Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Υπάρχει διοικητικό, οικονομικό, πολιτικό πρόβλημα

Υπάρχει διοικητικό, οικονομικό, πολιτικό πρόβλημα

0

Το θέμα έφερε στο πρόσφατο Δημοτικό συμβούλιο με την μορφή ερωτήσεως ο επικεφαλής της αντιπολιτευτικής πτέρυγας κ. Κώστας Γούναρης και αφορά τη διαχειριστική πρακτική του δήμου προς τους οφειλέτες του. Ο κ. Γούναρης κατέθεσε μια σειρά από στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι οφειλές στο Δήμο ανέρχονται σε 637.237,01 ευρώ και απαιτούσε να πληροφορηθεί ποιες είναι οι ενέργειες  του Δήμου προς την κατεύθυνση της είσπραξης των οφειλών του αφ’ ενός ενώ καταλόγισε στη δημοτική αρχή παρελκυστική τακτική η οποία υποκρύπτει σκοπιμότητα καθώς στον κατάλογο των οφειλετών του υπάρχουν τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πολίτες για την Ξάνθη», κ. Νίκος Ανταμπούφης επανέρχεται στο θέμα καταλογίζοντας ευθύνες στη δημοτική αρχή καταγγέλλοντας την για ολιγωρία που ενέχει σκοπιμότητα λόγω προεκλογικής περιόδου και επιπλέον συσχετίζει τις ενέργειες της δημοτικής αρχής με διοικητικό οικονομικό και πολιτικό πρόβλημα.      

Επιστολή Ανταμπούφη

54 οφειλέτες χρωστούν 637.237,01 ευρώ στο Δήμο Ξάνθης

«Για πολλά χρόνια η μόνιμη απάντηση του νυν Δημάρχου Ξάνθης σε ερωτήσεις ή αιτήματα οικονομικού χαρακτήρα ήταν η εξής:

«Δεν υπάρχουν χρήματα διότι νοικοκυρεύουμε το Δήμο. Τα ανοίγματα είναι πολλά λόγω του σπάταλου παρελθόντος και των υποχρεώσεών μας».

Σήμερα αποδεικνύεται, μέσω των πρωτοβουλιών του συνδυασμού μας και της ερώτησης του δημ. συμβούλου μας  Κ. Γούναρη ότι το «νοικοκύρεμα» του Δήμου Ξάνθης είναι μια εικονική κατάσταση.

Ρωτήθηκε ο Δήμαρχος Ξάνθης γιατί υπάρχουν τόσες εκπρόθεσμες οφειλές και γιατί δεν έχουν διεκδικηθεί τα χρήματα τόσα χρόνια. Η απάντηση που λάβαμε φανερώνει ότι υπάρχει διοικητικό, οικονομικό και πολιτικό πρόβλημα με την υπάρχουσα Δημοτική Αρχή.

Υπάρχει διοικητικό πρόβλημα διότι ο Δήμαρχος μετέθεσε τις ευθύνες του στη νομική υπηρεσία του Δήμου. Επειδή όμως οι οφειλές είναι πολλών ετών ή ο Δήμαρχος δεν ενεργοποίησε έγκαιρα τη νομική υπηρεσία ή η νομική υπηρεσία αδυνατεί να υλοποιήσει τις οδηγίες του Δημάρχου. Σε κάθε περίπτωση οι ευθύνες της τωρινής Δημοτικής αρχής είναι τεράστιες.

Υπάρχει οικονομικό πρόβλημα διότι ο Δήμος δεν διεκδικεί ποσά που δικαιούται. Επειδή ορισμένες οφειλές είναι πολλών ετών (ενοίκια ακινήτων) τα έσοδα από αυτές έγιναν επισφαλή. Ταυτόχρονα το μήνυμα που εισπράττουν οι συνεπείς καλοπληρωτές είναι ότι αποτελούν τα κορόιδα της υπόθεσης. Όλα αυτά υπονομεύουν τη δυνατότητα  του Δήμου Ξάνθης για τη συγκέντρωση των κάθε είδους οφειλών προς αυτόν.

Υπάρχει πολιτικό πρόβλημα για πολλούς λόγους. Κανείς από το Δήμο Ξάνθης δεν απολογήθηκε για την έλλειψη πολιτικής βούλησης για  εξόφληση των οφειλών και την απραξία τόσων χρόνων απέναντι στους οφειλέτες. Τεράστια πολιτικά ερωτήματα προκύπτουν επειδή στην κατάσταση των εκπρόθεσμων οφειλών υπάρχουν ονόματα από το χώρο της πολιτικής διαφήμισης αλλά και τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Εύλογα απορεί κανείς για μια τέτοιου είδους επιλεκτική ανοχή. 

Σε μια συγκυρία που τα σκάνδαλα αγγίζουν παράγοντες της Τ. Α. και λίγο πριν τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές είναι απαίτηση των πολιτών του Δήμου μας να γνωρίζουν το λόγο που κάποιοι συμπολίτες μας απολαμβάνουν την ανοχή του Δήμου ως προς τις οφειλές τους και ποια ακριβώς είναι η οικονομική τους σχέση με το Δήμο Ξάνθης.

Υ.Γ. Στην προσπάθειά μας να ενημερωθούν οι συνδημότες μας καταθέσαμε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με την ερώτηση του Κ. Γούναρη και την κατάσταση των οφειλετών. Ας σημειωθεί ότι το ποσό των 337.237,01  € αναφέρεται σε όσους όφειλαν πάνω από 3000 ευρώ στις 16/08/2006 και δεν περιλαμβάνει όσους χρεωστούν μικρότερα ποσά ή έχουν κάνει διακανονισμό».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τι λένε οι  εργαζόμενοι και οι  τευτλοπαραγωγοί Ξάνθης

Πραγματοποιήθηκε τελικά την Παρασκευή η αναμενόμενη συνέλευση των μετόχων της ΕΒΖ και η απ…