Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Η Μονή «σκανδαλίζει» και τη Δικαιοσύνη

Η Μονή «σκανδαλίζει» και τη Δικαιοσύνη

0

Ενός σκανδάλου …μύρια έπονται όπως καταδεικνύεται από τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου! Όσο η φούσκα του σκανδάλου παραχωρήσεων στη Μονή σπάει με την δικαστική έρευνα ξεχύνεται ο «οχετός» στο χώρο της Δικαιοσύνης και της πολιτικής! Η αιφνιδιαστική παραίτηση των εισαγγελικών Εφετών κ. Ηλία Κολιούση και κας Ελένης Σωτηροπούλου – όχι μόνο από τον χειρισμό της συγκεκριμένης δικογραφίας αλλά και από το δικαστικό σώμα – με μια επιστολή όπου δηλώνουν ότι δεν είναι διατιθέμενοι να παρανομήσουν προκειμένου να συμμορφωθούν στις εντολές του προϊστάμενου του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών κ. Κυρ. Καρούτσου που παρότι ενημερώθηκε ότι τα στοιχεία που προέκυψαν σχετίζονται με την λειτουργία υφυπουργών και ως εκ τούτου δεν είχαν πλέον αρμοδιότητα για περαιτέρω έρευνα, παρόλα αυτά αρνήθηκε να μεταβιβάσει το φάκελο στη Βουλή και λειτουργώντας αντιδεοντολογικά τοποθετώντας επικεφαλής της έρευνας την εισαγγελέα Εφετών Ελευθερία Σπυροπούλου, χαρακτηρίζεται από τον δικαστικό και πολιτικό κόσμο ως «σκάνδαλο» στο χώρο Δικαιοσύνης που ήρθε να συγκαλύψει ένα σκάνδαλο στο χώρο της πολιτικής.
Η παραίτηση των εισαγγελικών λειτουργών προκάλεσε αναταράξεις στον υπουργείο Δικαιοσύνης με τον υπουργό κ. Χατζηγάκη να ανακοινώνει ότι δεν κάνει δεκτές τις παραιτήσεις αλλά και στην κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να ζητά σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει ποινικές ευθύνες κυβερνητικών στελεχών για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Απ’ την πλευρά των λειτουργών της Δικαιοσύνης η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγόρων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της για το πρωτοφανές γεγονός της δημιουργίας συνθηκών, που εξανάγκασαν σε παραίτηση τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς, στους οποίους είχε ανατεθεί η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.
Σ.Ε. Δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος: «Κάποιοι θεωρούν τη Δικαιοσύνη φέουδο τους και τους εαυτούς τους φεουδάρχες»
Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης η ακόλουθη αναφορά: «Σε μια εποχή, που η αξιοπιστία του θεσμού κλονίζεται συθέμελα, το ζητούμενο είναι η ενίσχυση του γενναίου και ελεύθερου φρονήματος των λειτουργών της Δικαιοσύνης, ώστε να ενεργούν κατά συνείδηση και μόνο, αποκρούοντας κάθε παρέμβαση έσωθεν και έξωθεν.
Το θέμα είναι μείζον και άπτεται του τρόπου λειτουργίας της Δικαιοσύνης και των παρεμβάσεων που ασκούνται και τελικά υπονομεύουν τον κύρος της.
Κάποιοι θεωρούν τη Δικαιοσύνη φέουδο τους και τους εαυτούς τους φεουδάρχες. Καιρός να συνειδητοποιήσουν, ότι απηχούν απόψεις αυταρχικές, ξεπερασμένες και επικίνδυνες για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία.
Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας έχει μία πολύχρονη μεγάλη πορεία σε αγώνες για την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας του Έλληνα Δικαστή και την θωράκιση των θεσμών και προς τούτο εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση της στους δύο παραιτηθέντες εισαγγελείς».
Δικηγορικός σύλλογος Ξάνθης: « Παρακολουθούμε την υπόθεση με μοναδικό στόχο την πλήρη και σε βάθος διαλεύκανση της»
Ο Δικηγορικός σύλλογος Ξάνθης σε ανακοίνωσή του εκφράζει την αποδοκιμασία του στο γεγονός και κάνει λόγο για μεθοδεύσεις που αποβλέπουν στην υπονόμευση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και τελικά στην ποδηγέτησή της.
Η ανακοίνωση καταλήγει: «Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ξάνθης, Ροδόπης και Αλεξανδρούπολης ήδη από το 2003 με υπεύθυνο τρόπο και με συντονισμένες ενέργειες υπήρξαν πρωταγωνιστές στην αποκάλυψη του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου χωρίς σκοπιμότητες με μόνο κίνητρο την προστασία τόσο του δημοσίου συμφέροντος όσο και της ακεραιότητας της δικαιοσύνης.
Συνεχίζουμε, συνεπείς προς το θεσμικό μας ρόλο, να παρακολουθούμε την υπόθεση με μοναδικό στόχο την πλήρη και σε βάθος διαλεύκανση της».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυστυχώς δεν εισακούσθημεν…

Παυλίδης: « Η Ξάνθη …