Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 «Μετάβαση σε μια νέα εποχή για τους αγρότες»

«Μετάβαση σε μια νέα εποχή για τους αγρότες»

0

Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2008, στις 17:30, τα εγκαίνια του τοπικού Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΟ.Κ.Α.Α.) από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρο Κοντό. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας της περιφέρειας, κ. Δ. Σταμάτης, ο Δήμαρχος Βιστονίδας, κ. Ν. Ζλάτκος, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθος τοπικών παραγόντων από τον αγροτικό, και όχι μόνο, κόσμο της περιοχής μας.
Στην ομιλία του, που προηγήθηκε των εγκαινίων, ο κ. Κοντός αναφέρθηκε στην λειτουργία του Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης και στην σημασία του για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής. Επίσης προανήγγειλε την πρόσληψη οκτακοσίων γεωτεχνικών όπως και την ίδρυση του θεσμού του «εγκεκριμένου κτηνιάτρου» μέσα στο 2009, που θα έχουν συμβουλευτική λειτουργία για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους αντίστοιχα, στα πλαίσια δημιουργίας από το Υπουργείο ενός εκτεταμένου «πλέγματος» από εξειδικευμένους επιστήμονες που θα βρίσκονται δίπλα στον Έλληνα αγρότη. Ο κ. Υπουργός τόνισε την μετάβαση, μέσω και αυτών των θεσμών, από την «αγροτική παραγωγή για τις επιδοτήσεις», στην «αγροτική παραγωγή για την αγορά, με ποιοτικά, υγιεινά και ανταγωνιστικά προϊόντα». Εξέφρασε επίσης την χαρά και την ικανοποίησή του για την, προ ημερών, προκήρυξη του μεγάλου έργου της υπόγειας άρδευσης άνω των διακοσίων σαράντα χιλιάδων στρεμμάτων στον Νομό Ξάνθης, ένα «τεράστιο και πρωτότυπο έργο, που σε μέγεθος συγκρίνεται μόνο με αυτό της Εγνατίας Οδού» όπως παρατήρησε ο κ. Κοντός «ενώ είναι και ένα καθαρά περιβαλλοντικό έργο μιας και θα σταματήσει τη λειτουργία 10.500 γεωτρήσεων που λειτουργούν αυτή την στιγμή αλλά θα αποτρέψει και την υφαλμύρωση του εδάφους που αυτές προκαλούν, δίνοντας νέες δυνατότητες στους παραγωγούς της περιοχής μας, μέσω της άρδευσης νέων περιοχών, για την δημιουργία νέων και δυναμικών καλλιεργειών». Ακόμη ο κ. Υπουργός ανακοίνωσε την έγκριση πολλών νέων έργων σε όλους τους Δήμους της Ξάνθης, αλλά και από την Νομαρχία, όπως τους αναδασμούς, που προχωρούν ήδη, την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, έργα οδοποιίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος στην περιοχή του Δασοχωρίου, όπου επιτυγχάνεται, με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος αλλά και οι οικονομική αποζημίωση των καλλιεργητών με την επιδότηση τριών χιλιάδων στρεμμάτων μέσω του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Έγινε επίσης αναφορά στην οριοθέτηση της Συνθήκης Ramsar, μέσω της σχετικής Κ.Υ.Α., κάτι που δίνει την δυνατότητα να δημιουργηθούν θύλακες τουριστικής ανάπτυξης στον Νομό μας, με ιδιαίτερη αναφορά στην δυνατότητα τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής της «Φωνής της Αμερικής», του κάμπινγκ των Μαγγάνων αλλά και της δυνατότητας ιαματικού τουρισμού στην Ποταμιά. Για όλα τα παραπάνω ο κ. Κοντός ευχαρίστησε θερμά για την συμβολή του στην επίτευξή τους τον Γ. Γ. της Περιφέρειας αλλά και τους Δημάρχους Αβδήρων, Τοπείρου και Βιστονίδας για την συνεργασία και τις προσπάθειές τους. Δεν θα πρέπει να παραλειφθεί από τις παραπάνω εξαγγελίες του κ. Υπουργού και αυτή της δημιουργίας του διαλογητηρίου της Ε. Γ. Σ. Ξάνθης που θα λειτουργήσει σύντομα για τους καλλιεργητές ακτινιδίων του Νομού.
Κλείνοντας ο Υπουργός την ομιλία του αναφέρθηκε και στην επαγγελματική αποκατάσταση των εργαζομένων στα, υπό διαδικασία εκκαθάρισης, συνεταιριστικά εργοστάσια της ΣΕΒΑΘ και της ΣΕΠΕΚ. «Μετά από μεγάλη προσπάθεια με την συμφωνία τεσσάρων Υπουργών, επιτύχαμε όχι μόνο την επαγγελματική αποκατάσταση των εργαζομένων αλλά και την απελευθέρωση παραγωγικών πόρων για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Αυτή η υπόθεση βοηθήθηκε για πολύ καιρό από το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω δανείων και χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις αυτές, ενώ έγινε και μια μεγάλη προσπάθεια για την εκκαθάρισή τους, δυστυχώς όμως, από την μία η εξαφάνιση της καλλιέργειας ντομάτας στην περιοχή και από την άλλη η μεγάλη κρίση στην χοιροτροφία, δεν κατέστησαν κάτι τέτοιο δυνατό» υποστήριξε ο κ. Κοντός.
Στην συνέχεια, αφού εγκαινίασε το ΤΟ.Κ.Α.Α., ο κ. Κοντός ξεναγήθηκε στους χώρους του Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης και ακολούθησε δεξίωση.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μεγάλες οι προκλήσεις του ‘επιχειρείν’

Την καθιερωμένη _…