Ζητούνται λύσεις εντός 30 ημερών

0

Ένα μήνα παράταση πήραν οι ιθύνοντες διά της αναβολής που ζήτησε η Αγροτική Τράπεζα στις Γενικές Συνελεύσεις των συνεταιριστικών ΣΕΒΑΘ και ΣΕΠΕΚ, για την εξεύρεση λύσης που φαίνεται να είναι η πώληση μέρους ή του συνόλου των εργοστασίων με την παράλληλη διασφάλιση των θέσεων εργασίας που αποτελεί και το κύριο μέλημα των εργαζομένων.
Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008 στις 11.00’ είχε συγκληθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΣΕΒΑΘ ενώ δυο ώρες αργότερα Γενική Συνέλευση είχε και η ΣΕΠΕΚ. Ωστόσο καμιά απ’ τις δυο δεν έγιναν κανονικά αφού με την έναρξή τους ζητήθηκε αναβολή ενός μηνός απ’ τους εκπροσώπους των μετόχων των εταιριών που κατέχει η Αγροτική Τράπεζα.
Κρίσιμος μήνας αποφάσεων για τη ΣΕΒΑΘ
Όπως αναφέρθηκε κατά την ολιγόλεπτη συνεδρίαση, κύριο μέλημα όλων είναι η εξεύρεση τρόπων και λύσεων για την αποκατάσταση των 90 εργαζομένων που έμειναν στο εργοστάσιο. Βέβαια ο διαχωρισμός του τοματουργείου απ’ το τυπογραφείο κάνει πιο εύκολα τα πράγματα αφού αν πουληθεί το τυπογραφείο, μένουν 25 εργαζόμενοι χωρίς δουλειά, λιγότεροι άρα και πιο γρήγορες οι λύσεις που μπορούν να δοθούν.
Την αναβολή της συνεδρίασης είχαν προγραμματίσει να ζητήσουν οι εργαζόμενοι δια του Προέδρου του Σωματείου τους αλλά πρόλαβε η Αγροτική τράπεζα που δια επιστολής ζητούσε την αναβολή. Νέα ημερομηνία ορίστηκε η Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008 και στο ενδιάμεσο διάστημα θα γίνουν προσπάθειες για εξεύρεση λύσεων όπως τονίσθηκε απ’ τους συμμετέχοντες εκπρόσωπους των μετόχων.
Όπως μας ανέφερε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της εταιρίας Δ. Αραμπατζής: « αυτή η γενική συνέλευση είναι η πιο κρίσιμη στα τριάντα χρόνια λειτουργίας της ΣΕΒΑΘ με την απόφαση της διοίκησης της εταιρίας να βάλει θέμα στην ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης. Εμείς ως σωματείο θα ζητάμε αναβολή του έκτου θέματος που αφορά στην υπαγωγή της εταιρίας στο Νόμο 2190/1920 στα άρθρα 47 και 48 που σημαίνει λύση της εταιρίας, προς εκκαθάριση, κάτι που δε μπορεί να γίνει με την εταιρία εν λειτουργία.
Φτάσαμε στο δια ταύτα, έχουμε τις δηλώσεις του Υπουργού ότι δε θα χαθεί καμιά θέση εργασίας και πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζουμε ότι στις επόμενες 30 μέρες θα λυθεί το θέμα. Απ’ τους 90 εργαζομένους αυτή τη στιγμή, οι 30 συμπληρώνουν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το 2010. Ζητήσαμε απ’ τον Υπουργό να εφαρμοσθεί το πρόγραμμα που εφαρμόσθηκε στο Εργοστάσιο Ζαχάρεως ώστε να μπορεί να μειώσει το κόστος λειτουργίας της εταιρίας. Υπάρχουν όμως και άλλοι 60 εργαζόμενοι όμως και η θέση μας είναι ότι είναι όμηροι των διοικήσεων που τους προσέλαβε και της τράπεζας. Ζητάμε να βρουν δουλειά οι εργαζόμενοι κι όχι όπως στη Φωνή της Αμερικής. Οι εγγυήσεις του Υπουργού ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν δουλειά την επόμενη μέρα θέλουμε να ισχύσουν μέσα στις επόμενες 30 μέρες».
Αγοραστές η καλύτερη λύση
Το ίδιο κλίμα επικράτησε και στη Γενική Συνέλευση της ΣΕΠΕΚ όπου την αναβολή ζήτησε εκπρόσωπος εταιρίας που ανήκει στην Αγροτική τράπεζα. Η διαφορά είναι ότι για την ΣΕΠΕΚ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αγοραστές και μάλιστα με πολύ καλούς όρους όπως χαρακτηριστικά ελέχθη. Η παράταση των τριάντα ημερών θα χρησιμοποιηθεί για την εξέλιξη των απαραίτητων διαδικασιών.
Για την ΣΕΒΑΘ όμως επισήμως δεν υπάρχει κάποιος ενδιαφερόμενος ως σύνολο. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ενδιαφερόμενος για το τυπογραφείο ενώ κοινή είναι η διαπίστωση ότι το τοματουργείο δεν είναι δυνατόν να ξαναλειτουργήσει υπό τις διαμορφούμενες συνθήκες.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος – Τα χωριά της Ελπίδας

Με αφορμή την παρ …