Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Κέντρο Υγείας στην Ξάνθη, σε οικόπεδο της Νομαρχίας

Κέντρο Υγείας στην Ξάνθη, σε οικόπεδο της Νομαρχίας

0

Στην προσπάθεια καλύτερης και αμεσότερης πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας, τις επόμενες μέρες κατατίθεται νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία Αστικών Κέντρων Υγείας για την παροχή πρωτοβάθμιων ιατρικών υπηρεσιών που θα ‘αποσυμφορήσουν’ τα νοσοκομεία σ’ όλη τη χώρα αλλά και στην Ξάνθη ενώ με ενδιαφέρον της Νομαρχίας ήδη έχει διασφαλισθεί το οικόπεδο που θα κατασκευαστεί το Κέντρο Υγείας.
Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας και οι Διοικητές των Γενικών Νοσοκομείων της χώρας. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου που μεταξύ άλλων προβλέπει την δημιουργία Αστικών Κέντρων Υγείας.
Κ. Αντωνακάκης: «στο νοσοκομείο θα νοσηλεύονται όσοι πραγματικά το χρειάζονται»
Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης Κ. Αντωνακάκης που μας ενημέρωσε για τις εξελίξεις. Όπως μας μετέφερε, οι συζητήσεις για τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί οδήγησαν στη σύνταξη του σχεδίου νόμου που αναμένεται να γίνει νόμος μετά την κατάθεσή του στη Βουλή το επόμενο διάστημα. Ο νόμος αναφέρεται στην πρωτοβάθμια υγεία και προβλέπει να γίνει ΕΣΥ πρωτοβάθμιας φροντίδας. Στα πλαίσια αυτά θα ενταχθούν οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις του ΙΚΑ σε όλη τη χώρα και προβλέπεται η δημιουργία Αστικών Κέντρων Υγείας που θα λειτουργούν υπό τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου. Τα αστικά κέντρα θα στελεχωθούν με γιατρούς γενικής ιατρικής που θα προσφέρουν πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη σε συγκεκριμένο αριθμό κατοίκων λειτουργώντας ως οικογενειακός γιατρός, γνωρίζοντας το πλήρες ιατρικό ιστορικό του καθενός.
Η δημιουργία των αστικών κέντρων υγείας θα δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους να προστρέχουν για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και να δέχονται τις πρωτοβάθμιες ιατρικές υπηρεσίες και εν συνεχεία όσοι χρήζουν νοσηλείας θα προωθούνται στο νοσοκομείο το οποίο εξ αντικειμένου έχει την αρμοδιότητα παροχής δευτεροβάθμιας ιατρικής περίθαλψης. Όπως ανέφερε ο κ. Αντωνακάκης: «με τη δημιουργία των αστικών κέντρων υγείας θα αποσυμφορηθεί το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου το οποίο δέχεται τον μεγαλύτερο φόρτο φτάνοντας σε υπερβολικά μεγάλους αριθμούς εξυπηρετουμένων πολιτών εποχικά σε ετήσια βάση. Οι γιατροί με ειδικότητα γενικής ιατρικής που θα προσληφθούν στα κέντρα, θα παραπέμπουν αυτούς που πραγματικά χρειάζονται νοσηλεία στο νοσοκομείο ενώ στους υπόλοιπους θα παρέχουν τις απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες που εντάσσονται στην πρωτοβάθμια υγεία. Ο άλλος τομέας στον οποίο θα προσφέρει τα μέγιστα το προσωπικό του αστικού κέντρου υγείας αφορά στην ενημέρωση των κατοίκων για διάφορα θέματα και κυρίως στην πρόληψη. Πρόκειται για την υλοποίηση των εξαγγελιών του 2004 και θα δώσει λύση στο μεγάλο όσο και σημαντικό ζήτημα του φόρτου των νοσοκομείων που παρουσιάζεται σήμερα».
Διαθέσιμο οικόπεδο της Νομαρχίας
Στην τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης ο Νομάρχης ανέφερε ότι στα πλαίσια του ενδιαφέροντος για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του Νομού όσον αφορά την ιατρική περίθαλψη, η Νομαρχία Ξάνθης διαθέτει ένα οικόπεδο που βρίσκεται στην περιοχή του παλιού νοσοκομείου που σήμερα στεγάζεται η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης. Όπως ανέφερε ο κ. Παυλίδης: «λόγω της λανθασμένης υπαγωγής περιοχών του νομού σε μακρινά κέντρα υγείας, συμπολίτες μας κάτοικοι χωριών ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις σε μακρινές αποστάσεις και τελικά επιστροφή στο νοσοκομείο. Με τη δημιουργία του Αστικού Κέντρου Υγείας στην πόλη της Ξάνθης αυτό το πρόβλημα λύνεται και η πρωτοβάθμια περίθαλψη διασφαλίζεται με καλύτερες συνθήκες».
Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης ανέφερε ότι στα πλαίσια του ενδιαφέροντος της Νομαρχίας για τα θέματα υγείας ο Νομάρχης συνδράμει το κράτος με τη διάθεση του οικοπέδου. Εν αναμονή της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή και οι εξελίξεις επί του θέματος που όπως όλα δείχνουν θα φέρει και την τάξη σ’ ένα απ’ τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι κάτοικοι όσο και το νοσοκομείο του Νομού.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συσκέψεις φορέων υπό την προεδρία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο Θρακιώτης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ξάνθης, κ. Αλέξανδρος Κον…