Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Προώθηση διασυνοριακής συνεργασίας

Προώθηση διασυνοριακής συνεργασίας

0

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008, στο Αμφιθέατρο των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Δ.Π.Θ., ημερίδα με θέμα την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τριετούς ερευνητικού προγράμματος που λήγει τον επόμενο μήνα, με αντικείμενο το σύστημα παρακολούθησης που εγκαταστάθηκε στην λεκάνη του ποταμού Νέστου. Η συγκεκριμένη ημερίδα έγινε σε συνέχεια αντίστοιχης ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Σόφια, την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008, προκαλώντας μεγάλο ενδιαφέρον στα μέλη της Ακαδημίας Επιστημών της Σόφιας.
Όπως δήλωσε στο «Ε» μετά το τέλος της ημερίδας ο καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δ.Π.Θ., κ. Βασίλειος Τσιχριντζής, στα πλαίσια του προγράμματος τοποθετήθηκαν τέσσερις σταθμοί παρατήρησης στον Νέστο, στα χωριά Πρασινάδα, Καρυόφυτο, Γαλάνη και στην Σταυρούπολη. Οι σταθμοί αυτοί, με όργανα τοποθετημένα μέσα στο ποτάμι, κατέγραφαν μετεωρολογικές αλλά και παραμέτρους ποιότητας νερού του ποταμού, μεταφέροντας τις πληροφορίες που συνέλεγαν τηλεμετρικά, μέσω κινητής τηλεφωνίας, στο εργαστήριο, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και δειγματοληψίες σε τακτά χρονικά διαστήματα από την ερευνητική ομάδα, κάνοντας και τις απαραίτητες αναλύσεις στα δείγματα.
Σκοπός του προγράμματος ήταν η παρακολούθηση των υδάτινων αποθεμάτων του ποταμού Νέστου, η επεξεργασία των στοιχείων των μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν, καθώς επίσης και η μεταφορά αυτής της τεχνογνωσίας στην γειτονική χώρα, με τελικό σκοπό την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων της περιοχής. Όπως επισήμανε μάλιστα ο κ. Τσιχριντζής, η ελληνική πλευρά προσβλέπει και στην δημιουργία συνεργασιών ανάμεσα στις επιστημονικές κοινότητες των δύο χωρών στον συγκεκριμένο τομέα, με κοινά προγράμματα μελέτης του Νέστου αλλά και άλλων ποταμών, με την κάθε πλευρά να επικεντρώνεται στην μελέτη του ποταμού στο έδαφος της χώρας της.
Να σημειωθεί τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας θα παραδοθούν τόσο στο γραφείο INTERREG όσο και στην Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας ώστε τα ευρήματά της να συνεκτιμηθούν στην μελλοντική διαχείριση που θα γίνει στα υδάτινα αποθέματα του ποταμού Νέστου.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Να μην χρεωθούμε τις συνέπειες της κρίσης»

Συγκέντρωση πραγ…