Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Η ταυτότητά του: Ανεξάρτητος αλλά εθνικά προσδιορισμένος…

Η ταυτότητά του: Ανεξάρτητος αλλά εθνικά προσδιορισμένος…

0

Την ενεργή συμμετοχή του στην πολιτική σκηνή του Δήμου Ξάνθης επίσημα σηματοδότησε ο μειονοτικός συνδυασμός «Ισότητα για το Δήμο Ξάνθης», ανακοινώνοντας σε συνέντευξη τύπου  – το απόγευμα της Δευτέρας στο ξενοδοχείο «Έλενα» –  δια του επικεφαλής του κ. Χουσνιού Ζερδαρζαδέ, την ιδρυτική του διακήρυξη του συνδυασμού και τους 6 πρώτους υποψηφίους που συμμετέχουν σ’ αυτόν: Τσαούσογλου, οδοντίατρος, Χουσεϊν Μπαντάκ επιχειρηματίας, Αϊσέ Ουζούν καθηγήτρια, Καρά Ιμπραήμ επιχειρηματίας, Μουσταφά Χατζή Μουσταφά, συμβασιούχος, Χουσεϊν Αχμέτ Ογλού καθηγητής Σωματικής Αγωγής, ενώ παράλληλα ο κ. Χοσνιού επιφυλάχθηκε μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου να ανακοινώσει τα υπόλοιπα ονόματα.

 «Αναπνέουμε τον ίδιο αέρα και όλοι μαζί στο δήμο παρέα»…

…το σλόγκαν του συνδυασμού και τα «εμφανή» γενεσιουργά αίτια της συγκρότησής του η απουσία εκπροσώπησης της μειονότητας στο νυν δημοτικό συμβούλιο, καθώς και η εν γένει μη αναλογική εκπροσώπησή της –  αποτελεί το 1/3 του εκλογικού σώματος στο δήμο Ξάνθης –  με αποτέλεσμα  – κατά τον κ. Χουσνιού – την μη προώθηση αιτημάτων της μειονότητας και τη μεροληπτική διάκριση σε έργα υποδομών εκ μέρους της δημοτικής αρχής. Επίσης στη βάση του αιτιατού θέτει και τη συμπεριφορά των δύο μεγάλων κομμάτων που αντιμετωπίζουν τους μειονοτικούς υποψηφίους τους απλά ως … κάνουλα ψήφων της μειονότητας ή «μηχανεύονται» διάφορα πολιτικά τερτίπια προκειμένου να μην εκλεγούν οι υποψήφιοί τους από την μειονότητα.  

Συνεπώς σύμφωνα μ’ αυτό το σκεπτικό ο προδιαγεγραμμένος και απόλυτα εφικτός στόχος  – κατά τον κ. Χουσνιού –  είναι να έλθει τρίτος σε δύναμη ψήφων ο μειονοτικός συνδυασμός και να εκλέξει 3 -4 υποψηφίους, ώστε να δώσουν το στίγμα της μειονότητας στο δημοτικό συμβούλιο και να συμβάλλουν «στο καλό της Ξάνθης» όπως τόνισε με έμφαση. 

Είδηση!

Χοσνιού:«Δηλώνω ότι δεν είμαι πλέον μέλος της Ν.Δ. Είμαι ανεξάρτητος και δεν ανήκω σε κανένα κόμμα»!

 Η ειδοποιός διαφορά που συγκροτεί μια όψη της ταυτότητας του συνδυασμού είναι ότι δεν άγεται  από κανένα κομματικό άρμα: «Δεν έχω καμιά στήριξη και δεν θέλω καμιά στήριξη από το κόμμα (Ν.Δ)…»  Αυτό το ξεκαθάρισε ο κ. Χουσνιού – μετά από σχετική ερώτηση του «Ε», καθώς είναι γνωστό ότι ανήκει στο χώρο της Ν.Δ. από το 1968, ενώ στις εκλογές του 1985 ήταν υποψήφιος βουλευτής, όπως επίσης ότι νιώθει πικραμένος από την Ν.Δ. και πριν τον διαγράψουν θέτει εαυτόν εκτός κόμματος.

«…η μειονότητα είναι τουρκικής καταγωγής»

Η άλλη όψη της ταυτότητάς του συνδυασμού ορίζεται από την εθνοτική διάσταση αυτοπροσδιορισμού που δίνεται από τους υποψηφίους και η οποία αποτελεί βάση και συνδετικό κρίκο μεταξύ τους και το οποίο εμμέσως πλην σαφώς ξεκαθάρισε ο κ. Χουσνιού: «… η καταγωγή του ανθρώπου δεν αλλάζει, η θρησκεία του αλλάζει, η καταγωγή δεν αλλάζει… και η μειονότητα είναι τουρκικής καταγωγής», συνεπώς πρόκειται για τουρκικό συνδυασμό και μάλιστα – όπως επισημάνθηκε – είναι υπό εξέτασιν έως και…  ανεπιθύμητοι στο συνδυασμό άτομα που αυτοπροσδιορίζονται πομάκοι και για τους οποίους μάλιστα κάνοντας ένα παραλληλισμό με τους Πόντιους ή τους Σαρακατσάνους  – ως έλληνες –  έμμεσα ισχυρίστηκε ότι και οι Πομάκοι είναι τούρκοι: «Στην Ξάνθη υπάρχουν Πόντιοι δεν είναι έλληνες;» αλλά «…θα το σκεφτώ» απάντησε,  «αν λέει ότι είναι Πομάκος»!

Συνεπώς πρόκειται για ένα συνδυασμό που προσδιορίζεται εθνικά και απλά είναι μικτός, καθώς υπάρχει και η αναγκαστική ποσόστωση του 30% της συμμετοχής γυναικών την οποία ο κ. Χοσνιού υπερθεμάτισε ως κατάρριψη ενός… κάστρου που θέτει φραγμούς στην ενασχόληση με την πολιτική στη  μουσουλμάνα γυναίκα,  τονίζοντας μάλιστα ότι στο συνδυασμό θα συμμετέχουν 9 – 10 γυναίκες. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Χουσνιού έλαβε αποστάσεις για την υποψηφιότητα Καραχασάν με έκδηλη την προσπάθεια υπεκφυγής αποσυνδέοντας τις δημοτικές με τις νομαρχιακές εκλογές. 

Αυτό που επίσης δημιουργεί αίσθηση είναι ότι ο κ. Φαϊκογλου που …συνέλαβε την ιδέα ενός μειονοτικού συνδυασμού δεν θα συμμετέχει ως υποψήφιος αλλά θα βρίσκεται στην Επιτροπή εκλογικού αγώνα – που συστάθηκε στη συνεδρίαση της 28ης Αυγούστου – μαζί με τον κ. Ακήφογλου Μπηρόλ, Ορχάν Χατζηιμπράμ και Ιλχάν Αχμέτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» αυτό οφείλεται σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός πιο …χαμηλών τόνων προφίλ στο συνδυασμό, καθώς είναι γνωστό ότι, ιδιαίτερα ο κ. Φαϊκογλου ανήκει στους «σκληροπυρηνικούς» του χώρου. Αυτό επεξηγεί και την επιλογή Χοσνιού, που επαυξάνεται από το γεγονός ότι έχει αυτοδιοικητική εμπειρία, καθώς υπήρξε 3 φορές υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και τις 3 φορές είχε εκλεγεί –  με τον Βασιλειάδη το 78, το ‘82 με τον Μπένη και μια το ‘86 με τον Μπένη.

Ο πόροι της προεκλογικής εκστρατείας, όπως δηλωσε ο κ. Χουσνιού, θα εξοικονομηθούν από τη συμμετοχή της μειονότητας με κουπόνια κ.λ.π., ενώ αυτό που παραμένει μετέωρο και εκλαμβάνει μια αντιφατική διάσταση απορρέει ως ερώτημα από τα δύο συνθήματα: «Αναπνέουμε τον ίδιο αέρα» και  ενώ ο στόχος είναι κοινός: «το καλό της Ξάνθης» γιατί θα πρέπει να γίνεται ο διαχωρισμός με βάση θρησκεία, ή αυτοπροσδιορισμούς στην  καταγωγή και «καθαρούς» συνδυασμούς με αυτοσκοπό: «…με τους άλλους συνδυασμούς στο δήμο παρέα» και όχι σε ευρείς πολυσυλλεκτικούς συνδυασμούς και αναλογική εκπροσώπηση που αν μη τι άλλο είναι και η απεικόνιση της κοινωνικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας του Δήμου Ξάνθης;

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αν έχεις φίλο …υφυπουργό διάβαινε…»!

Συνάντηση είχε στην Αθήνα ο Δήμαρχος της Βιστονίδας κ. Τσολακίδης, με τον υφυπουργό Απασχό…