Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 «Γονατίζει» η εγχώρια καπνοβιομηχανία

«Γονατίζει» η εγχώρια καπνοβιομηχανία

0

Η νέα αύξηση στην τιμή του πακέτου των ‘φθηνών’ τσιγάρων κατά 8-10 λεπτά, αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην ανταγωνιστικότητά όσων ελληνικών καπνοβιομηχανιών απέμειναν έναντι των ξένων που έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά και προστίθεται στον ευρωπαϊκό αντικαπνιστικό αγώνα που έχει πλήξει το χώρο.
Νέο καπέλο στις τιμές των λεγόμενων φθηνών τσιγάρων φέρνει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει αύξηση του ελάχιστου φόρου που τα βαρύνει. Η απόφαση θα οδηγήσει σε αύξηση της λιανικής τιμής των φθηνών τσιγάρων κατά 8-10 λεπτά το πακέτο.
Ακριβαίνουν και τα ‘φθηνά’ τσιγάρα
Σήμερα τα φθηνά τσιγάρα πωλούνται από 1,5 έως 1,8 ευρώ ανά πακέτο και με την αύξηση του φόρου που προκύπτει από την απόφαση του υπουργείου, η οποία πρόκειται να δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα, θα φτάσουν να πωλούνται από 1,6 έως 1,9 ευρώ ανά πακέτο.
Στα φθηνά τσιγάρα επιβάλλεται ελάχιστος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που αντιστοιχεί στο 75% του φόρου που εμπεριέχεται στο πακέτο της πλέον ζητούμενης τιμής. Με δεδομένο ότι η πλέον ζητούμενη τιμή αυξάνεται από τα 2,5 ευρώ στα 3 ευρώ, ο φόρος που επιβάλλεται στα φθηνά τσιγάρα αυξάνεται κατά 8 έως 10 λεπτά ανά πακέτο.
Να σημειωθεί ότι με βάση όσα ορίζει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η απόφαση έχει ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2008 που σημαίνει ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα φανούν οι αυξήσεις των τιμών στα περίπτερα.
Το μέτρο αυτό συνάντησε την αντίδραση των εγχώριων καπνοβιομηχανιών οι οποίες υποστήριξαν ότι πλήττει την ανταγωνιστικότητά τους έναντι των ξένων καπνοβιομηχανιών.
Απ’ το 75% στο 20% στα τελευταία είκοσι χρόνια
Η πτωτική πορεία της εγχώριας καπνοβιομηχανίας είναι εντυπωσιακή κι έχει επιταθεί απ’ την πώληση μεγάλων καπνικών επιχειρήσεων σε ξένους ομίλους. Σύμφωνα με στοιχεία που μας παρέθεσε ο Διευθυντής του εργοστασίου της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη Χ. Πούλιος, πριν από 20 χρόνια, το 75% της εγχώριας αγοράς τσιγάρων κάλυπταν οι ελληνικές καπνοβιομηχανίες. Πριν από δέκα χρόνια το ποσοστό αυτό έπεσε στο 60% και σήμερα μετά βίας καλύπτει το 20%. Καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό έπαιξαν οι πωλήσεις μεγάλων εταιριών όπως η ‘Παπαστράτος’ σε ξένες καπνικές εταιρίες.
Πριν από μια δεκαετία οι ελληνικές καπνοβιομηχανίες ήταν οι: ΄Παπαστράτος’, ‘ΣΕΚΑΠ’, ‘Καρέλιας’, ‘Κεράνης’, ‘Γεωργιάδης’, ‘Αφοι Κωνσταντίνου’ κατά σειρά πωλήσεων. Σήμερα οι εταιρίες που απέμειναν με τα ποσοστά που καταλαμβάνουν στην αγορά είναι: ΣΕΚΑΠ 10,5-11%, ‘Καρέλιας’ 9,5-10% και ‘Γεωργιάδης’ 0,5%.
Όπως μας ανέφερε ο κ. Πούλιος, το 70% των εγχώριων τσιγάρων είναι απ’ τα λεγόμενα ‘φθηνά’ και με τις αυξήσεις που προβλέπονται κλείνει η ψαλίδα με τα ακριβά και ‘χτυπιέται’ αλύπητα η ελληνική καπνοβιομηχανία δεδομένου και του αθέμιτου ανταγωνισμού.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στα 18 δεν είναι πολύ νωρίς»

Στον χώρο της ΕΠΑ.&#…