Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 «Δεν αναγνωρίζουμε τις διεκδικήσεις των Βατοπεδινών»

«Δεν αναγνωρίζουμε τις διεκδικήσεις των Βατοπεδινών»

0

«Σπάει» τη σιωπή του ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης & Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων και δηλώνει στο «Ε» την απαρέγκλιτη τότε και τώρα αρνητική στάση του απέναντι στις διεκδικήσεις της Μονής Βατοπεδίου στη λίμνη Βιστονίδα! Όπως είναι γνωστό ο σεβασμιώτατος τάχτηκε απ’ την πρώτη στιγμή με το μέρος της τοπικής κοινωνίας και πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις όλων των τοπικών φορέων, η δε στάση του αυτή εκτιμήθηκε δεόντως από αιρετούς όλων των κομμάτων και από την τοπική κοινωνία.
«Δεν αναγνωρίζουμε τις διεκδικήσεις των Βατοπεδινών»
Μητροπολίτης Ξάνθης, κ.κ.Παντελεήμων: « Η θέση του Μητροπολίτη όπως και όλων των φορέων του νομού είναι αμετακίνητη, όπως ήταν το 2002, όταν ανακινήθηκε το όλο θέμα. Είπαμε τότε λέμε και τώρα και θα λέμε και στο μέλλον ότι οι δυο ναΐσκοι στα δυο νησάκια που ξέρουμε ανέκαθεν ότι ανήκουν στην Μονή Βατοπεδίου τα αποδεχόμαστε και τα αναγνωρίζουμε. Από κει και πέρα δεν αναγνωρίζουμε καμιά διεκδίκηση από κανένα και δηλώνουμε ότι η Ξανθιώτικη και η Θρακιώτικη γη ανήκε, ανήκει και θα ανήκει στους Ξανθιώτες και στους Θρακιώτες, οι οποίοι χρόνια τώρα την καλλιεργούν και ζουν απ’ αυτή. Ο Επίσκοπος ως πνευματικός πατέρας αυτού του λαού έχει υποχρέωση να διασφαλίζει και τα συμφέροντα του ποιμνίου του».
«Δεν σχολιάζω και δεν κρίνω τι είπε ο Πατριάρχης!»
Παράλληλα ο κ.κ. Παντελεήμων κληθείς από το «Ε» να σχολιάσει τη στάση του Οικουμενικού Πατριάρχη, όταν κατά την ομιλία του στο Πόρτο Λάγος τον Μάιο του 2001 κατέστησε σαφή την κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου στην Λίμνη Βιστονίδα και στην «ευρυτέραν περιοχή», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις των βατοπεδινών για αξιοποίηση της λίμνης με «αγαθή συνεργασία» με τους τοπικούς φορείς, κράτησε αποστάσεις: «Δεν σχολιάζω και δεν κρίνω τι είπε ο Πατριάρχης!», όμως έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα στους Βατοπεδινούς!
Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του και «…οι μοναχοί στα μοναστήρια τους…»
Παντελεήμων: «Η λίμνη έχει φορείς να την αξιοποιήσουν και δεν περιμένει τους μοναχούς! Οι μοναχοί έχουν άλλη αποστολή. Στο μοναστήρι τους, στα μοναχικά τους καθήκοντα, στην προσευχή τους. Η αξιοποίηση της περιοχής ανήκει στους φορείς της περιοχής, οι οποίοι είναι εντεταλμένοι από τον λαό να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του λαού! Σαν φορείς της περιοχής λέμε ότι δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα δικαιώματα που ανήκουν στον Ξανθιώτικο λαό».

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος – Τα χωριά της Ελπίδας

Με αφορμή την παρ …