Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Ένας «Ήφαιστος» κατά του λαθρεμπορίου στα καύσιμα

Ένας «Ήφαιστος» κατά του λαθρεμπορίου στα καύσιμα

0

Η 15η Φεβρουαρίου σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην αγορά και στην διακίνηση των καυσίμων καθώς τίθεται σε εφαρμογή η ενοποίηση της φορολογίας των πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης. Επιπλέον τίθεται σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα «Ήφαιστος», το οποίο και αποτελεί την υποδομή στήριξης του μέτρου καθώς οι παραλαβές που θα κάνουν τα πρατήρια καυσίμων από τις εταιρείες και οι πωλήσεις τους προς τους καταναλωτές θα περνιούνται μέσα στο σύστημα «Ήφαιστος».
Πως θα λειτουργεί το νέο μέτρο
Από την Παρασκευή βασική προϋπόθεση για να προμηθευτεί ο καταναλωτής πετρέλαιο θέρμανσης, με μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης είναι να διαθέτει αριθμό φορολογικού μητρώου και μετρητή της ΔΕΗ, ενώ ο προμηθευτής του να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο Διακινητών Πετρελαίου Θέρμανσης. Οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπουν ότι οι πρατηριούχοι που επιθυμούν να πωλούν φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης στους καταναλωτές θα πρέπει ως τις 15 Φεβρουαρίου να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Διακινητών Πετρελαίου Θέρμανσης. «Τίποτε δεν ισχύει μέχρι σήμερα απ’ ότι ξέραμε στη διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης. Μπαίνουμε όλοι από τις 15 Φεβρουαρίου στο ηλεκτρονικό σύστημα «Ήφαιστος» του υπουργείο Οικονομιών. Οι συναλλαγές μας πλέον με το υπουργείο θα γίνονται ηλεκτρονικά και μόνο. Έχουμε υποχρέωση στις 14 Φεβρουαρίου να δηλώσουμε τα αποθέματά μας. Εάν έχουμε απόθεμα πρέπει να πληρώσουμε τη διαφορά του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στις αρμόδιες τελωνιακές αρχές. Εάν δεν έχουμε πρέπει να δηλώσουμε μηδέν.
Ζητήσαμε μια μικρή αναβολή διότι δεν προλάβαμε να γραφτούμε όλοι στο Μητρώο και να τυπώσουμε στο τυπογραφείο τα ανάλογα έγγραφα. Μέχρι στιγμής ο υπουργός δεν μας έχει δώσει αυτή την ολιγοήμερη παράταση (μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου). Στις 15 Φεβρουαρίου δεν θα είμαστε όλοι έτοιμοι, μια μερίδα πρατηριούχων εγκαίρως δεν προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα, παρότι εμείς στη γενική συνέλευση τους έχουμε ειδοποιήσει και ενημερώσει όλους, τους έχουμε εφοδιάσει με τα απαραίτητα έγγραφα και θα’ πρέπει όλοι να είναι έτοιμοι. Όμως δεν πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα προβλήματα», επισημαίνει ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών Ξάνθης κ. Μπάμπης Χαραλαμπίδης τονίζοντας παράλληλα ότι η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών στηρίζει το μέτρο καθώς βοηθά να χτυπηθεί η λαθρεμπορία των καυσίμων και να φύγουν όσοι δεν έχουν σχέση με το επάγγελμα από την μέση.
Τι πρέπει να κάνουν οι Βενζινοπώλες
Οι εμπλεκόμενοι με την εμπορία πετρελαίου θέρμανσης, θα πρέπει να καταθέσουν στην αρμόδια ΔΟΥ, τη νόμιμη άδεια λειτουργίας της επιχείρησης, μία αίτηση με τυπωμένα τα στοιχειά μέσω ιnternet, από την ηλεκτρονική διεύθυνση του «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και ένα τραπεζικό λογαριασμό, για να δημιουργηθεί το Μητρώο Διακινητών Πετρελαίου Θέρμανσης (Μητρώο ΔΙΠΕΘΕ). Όποιος δεν καταχωρηθεί στο Μητρώο ΔΙΠΕΘΕ θα αναγκαστεί να διαθέτει το πετρέλαιο θέρμανσης στην υψηλή τιμή, αφού αν το διαθέτει στην χαμηλή, δε θα μπορεί να εισπράττει τη διαφορά λόγω του ότι δε θα είναι δικαιούχος επιστροφής του φόρου.
Όλοι όμως οι κατέχοντες αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης ανεξάρτητα της συμμετοχής στο Μητρώο, την προηγούμενη ημέρα της εξομοίωσης των φόρων, τα οποία έχουν επιβαρυνθεί με τον ελάχιστο ΕΦΚ 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, οφείλουν να τα απογράψουν και να τα δηλώσουν στην αρμόδια ΔΟΥ καταβάλλοντας εφάπαξ φόρο επί των αποθεμάτων αυτών.
Η μη δήλωση ή η ανακριβής δήλωση των αποθεμάτων πετρελαίου θέρμανσης επισύρει φορολογικά πρόστιμα και τις κυρώσεις των περί λαθρεμπορίας διατάξεων του Τελωνειακού Κώδικα.
Τι αλλάζει για τους καταναλωτές
Ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτε στον καταναλωτή. Αυτός θα παίρνει την τιμή με τον μειωμένο φόρο και θα επιβανθούν οι βενζινοπώλες της διαφορά αυτή η οποία θα μπαίνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλώσει
Παράδειγμα:Το πετρέλαιο κίνησης έχει 1,10. Οι Βενζινοπώλες θα το πληρώνουν 1,10 στις εταιρείες και ο καταναλωτής θα το παίρνει 70 λεπτά. Τα υπόλοιπα 40 λεπτά θα τα παίρνουν οι Βενζινοπώλες από το κράτος μέσω του συστήματος «Ήφαιστος».
Επισείονται πρόστιμα
Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου είναι η περίοδος χάριτος που έδωσε το υπουργείο προς τους πρατηριούχους να προσαρμοστούν με το νέο καθεστώς: «Επειδή είμαστε υποχρεωμένοι τις συναλλαγές να τις στέλνουμε καθημερινά στην χειρότερη περίπτωση εντός 7ημέρου το υπουργείο μας είπε ότι δεν θα μας βάλει πρόστιμα αν καθυστερήσουμε μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου», σημειώνει ο κ. Χαραλαμπίδης και εφιστά την προσοχή προς τα μέλη του σωματείου που αν δεν συμμορφωθούν θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τον πέλεκη των προστίμων.
Όμως το νέο καθεστώς που διέπει την ενοποίηση της φορολογίας των πετρελαίων, προβλέπει και κυρώσεις για τους καταναλωτές. Εφόσον από τη διασταύρωση των στοιχείων που θα γίνεται εκ των υστέρων για την επιστροφή της διαφοράς του φόρου στον προμηθευτή αποδειχτεί από τις υπηρεσίες ελέγχου ότι λαθρεμπορεύτηκε ο ίδιος το πετρέλαιο θέρμανσης και το χρησιμοποίησε ως κίνησης, είτε βοήθησε με την υπογραφή του ή με το λογαριασμό της ΔΕΗ τον πωλητή να το κάνει.
Ευθύνη επίσης έχει ο πρατηριούχος όταν αποδειχθεί από τις υπηρεσίες ελέγχου ότι δεν διέθεσε το πετρέλαιο θέρμανσης που δήλωσε ότι πούλησε, για νόμιμη χρήση, είτε σε συνεννόηση με τον καταναλωτή, είτε εν αγνοία του καταναλωτή.
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μεγάλες οι προκλήσεις του ‘επιχειρείν’

Την καθιερωμένη _…