Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 «Για ποιο λαθρεμπόριο γίνεται λόγος;»

«Για ποιο λαθρεμπόριο γίνεται λόγος;»

0

Η Διοίκηση της ΣΕΚΑΠ με ανακοίνωσή της (Αθήνα 30/6/08) προς τον Τύπο απαντά σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ» της 26ης Ιουνίου 2008 με τίτλο: «ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕΣΩ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ . Η νταλίκα με τα λαθραία πιάστηκε στη Μαλακάσα», σύμφωνα με το οποίο εμπλέκεται η ΣΕΚΑΠ στην υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων καθώς τα λαθραία τσιγάρα που βρήκε σε έρευνα του σε νταλίκα (6 Ιουνίου) το κλιμάκιο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων ήταν μάρκας Camelot το οποίο με νόμιμες συμβάσεις παράγει η ΣΕΚΑΠ. Στην προσπάθειά της να αποτινάξει από πάνω της το βάρος ενός τέτοιου σκανδάλου και να μην αφήσει σκιές η διοίκηση της ΣΕΚΑΠ ξεκαθαρίζει: « Η εταιρεία ΣΕΚΑΠ ΑΕ είναι μια εταιρεία παραγωγής και εμπορίας καπνικών προϊόντων η οποία λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα και φυσικά ουδείς λόγος μπορεί να γίνει για λαθρεμπόριο». Στην ανακοίνωσή της αναφέρεται σ’ όλες τις διαδικασίες εξαγωγής των προϊόντων της σημειώνοντας ότι «συμβάλλεται πάντοτε με υπαρκτές και νόμιμα λειτουργούσες εταιρείες», απαντώντας στις καταγγελίες του πρώην προέδρου της ΣΕΚΑΠ κ. Ηλία Σεϊτανίδη («Ε» φύλλο Τρίτης 1/7) ότι «συνεργάζεται με εταιρίες των οποίων οι μέτοχοι είναι γνωστοί λαθρέμποροι» και μάλιστα δίνει και στοιχεία για τους δύο συνεργάτες της ΣΕΚΑΠ. Παράλληλα δε υποδεικνύει τον κ. Σεϊτανίδη ως υπεύθυνο και τον κατηγορεί για προσπάθεια σπίλωσης της εταιρείας, μέσω διαρροών αναληθών στοιχείων στον τύπο και ότι υποκινείται από προσωπικά κίνητρα εξαιτίας ότι του ότι του περικόπηκαν αντιμισθίες!
Απάντηση της ΣΕΚΑΠ: «Για ποιο λαθρεμπόριο γίνεται λόγος;»
Σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας ¨ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ¨ της 26ης Ιουνίου 2008 με τίτλο, στην πρώτη σελίδα: «ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕΣΩ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ . Η νταλίκα με τα λαθραία πιάστηκε στη Μαλακάσα» , με παραπομπή στις εσωτερικές σελίδες, σας γνωστοποιούμε τα εξής:Η εταιρεία ΣΕΚΑΠ ΑΕ είναι μια εταιρεία παραγωγής και εμπορίας καπνικών προϊόντων η οποία λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα και φυσικά ουδείς λόγος μπορεί να γίνει για λαθρεμπόριο.
Α. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΚΑΠΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
1. Η διαδικασία εξαγωγής των προϊόντων γίνεται καθ’ όλα νόμιμα.
2. Σε κάθε συναλλαγή της η ΣΕΚΑΠ ΑΕ συμβάλλεται πάντοτε με υπαρκτές και νόμιμα λειτουργούσες εταιρείας. Στις σχετικές συμβάσεις, οι οποίες αποστέλλονται πάντοτε στην αρμόδιο ΔΟΥ προς θεώρηση, συμβάλλεται πάντοτε ως εγγυητής φυσικό πρόσωπο που διαμένει στην Ελλάδα.
3.Για κάθε φορτίο εξαγωγής εκδίδεται από την ΣΕΚΑΠ ΑΕ εγγυητική επιστολή υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου για το ισόποσο του προς εξαγωγή εμπορεύματος.
4. Ενώ η συμβατική υποχρέωση της εταιρείας είναι η παράδοση των προϊόντων προς εξαγωγή στο εργοστάσιο στην Ξάνθη, για μεγαλύτερη ασφάλεια, υπάλληλος της εταιρείας συνοδεύει το φορτηγό μεταφοράς μέχρι τον τελωνειακό σταθμό εξαγωγής.
5.Ο υπάλληλος της εταιρείας παρευρίσκεται κατά τον έλεγχο στον τελωνειακό σταθμό εξαγωγής και παραλαμβάνει από το τελωνείο τα παραστατικά εξαγωγής.
6 .Με τον τρόπο αυτό πιστοποιείται όχι μόνον η εξαγωγή του εμπορεύματος αλλά και η μεταφορά του εκτός Ελλάδος.
7. Το τίμημα της αγοραπωλησίας καταβάλλεται πάντοτε διατραπεζικά.
Β. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕΚΑΠ ΑΕ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Μέσα στο εργοστάσιο υπάρχει κλιμάκιο του Τελωνείου που έχει την ευθύνη των αποθηκών της και το οποίο, μόλις φορτωθεί το εμπόρευμα προς εξαγωγή, το σφραγίζει ώστε να εξασφαλισθεί η μεταφορά του.
Η εταιρεία βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τις τελωνειακές και διωκτικές Αρχές τόσο κατά την διαδικασία της μεταφοράς των προϊόντων από το εργοστάσιο μέχρι τον τελωνειακό σταθμό εξαγωγής όσο και κατά την διαδικασία εξαγωγής
Οι υπηρεσίες της εταιρείας ενημερώνουν πάντοτε τις Αρχές και συνεργάζονται μαζί τους σε κάθε διακίνηση εμπορευμάτων προς εξαγωγή για την προάσπιση των συμφερόντων της εταιρείας αλλά και του Δημοσίου.
Γ. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΥΠΕΕ
Η ΥΠΕΕ προέβη σε έλεγχο των βιβλίων και στοιχείων της εταιρείας, μετά τον εντοπισμό της «νταλίκας με τα λαθραία και της αποθήκης στα Μέγαρα» και διαπιστώθηκε ότι οι διαδικασίες εξαγωγής είναι απόλυτα νόμιμες.
Η ΣΕΚΑΠ ΑΕ έχει θεσπίσει όλες εκείνες τις απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου που αποτρέπουν το λαθρεμπόριο, με ιδιαίτερο κόστος για την ίδια.
Δ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ κ. ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ
Οι μέχρι τώρα συκοφαντικές και δυσφημιστικές καταγγελίες του πρώην προέδρου της εταιρείας , κ. Σεϊτανίδη, έχουν κατ επανάληψιν απαντηθεί δεόντως και μάλιστα έχουν κατατεθεί μηνύσεις και αγωγές εναντίον του, και παρά ταύτα συνεχίζει να σπιλώνει και να συκοφαντεί προς κάθε κατεύθυνση κινούμενος από προσωπική του και μόνον ιδιοτέλεια. Γι αυτό τα περί «μεταλαμπαδεύσεως του πνεύματος και της εμπειρίας του», μάλλον ως αστεία ηχούν.
Το δημοσίευμα στηρίχθηκε, εκτός των άλλων, κατά βάση, σε αναληθή στοιχεία του πρώην προέδρου ο οποίος το μόνο που επιδιώκει είναι την με κάθε τρόπο πρόκληση ζημίας στην εταιρεία και στην Διοίκησή της επειδή η τελευταία δεν συνήνεσε σε προσωπικές του επιδιώξεις ( καταγγελία σύμβασής του πάγιας αντιμισθίας με θυγατρική εταιρεία της ΣΕΚΑΠ ΑΕ, περικοπή προνομίων του κλπ) , γι αυτό άλλωστε η Διοίκηση της εταιρεία, μόλις ανέλαβε καθήκοντα, κατέθεσε στις Εισαγγελικές Αρχές σχετικό πόρισμα ελεγκτών περί «των έργων και των ημερών του»!

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυστυχώς δεν εισακούσθημεν…

Παυλίδης: « Η Ξάνθη …