Η Δίκη των ανταλλαγών

0

Ένα αναμονή του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και κατατίθεται τη Δευτέρα, εκδικάστηκε την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου από το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Ξάνθης η προσφυγή 200 κατοίκων της Ουρανούπολης εναντίον της Μονής για την ακύρωση της συμβολαιογραφικής πράξης που καθόρισε την ανταλλαγή της Βιστονίδας με οικόπεδα 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής Σημειώνεται ότι η αξία του δάσους της Ουρανούπολης 8.600 στρεμμάτων εκτιμήθηκε από το ΣΟΕ 1.100.000 ευρώ και η εμπορική του αξία, σύμφωνα με την Εφορία είναι 180 εκ. ευρώ, η δε πραγματική αξία ξεπερνάει τα 600 εκ. ευρώ!
«Έχουμε κάνει προσφυγή για τα 8.600 στρέμματα της Ουρανούπολης της παραθαλάσσιας έκτασης ανεκτίμητης αξίας η οποία με τα γνωστά κόλπα των συμβολαιογραφικών υποθέσεων της κας Πελέκη ανταλλάχθηκε για ένα κομμάτι της λίμνης Βιστονίδας για εξευτελιστική τιμή», δήλωσε στο «Ε» για την ουσία της υπόθεσης ο κ. Κώστας Γκοντίνος Γραμματέας ΣΥΝ Χαλκιδικής, ο οποίος και παρευρίσκονταν στη δίκη που άρχισε νωρίς το πρωί μαζί με πολλούς κατοίκους της Ουρανούπολης
«Εμείς επιδιώκουμε να καταργηθεί με δικαστική απόφαση κάθε διεκδίκηση της Μονής και στη Βιστονίδα και ουσιαστικά ζητάμε να καταργηθεί κάθε διαδικασία μέσω των οποίων γίνονται αυτές οι αναγνωρίσεις π.χ. χρυσόβουλα και σιγκίλια. Με την τροπή που έχουν πάρει τα γεγονότα αποδεικνύουν το δίκιο των κατοίκων ότι δηλαδή όλες αυτές οι ανταλλαγές ήταν παράνομες και πιστεύουμε ότι θα έχουμε θετική απόφαση μέσα από την οποία θα ακυρώνεται στην πράξη η ανταλλαγή», καταλήγει ο κ. Γκοντίνος
Η Δίκη της Μονής
Ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Οι ενάγοντες (κάτοικοι) εκπροσωπούνται από 5 δικηγόρους μεταξύ των οποίων και ο κ. Σωκράτης Ξυνίδης ενώ οι εναγόμενοι (Μονή) από δύο με το κ. Γιαλάογλου από την Ξάνθη.
Μάρτυρες κατηγορίας ήταν: Ο πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης κ. Κώστας Γούναρης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής κ. Γιάννης Δριβελέγκας, η βουλευτής του ΣΥΝ Β΄ Θεσσαλονίκης κα Ευαγγελία Αμανατίδου, , ο Διευθυντής της Αρχαιολογικής υπηρεσίας κ. Κωνσταντίνος Τσουρής καθώς επίσης και κατοικοι της Ουρανούπολης. Οι εναγόμενοι δήλωσαν 2 μαρτύρων υπεράσπισης.
Πρώτος εξετάστηκε ο κ. Γούναρης από τον οποίο ζητήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου να καταθέσει όλο το ιστορικό της υπόθεσης που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Βιστονίδας, όπως επίσης και την περιγραφή της λίμνης. Ο κ. Γούναρης κατέθεσε ότι η διεκδίκηση της Μονής ξεκινά με μια αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου από το 1922 για την οποία ουδέποτε εκδόθηκε απόφαση, ανέφερε δε σε όσες αγωγές ακολούθησαν ουδέποτε αναγνωρίστηκε κυριότητα της Μονής επί των εκτάσεων της λίμνης ; «Το μόνο δικαίωμα που έχει η Μονή είναι στο νησάκι Αντά Μπουρού.
Δηλώσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ
«η κυβέρνηση είχε γίνει… Μετόχι της ιεράς Μονής»
Στη συνέχεια εξετάστηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής και μέλος της Εξεταστικής κ. Γιάννης Δριβελέγκας, ο οποίος στο περιθώριο της δίκης δήλωσε: «Έχουμε ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία ενάντια στη Μονή εδώ και 1,5 χρόνο με τις πολιτικές πρωτοβουλίες που είχαμε πάρει οι 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Περιμέναμε να υπάρχει μια ευαισθησία για τη λύση του θέματος από πλευράς κυβέρνησης. Δυστυχώς αποδείχθηκε όλο αυτό το διάστημα ότι η κυβέρνηση είχε γίνει… Μετόχι της ιεράς Μονής. Όλα αυτά έγιναν με κεντρικό σχεδιασμό. Το σκάνδαλο αυτό εμπνεύστηκε σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από την κυβέρνηση! Το σκάνδαλο αυτό έχει ηγούμενο που βρίσκονταν στο Μέγαρο Μαξίμου!»
Ως μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Αμανατίδου η οποία δήλωσε στο «Ε»:
«Σήμερα εκδικάζεται η αγωγή που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι της Ουρανούπολης για την ακύρωση του συμβολαίων που έχουν γίνει για την ανταλλαγή κομματιού της παραλίμνιας έκτασης της λίμνης Βιστονίδας με τα 8.600 στρέμματα του δάσους της Ουρανούπολης. Εν όψει της Εξεταστικής θα πρέπει να δούμε τις ακυρώσεις όχι μόνο αυτού του συμβολαίου αλλά και των άλλων που έχουν γίνει.
Θεωρούμε ότι η Εξεταστική θα αποδώσει τις ευθύνες όποιες και αν είναι αυτές πολιτικές και ποινικές σε όποιους εμπλέκονται σ’ αυτό το τεράστιο σκάνδαλο».
Στη δίκη παραβρέθηκε και ο κ. Γιώργος Πεταλωτής βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ροδόπης και μέλος της Εξεταστικής: «Σήμερα έχουμε ακόμη μια φάση του σκανδάλου της μονής Βατοπεδίου, αυτή τη φορά θετική. Εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο Ξάνθης και είναι θετικό ότι βρεθήκανε πολίτες και φορείς να αντιδράσουν και να προσπαθήσουν να ακυρώσουν αυτές τις σκανδαλώδεις ανταλλαγές που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία εδώ και χρόνια. Ακόμη και σήμερα βλέπουμε ότι επιμένει η Μονή με μια υπεράσπιση πολύ δυνατή. Βλέπουμε και έμπρακτα ότι η Μονή έρχεται και επιβεβαιώνει τον αντικοινωνικό της ρόλο δεν έχει πάρει κανένα μάθημα από τις αντιδράσεις σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας που σημαίνει ότι και μεις σαν πολιτικοί έχουμε υποχρέωση το πόρισμα που θα καταθέσουμε τη Δευτέρα να είναι τόσο σημαντικό και τόσο δυνατό ώστε να δώσουμε το μήνυμα στους έλληνες πολίτες ότι τουλάχιστον η πολιτική εξουσία αναγνωρίζει τα δίκαια αιτήματα της ελληνικής πολιτείας των πολιτών με τέτοιο τρόπο ώστε να μην γίνουν ξανά τέτοια σκάνδαλα.
Πιστεύω ότι οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και της Ξάνθης δίνουν το μήνυμα στους πολιτικούς εκείνους που μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακαλέσει τις διοικητικές πράξεις, δεν έχουν καταργήσει τις ανταλλαγές για αυτό και εμείς ως ΠΑΣΟΚ επιμένουμε να γίνει νομοθετική ρύθμιση και δυστυχώς απορρίφθηκε η πρόταση ώστε να καταργηθεί κάθε πράξη διοικητική που προσθέτει κυριότητα και όφελος εκατοντάδων εκ. ευρώ στη Μονή και σε πολλούς άλλους παράνομους που πλαισίωσαν τη Μονή για άνομα συμφέροντα. Αισιοδοξώ για θετική έκβαση της δίκης γιατί ως νομικός κατανοώ ότι η αγωγή για ακύρωση των ανταλλαγών έχει και τυπική και νομική βασιμότητα και έτσι το δικαστήριο της Ξάνθης μπορεί να δώσει μια λύση. Δεν έχει αλλάξει τίποτε δυστυχώς καθώς η κυβέρνηση κάνει τα πάντα ώστε η κυριότητα να είναι στη Μονή που δεν έχει επιστρέψει ούτε ένα στρέμμα από τις ανταλλαγές».
Αξιοσημείωτο είναι ότι απ’ την πλευρά των εναγομένων δεν έγινε καμιά δήλωση και παρίσταντο μόνο οι δικηγόροι.
Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι νομικές πηγές εκτιμούν ότι μια θετική απόφαση του δικαστηρίου μπορεί ν’ αποτελέσει πρόκριμμα για άλλες προσφυγές ανταλλαγών όπως και σ’ ότι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Βιστονίδας.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μεγάλες οι προκλήσεις του ‘επιχειρείν’

Την καθιερωμένη _…