Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος – Τα χωριά της Ελπίδας

Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος – Τα χωριά της Ελπίδας

0

Με αφορμή την παρουσία στην Κεντρική Πλατεία της πόλης μας του
περιπτέρου των Παιδικών Χωριών S.O.S. στα πλαίσια της σχετικής εκστρατείας ενημέρωσης του γνωστού για την δράση του Συλλόγου, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Γενικό Διευθυντή του Σωματείου κ. Γεώργιο Πρωτόπαππα που είχε την καλοσύνη να μας ενημερώσει για τους στόχους του Σωματείου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά και για τις πρωτοποριακές μεθόδους φροντίδας αλλά και ομαλής ένταξης παιδιών και νέων με ιδιαιτερότητες και κοινωνικά προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο.
Όπως λοιπόν μας ενημέρωσε ο κ. Πρωτόπαππας, τα Παιδικά Χωριά S.O.S. είναι Φιλανθρωπικό Σωματείο, που σκοπό έχει να προστατεύει τα παιδιά τα οποία για σοβαρούς κοινωνικούς λόγους στερούνται μόνιμα την φροντίδα των φυσικών τους γονιών. Δεδομένου μάλιστα ότι τα ιδρύματα ή τα ορφανοτροφεία δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη λειτουργία και το ρόλο της οικογένειας στην ομαλή πνευματική, ψυχική και σωματική εξέλιξη ενός παιδιού, τα Παιδικά Χωριά S.O.S., αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα από διαφορετική οπτική γωνία, επαναφέρουν τα παιδιά στο φυσικό κοινωνικό κύτταρο, την οικογένεια.
Η ιδέα των Παιδικών Χωριών S.O.S. είναι μία συνεχής κοινωνική διαδικασία έτσι ώστε η πραγματική και πρακτική της εφαρμογή να αποτελεί μια διαφορετική μορφή κοινωνικής περίθαλψης προς τα παιδιά σε ανάγκη και συγχρόνως να αποτελεί και μια συνεχή συνεισφορά στην διαμόρφωση μιας ειρηνικής και ανθρώπινης κοινωνίας.
Η εισαγωγή των παιδιών γίνεται μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών και γίνονται δεκτά παιδιά, σωματικά υγιή, τα οποία μέσω των κατάλληλων πνευματικών και ψυχολογικών διαδικασιών, μπορούν να επανενταχθούν στο κοινωνικό πλαίσιο προς όφελος του εαυτού τους και των συνανθρώπων μας. Η προστασία και φροντίδα των παιδιών που ζουν στα Παιδικά Χωριά προσφέρεται σε μια μακρόχρονη, συνεχή και σταθερή βάση. Ξεκινά από την παιδική ηλικία και συνεχίζεται έως ότου το κάθε παιδί, προετοιμασμένο κατάλληλα, ηθικά, κοινωνικά και επαγγελματικά να είναι ικανό να σταθεί μόνο του στην κοινωνία και να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της ζωής. Τα Παιδικά Χωριά S.O.S. είναι από τους ελάχιστους Οργανισμούς που προσφέρουν αυτή την πλήρη προστασία.
Η κεντρική φιλοσοφία και οι τέσσερις βασικές αρχές που διέπουν την λειτουργία των Παιδικών Χωριών είναι οι εξής:
• Η μητέρα, που αποτελεί το ανθρωποκεντρικό σημείο και έρχεται να καλύψει το μεγάλο συναισθηματικό και ψυχικό κενό που αισθάνεται το παιδί που βρέθηκε μόνο του.
• Τα αδέρφια, όπου επιδιώκεται η διαβίωση με τα φυσικά αδέρφια ή άλλα παιδιά ώστε στο μικρό οικογενειακό πλαίσιο να αναπτύσσονται οι ανθρώπινες σχέσεις.
• Το σπίτι, που είναι το φυσικό καταφύγιο για κάθε παιδί. Κάθε οικογένεια S.O.S. έχει το δικό της σπιτικό.
• Το χωριό, που είναι η φυσική προέκταση της οικογένειας S.O.S. Αποτελεί το κοινωνικό περιβάλλον που επιτρέπει στα παιδιά ν’ αναπτυχθούν με ασφάλεια αλλά παράλληλα είναι και μια γέφυρα προς την κοινωνία.

Τα Παιδικά Χωριά αποτελούν ενεργό τμήμα της Ελληνικής κοινωνίας και μέσα από την λειτουργία των προγραμμάτων τους στοχεύουν στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων που πλήττουν κυρίως τα παιδιά. Τα προγράμματα που λειτουργούν σε πανελλήνια βάση. Παραθέτουμε εδώ μια γνωριμία με τα Παιδικά Χωριά που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία αλλά και με αυτό που θα αρχίσει α δραστηριοποιείται από τα μέσα Νοεμβρίου και στην περιοχή μας.
Το πρώτο κατά σειρά, Παιδικό Χωριό SOS δημιουργήθηκε στην Βάρη Αττικής, σε μια έκταση 23 στρεμμάτων που παραχώρησε δωρεάν το Υπουργείο Γεωργίας και που εγκαινίασε το 1977 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αείμνηστος Κωνσταντίνος Τσάτσος. Ξεκίνησε την λειτουργία του το 1982 με 12 σπίτια οικογενειών SOS που φιλοξενούν 70 παιδιά καθώς και το Κοινοτικό όπου στεγάζονται γραφεία, βιβλιοθήκη, μελετητήριο κλπ. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, ένα γήπεδο παιδική χαρά και το ανοικτό θέατρο “Έλλη Λαμπέτη”.
Το δεύτερο Παιδικό Χωριό βρίσκεται στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης και δημιουργήθηκε σε μια έκταση 29 στρεμμάτων που αγοράστηκε χάρη στο κληροδότημα Leon Pisani. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 1997 και εγκαινιάσθηκε το 1998 από τον τ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο. Αποτελείται από 10 σπίτια που φιλοξενούν 60 παιδιά, τρία βοηθητικά οικήματα και το Κοινοτικό. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα, γήπεδα, παιδικές χαρές και το ανοικτό θέατρο “Αλίκη Βουγιουκλάκη”.
Τέλος, το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης, στο Αρίστηνο Αλεξανδρούπολης, δημιουργήθηκε σε μια έκταση 15 στρεμμάτων που παραχώρησαν το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και η Νομαρχία Έβρου και αποτελεί το άνοιγμα του Σωματείου σε νέες τοπικές κοινωνίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικού χαρακτήρα. Η επιλογή της Θράκης έγινε μετά από έρευνα, η οποία αποκάλυψε σημαντικές ελλείψεις σε όλες τις μορφές κοινωνικής προστασίας, τόσο για τα μοναχικά παιδιά όσο και για τα παιδιά με οριακά σωματικά ή νοητικά προβλήματα. Αποτελείται από 6 σπίτια που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 40 παιδιά, 2 βοηθητικά οικήματα και το Κοινοτικό, ενώ στο περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν μια παιδική χαρά, ένα γήπεδο, το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου αλλά και ένα Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας καθώς και ένα Κέντρο Ημέρας για εφήβους με ειδικές ανάγκες.
Η φροντίδα για τα παιδιά των Παιδικών Χωριών όμως δεν σταματάει με την ενηλικίωσή τους. Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται με την εκπαιδευτική και επαγγελματική κατάρτιση που λαμβάνουν. Η παιδαγωγική δουλειά με εφήβους γίνεται εκτός των Παιδικών Χωριών, σε χώρους που ονομάζονται Στέγες Νέων και έχουν την μορφή μικρών διαμερισμάτων στα οποία ζουν μέχρι 6 παιδιά με την καθοδήγηση και επίβλεψη ειδικού παιδαγωγού. Με την υποστήριξη του τελευταίου οργανώνουν την καθημερινότητά τους, αναπτύσσουν πρωτοβουλίες και υπευθυνότητες και μαθαίνουν να ιεραρχούν τις ανάγκες τους, παίρνοντας την ζωή στα χέρια τους. Οι δύο Στέγες Νέων λειτουργούν στο Π. Φάληρο και την Θεσσαλονίκη από το 1992 και το 2004 αντίστοιχα, όπου προστατεύουν και φιλοξενούν νέους των αντίστοιχων Παιδικών Χωριών που σπουδάζουν, εργάζονται ή υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία.
Όμως η κοινωνική δράση του Σωματείου δεν περιορίζεται στα πλαίσια της φροντίδας για το παιδί, αλλά επεκτείνεται και αγκαλιάζει ολόκληρη την οικογένεια. Παράδειγμα αποτελεί το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας που λειτουργεί στην Κυψέλη, στην Αθήνα και απευθύνεται σε παιδιά και τις οικογένειές τους που είτε βρίσκονται σε κρίση είτε ζουν κάτω &

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταξί και κυκλοφοριακό πρόβλημα

Το απαράδεκτα συνεχιζόμενο πρόβλημα που συνεχώς επιτείνεται αντί να αμβλύνεται και αφορά τ…