Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Συστηματικό οικολογικό έγκλημα στον Νέστο

Συστηματικό οικολογικό έγκλημα στον Νέστο

0

Ένα θέμα το οποίο προβληματίζει την τοπική κοινωνία της περιοχής του Δήμου Σταυρουπόλεως εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, ανακινεί με καταγγελία του προς τον Εισαγγελέα Ξάνθης αλλά και προς την Κτηματική Υπηρεσία Ξάνθης η Ν. Ε. του ΛΑ.Ο.Σ. Ξάνθης, η οποία κοινοποιήθηκε τόσο στον Δήμο Σταυρούπολης όσο και στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.
Πιο συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά σε καταγγελίες κατοίκων της περιοχής για αυθαίρετες αμμοληψίες από τον ποταμό Νέστο και ζητείται από τους αποδέκτες της να διευκρινιστεί αν οι αμμολήπτες έχουν άδεια του αρμόδιου Δήμου καθώς και αν εισπράττει ο Δήμος έσοδα από τις αμμοληψίες αυτές.
Η καταγγελία αυτή έρχεται ουσιαστικά να επαναλάβει την καταγγελία που είχε γίνει, πριν από ένα και πλέον χρόνο, από την αξιωματική αντιπολίτευση του Δήμου Σταυρούπολης και συγκεκριμένα από τον κ. Ελευθεριάδη, προς την Κτηματική Υπηρεσία της Ξάνθης, για το ίδιο θέμα, η οποία εστίαζε βέβαια και στην περιβαλλοντική διάσταση του θέματος. Να σημειωθεί εδώ ότι παρόμοιες αιτιάσεις με το ΛΑ.Ο.Σ. είχε κάνει σε πρόσφατη επικοινωνία του με το «Ε» και ο κ. Ελευθεριάδης, κατηγορώντας τον Δήμο ότι δεν ωφελείται οικονομικά από αυτές τις δραστηριότητες.
Απαντώντας λοιπόν ο Δήμαρχος Σταυρούπολης κ. Καρασακαλίδης στις πρόσφατες αιτιάσεις της Ν.Ε. του ΛΑ.Ο.Σ. Ξάνθης, σε επικοινωνία που είχε με το «Ε», διευκρίνισε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να δώσει άδεια για κάτι που δεν του ανήκει και φυσικά δεν μπορεί να εισπράξει και αντίτιμο για τις αμμοληψίες αυτές. Μάλιστα μας ενημέρωσε πως ο Δήμος κινείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης ώστε η περιοχή των αμμοληψιών να ενταχθεί στην ευθύνη του Δήμου ώστε να μην υπάρχει η σημερινή αυθαιρεσία και να μπει μία τάξη στο θέμα των αμμοληψιών, με έλεγχο και υπόδειξη των περιοχών που αυτές μπορούν να γίνονται από τον Δήμο Σταυρούπολης.
Αυτό που είναι σίγουρα ελπιδοφόρο είναι ότι φαίνεται να γίνεται αντιληπτό από την μεριά του Δήμου Σταυρούπολης ότι υπάρχουν ζητήματα που ανακύπτουν από τις παράνομες και όχι απλά αυθαίρετες, αμμοληψίες που έγιναν αλλά και συνεχίζουν να γίνονται σε μεγάλη έκταση στην περιοχή του ποταμού Νέστου. Διότι παρακολουθούμε να εστιάζεται το ενδιαφέρον όλων όσων εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση ακόμη και από την μεριά αυτών που κάνουν τις καταγγελίες, στην είσπραξη εσόδων από την πλευρά του Δήμου, ο οποίος να σημειωθεί πως δεν έχει καμία αρμοδιότητα να προχωρά σε τέτοιου είδους συμβάσεις μια και η έκδοση των σχετικών αδειών είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης. Αντιθέτως δεν βλέπουμε να υπάρχει καμία ευαισθητοποίηση για την μεγάλης κλίμακας οικολογική καταστροφή που συντελείται από τις αμμοληψίες αυτές, οι οποίες γίνονται παράνομα ακόμη και αν εκτελούνται εντός ιδιωτικής περιουσίας. Αυτή όμως είναι και η πιο κρίσιμη διάσταση του θέματος, μιας και οι αλλοιώσεις που πραγματοποιούνται στο φυσικό περιβάλλον μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε τομείς πολύ σοβαρότερους από τα οικονομικά του Δήμου, όπως είναι ο κίνδυνος πρόκλησης πλημμυρών, η καταστροφή του περιβάλλοντος στις όχθες του Νέστου, που αποτελεί σημειωτέον και πηγή εισοδήματος μέσω του οικοτουρισμού της περιοχής, ακόμη και η αλλαγή του μικροκλίματος της περιοχής μακροπρόθεσμα. Φυσικά δεν είναι δυνατόν να συνεχίζονται αυτές οι αυθαιρεσίες που, να σημειωθεί ότι, έχουν αρχίσει να υποσκάπτουν ακόμη και την ίδια την σιδηροδρομική γραμμή, στο ύψος του Δαφνώνα, μιας και η αφαίρεση τεράστιων όγκων φερτών υλικών γίνεται χωρίς σχεδιασμό και χωρίς καμία πρόβλεψη για τις συνέπειες που προκαλούνται στην ευρύτερη περιοχή. Ίσως είναι καιρός να αρχίσουμε να ευαισθητοποιούμαστε όλοι και σε θέματα πέραν των στενών «μονεταριστικών» προβλημάτων, τα οποία, έτσι και αλλιώς μπορούν να βρουν και άλλους τρόπους για την επίλυσή τους, χωρίς την συστηματική καταστροφή βιοτόπων όπως του ποταμού Νέστου. Η δημοτική αρχή της Σταυρούπολης φαίνεται κατ’ αρχήν να δηλώνει την ευαισθησία της για το θέμα, αλλά μένει να δούμε τα λόγια να μετουσιώνονται και σε πράξεις.
Από την πλευρά, τέλος, της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης ενημερωθήκαμε ότι όσον αφορά την παλαιά καταγγελία, έχει ήδη προωθηθεί στην Εισαγγελία Ξάνθης, με την δικάσιμο να έχει οριστεί για τον Απρίλιο του 2009, ενώ και η νέα καταγγελία θα προωθηθεί αρμοδίως.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μαύρα τα μαντάτα» για την επιχειρηματικότητα

Εμβόλιμο: Μόνο κα …