικοί αυτοί είχαν προσληφθεί από την επιβλέπουσα εταιρεία ΕΤΕΟ. Μέχρι το διάστημα που η εταιρεία είχε το έργο πληρώνονταν από την εταιρεία εκτός τους τελευταίους τέσσερις μήνες και μάλιστα υπάρχει έγγραφο δικό τους προς την ΚΕΔ που λέει ότι η έκπτωτη εταιρεία τους χρωστά μισθούς 4 μηνών σύνολο 43.000 ευρώ. Ξαφνικά μέσω του ΤΕΕ έκαναν μια δήλωση και μέσω αυτών που δήλωσαν τους έβγαλε μια αμοιβή 850.000 ευρώ! Έτσι για να υπογράψουν την μέχρι τότε επίβλεψη αυτά τα χρήματα τα ζητάνε από το δημόσιο που όμως δεν είχε καμιά σύμβαση εργασίας μαζί τους. Εμείς θεωρούμε ότι οποιεσδήποτε απαιτήσεις έχουν να τις ζητήσουν από την εταιρεία. Αναγκαστήκαμε να προβούμε σε μηνυτήρια αναφορά σαν σύλλογος για να κινηθεί ο εισαγγελέας. Εμείς το θεωρούμε αυτό εκβιασμό εκ μέρους των μηχανικών στο Δημόσιο. Αυτά στρέφονται ενάντια στους συναδέλφους που ζουν και εργάζονται σε ένα καθεστώς εντελώς απαράδεκτο κάνοντας υπομονή».
Ερωτήματα εγείρονται από τα λεχθέντα του κ. Αντωνίου που αφορούν τόσο την ΚΕΔ όσο και το ΤΕΕ: Α) Γιατί οι Μηχανικοί ενώ κοστολογούσαν με έγγραφο τους στην ΚΕΔ τα δεδουλευμένα 4 μηνών σε 43.000 ευρώ …ξαφνικά με παρέμβαση του ΤΕΕ τα κοστολογούν σε 850.000 ευρώ!
Β)Ποια είναι η θέση της ΚΕΔ και πως σκοπεύει να κινηθεί;
Το «Ε» απευθύνθηκε τόσο προς τον γραμματέα του ΤΕΕ – Θράκης κ. Αργύρη Πλέσια όσο και προς τον Διευθυντή της ΚΕΔ στην Αθήνα κ. Κυριαζόπουλο προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα.
Ο κ. Πλέσιας τόνισε ότι πρόκειται για μια αστική διαφορά που θα επιλυθεί δικαστικώς και εφόσον εκκρεμεί δικαστικά η υπόθεση επίσημα το ΤΕΕ δεν μπορεί να πάρει θέση. Όμως για να μην μείνει αναπάντητο το ερώτημα που αφορά το υπέρογκο ποσό που ζητούν οι μηχανικοί το «Ε» πληροφορήθηκε από μηχανικούς ότι η επίβλεψη ενός έργου πληρώνεται με βάση το κόστος κατασκευής του έργου. Όταν πρόκειται για δημόσια έργα το κράτος για να μην επιβαρύνει το κόστος κατασκευής θέτει κάποια ποσοστά επίβλεψης επί του κόστους κατασκευής που όμως είναι συμβατικά και όχι τα πραγματικά. Και στην περίπτωση αυτοί οι μηχανικοί αποφάσισαν να διεκδικήσουν τα πραγματικά!
Απ’ την πλευρά της ΚΕΔ ο κ. Κυριαζόπουλος τόνισε στο «Ε» ότι η ΚΕΔ έκανε εξώδικο κατά των μηχανικών και ότι είναι διατιθεμένη να πληρώσει τα 350.000 ευρώ που ορίζει η Πολεοδομία, όσο για τα υπόλοιπα αν δικαιωθούν δικαστικά να τα διεκδικήσουν από την εταιρεία.

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όλα στο φως για τη Μονή Βατοπεδίου»

Πορεία προς το λα …